STRIEBORNÉ RETIAZKY PRE PÁNOV

Istého času boli šperky výsadou žien, no súčasnosť je o niečom úplne inom. Opäť sa vraciame k tisícročnej tradícií, vďaka ktorej vedia muži zvýrazniť prostredníctvom šperkov svoj šarm. Prsty, uši, zápästie, krk, ba ani rukávy košele už viac nie sú tabu. Pánske šperky spôsobili v poslednom období obrovský boom, najmä kvôli atraktívnym materiálom a vzorom. V nasledujúcich riadkoch si predstavíme o niečo bližšie, ako vyberať retiazku pre pána naozaj zodpovedne, predstavíme si pár trendov a upozorníme na niekoľko drobností, na ktoré si treba dávať pri nákupe akéhokoľvek šperku pozor.

Vyzdvihnutie individuality

Či už kupujete retiazku pre seba alebo ňou plánujete niekoho obdarovať, v prvom rade treba myslieť na pohodlie nositeľa. Nosíte šperky každý deň, alebo sa na Vašom tele objavia iba vo výnimočných chvíľach? Podľa štýlu obliekania, záľub a spoločenského života treba venovať zvýšenú pozornosť kvalite, materiálu, gravírovaniu a podobne.

O mužoch, ktorí nosia radi šperky, sa dá tvrdiť, že sú to sebavedomí jedinci, ktorí chcú nechať vyniknúť svojho nezameniteľného ducha. Aj z tohto dôvodu im možno urobí radosť niečo výraznejšie. Voľte hrubšie retiazky zo zlata alebo striebra.

Mnohí muži sa neuspokoja iba s retiazkou, preto im môžete urobiť radosť rovnako výrazným náramkom. Medzi populárne kovy patrí tiež volfrám a platina. Volfrámové šperky sú mimoriadne odolné, a preto sa hodia pre jedinca s hektickým životom, športovo aktívneho a energického. Typický matný povrch iba prispieva k ich popularite, pretože vyjadrujú mužskú silu. Platina je v kurze najmä kvôli pevnosti a páni si ju často volia ako materiál pre svadobné obrúčky.

Strieborná retiazka Figaro

Aby muž nestratil štýl

Pýtate sa, aký druh šperkov (a koľko) by mali muži nosiť, aby vyzerali štýlovo, a teda nepripomínali skôr rockovú hviezdu alebo symbol nevkusu? Každý elegantný muž by mal mať vo svojej „šperkovnici“ aspoň jednu retiazku, ktorá bude jednoduchá a odvážna zároveň. Módna polícia hovorí o tom, že vhodná nie je multi-farebná kombinácia, nemotornosť či „nadváha“ šperku.

Páni milujú napríklad aj náhrdelníky z dreva alebo hladkých korálikov. Keď už sa rozhodnete zaradiť niečo podobné do svojej zbierky, mali by ste sa orientovať prevažne na prírodné drevo a jeho odtiene, ktoré môžu byť jemne skombinované s farebnými korálikmi. S pestrosťou to ale netreba preháňať, tá je skôr pre nežnejšie pohlavie. Obmedzte sa len na tie farby, v ktorých je aj väčšina Vášho oblečenia. Náhrdelníky sa hodia na celkom bežné nosenie, ku tričku a džínsam, pričom dodávajú mužovi sexepíl a osobitý štýl.

Zlaté, strieborné a platinové retiazky sú vhodné pre muža s vycibrenejšími chúťkami. Sú preto vhodnejšie k formálnejšiemu odevu, pre elegána a biznismena. Retiazka by nemala byť príliš dlhá, voľte skôr strednú veľkosť. Ak je výraznejšie tenká a krehká, môže pôsobiť zbytočne zženštilo. V opačnom prípade, ak to preženiete s hrúbkou a drsnosťou, mohol by pán máličko naháňať strach, pretože by si ho na ulici mýlili s príslušníkom mafiánskeho gangu.

Najvhodnejšie sú retiazky z pravého kovu, vyhnite sa falzifikátom, ak nechcete, aby šperk stratil veľmi rýchlo svoj lesk. Gentlemani nosia retiazku pekne zastrčenú pod košeľou, vystatovanie sa ňou na hrudi je nevkusné, ba až detinské. Ak sa rozhodnete pre prívesok, mal by končiť tesne nad kľúčovou kosťou.

Strieborná retiazka Marina.

Vysielanie signálov

Na pamäti by ste mali mať skutočnosť, že muži nenosia šperky pre vzhľad. Každý jeden kúsok by v nich mal vyvolávať pocit sentimentu, plniť praktický účel a vyjadrovať hodnotu. Aj prostredníctvom šperkov vysiela teda muž signály o tom, kto je, aký záväzok má, aké je jeho postavenie...

Človek by mal byť preto opatrný pri nosení šperkov mimo zaužívanú normu. Čo sa totiž páči Vám, môže u iných evokovať zmiešané pocity. V prípade, že si potrpíte na seriózny prístup (alebo to vyžaduje Vaša práca), neprekračujte hranicu príliš okato.

Napríklad také náramky nosili voľakedy príslušníci kráľovskej rodiny celé generácie len preto, aby podčiarkli svoje postavenie. Dnes sa nosia skôr jednoduchšie varianty, ktoré symbolizujú priateľstvo a eleganciu. Pokiaľ chcete nechať vyniknúť svoju osobnosť a charakter, určite by ste mali nosiť aj náramky. Obzvlášť štýlové je kombinovať ich s hodinkami a manžetovými gombíkmi..

Sezóna 2015

V tomto roku je to v súvislosti so šperkami najmä o čistom dizajne, čo v praxi znamená, že treba zabudnúť na extravaganciu a silu experimentu. Počas leta na pláži si môžete dovoliť vziať aj náhrdelník z konopného povrazu s kamenným príveskom a zemitým vzhľadom.

Čierna alebo hnedá koža s robustným strieborným príveskom je stále IN a vypovedá o umelecky cítiacom človeku. Platinová a zlatá retiazka s príveskom nesú v sebe mestský odkaz a kategoricky nadštandardnejší pocit. Prívesok v tvare lebky a krížika sa zdá byť už mierne vyblednutým trendom, no znamením zverokruhu nemôžete nič pokaziť. V popredí sú i strieborné retiazky s onyxom, jantárom a tyrkysom.

Na čo si dávať pozor pri kúpe?

Keď už máte akú-takú predstavu o type, veľkosti a cene šperku, môžete zamieriť do klenotníctva. Ako si vybrať to správne? Urobte si prieskum trhu a spokojnosti, nechajte si poradiť. Nenakupujte unáhlene.

Pokiaľ si nie ste výberom istý, nechajte si to radšej prejsť hlavou. Kúpa u neovereného predajcu Vás môže vyjsť poriadne draho. Určite nechcete zaplatiť za šperk niekoľko stoviek eur a zhodou okolností sa dozvedieť, že ide o falzifikát. Zbystrite pozornosť! Pri vyberaní šperkov určite nekupujte mačku vo vreci. Veríme, že vyberiete dobre, možno aj s klenotmi Hematit. 

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní