STAROSTLIVOSŤ O ŠPERKY

Každý máme doma nejaký hodnotný úlovok, na ktorý sme pyšní. Nosíme ho najčastejšie s radosťou a hrdosťou. Či už je zo zlatníctva, z dovolenky alebo z e-shopu,jeho lesk nebude večný. Na to, aby nám šperk vydržal čo najdlhšie nádherný, je potrebné k nemu aj tak pristupovať a sem tam sa oň postarať. Preto je dobré poznať, rady a triky, ktoré platia na konkrétne nečistoty, ktorá mu uberajú z jeho krásy a elegancie.

Čistenie zlatých šperkov

Zlaté šperky je najlepšie a najlacnejšie čistiť pomocou handričky na čistenie šperkov (cca 1 euro), možno ju kúpiť v každom dobrom zlatníctve a obchode so šperkami.

Špeciálna handrička na čistenie zlatých a strieborných šperkov.

Ak je šperk viac znečistený, a hlavne na miestach, kde sa s handričkou nevieme dostať, použijeme starý zlatnícky trik:

1.) Do malého hrnca s vodou prilejeme JAR alebo iný odmasťovací prostriedok, vodu necháme zovrieť a vložíme tam napríklad náušnice. Po vybratí je potrebné, ho dobre osušiť mäkkou handrou!

2.) Ďalší používaný spôsob je pomocou mydla a zubnej kefky, ktorá však musí mať čo najjemnejšie štetinky, aby sa nepoškriabal povrch šperku.

3.) Určite ste sa stretli s rôznymi radami ako najlepšie si vyčistiť šperky. Niekedy sa v lifestylových plátkoch dočítate o rôznych radách a trikoch no v konečnom dôsledku ich výsledok je horší. Preto NIKDY ! šperky nečistite pomocou zubnej pasty.  Rovno môžete svoje šperky čistiť nadrsnejším brúsnym papierom. Aj napriek tomu, že to na prvý pohľad vyzerá čistejšie, na jeho povrchu sa vytvoria ryhy a škrabance.

4.) Na zblednutie začernaného šperku ho môžete ponoriť na pár sekúnd do čističa striebra. Predtým, ho však dôkladne odmastite, prostredníctvom niektorých z vyššie uvedených postupov.

Čo sa týka zlatých šperkov, mali by ste sa vyvarovať minerálnym vodám v termálnych kúpeľoch s veľkým obsahom železa. V tom prípade neostáva nič iné, iba šperk odniesť vyčistiť do zlatníctva, pretože v domáckych podmienkach to nevyčistíte.

Ako správne čistiť strieborné šperky?
Strieborné šperky sa čistia obdobne ako zlaté šperky. Strieborné náušnice, náramky alebo strieborné retiazky nevhadzujte do vriacej jarovej vody. Ak nie sú ošetrené rhódiom, mohli by zčernať. V prípade, že ste si istý rhódiovým ošetrením vašich šperkov, môžete smelo aplikovať tento odmasťovací postup.
Čistenie šperkov z perál a prírodného kameňa
Pri šperkoch, v ktorých sú usadené perly či prírodné kamene si treba dávať zvýšený pozor. Kvalifikovaný odborník, zlatník či šperkár pozná, aké úkony sa môžu pri takýchto druhoch šperkov používať. Vo všeobecnosti platí, že sa treba vyhýbať chemickému čisteniu, pretože mäkšie kamene ako napr. malachit sa môžu poškodiť, zmatnieť či vyblednúť. Perly a chemikálie je zlý nápad od začiatku. Perlám však nepomáha ani horúca či viraca voda. Odporúča sa jemne ich prepáchnuť v studenej až vlažnej vode a poutierať jemnou handričkou. Ak sa obávate poškodenia, zverte ich do rúk pravému odborníkovi v zlatníctvach.
Čistenie šperkov z chirurgickej ocele
Nie je potrebná žiadna špeciálna starostlivosť. Môžete ich čistiť rovnakými postupmi ako zlaté a strieborné šperky.
Čistenie šperkov z bižutérie
Bižutéria sa čistí zásadne iba špeciálnou handričkou na kovy. Voda, minerálne kúpele, soľ alebo čistič na striebro jej určite neurobí dobre. V takom prípade sa môže ľahko stať, že zo svetlej "striebornej" farby budete mať medenú, modrú či zaujímavé odtiene zelenej. Znečistené či zašlé šperky je najlepšie odniesť odborníkom, ktorí ho vedia efektívne, rýchlo a bez vedľajších poškodení vyčistiť. Vyčistené šperky sa často po takomto čistiacom úkone dávajú leštiť. Váš šperk bude žiariť krásou ako v prvý deň, kedˇste ho dostali či kúpili. Či už čistenie, leštenie alebo iné opravy, nebojte sa zveriť svoje šperky do rúk ozajstným odborníkom. Tieto úkony nie sú zvyčajne cenovo náročné, niekedy však stačí len milé slovo či úsmev a všetko ide jednoduchšie. Radosť, ktorú Vám takýto šperk vytvorí za to rozhodne stojí.

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní