RECENZIA: RETIAZKA HADÍK..OKRÚHLY VS. HRANATÝ?

Hranatý alebo okrúhly?

Minulý týždeň mi zavolala známa a pýtala si odo mňa radu. Chystala sa kúpiť striebornú retiazku k prívesku, a cenovo sa jej zdalo najviac rozumné vybrať si retiazku typu Hadík. S touto otázkou sa u nás v Klenoty Hematit stretávame pomerne často, tak som sa rozhodla túto tému spracovať detajlnejšie, aby som pomohla všetkým ktorý sa nevedia rozhodnúť.

Strieborná retiazka Hadík patrí k obľúbeným dámskym vzorom. Retiazka pripomínajúca hada ako už sám názov napovedá, je lisovaná z drobných očiek a to vytvára na povrchu retiazky  drobné vrúbky.  

Detailný pohľad na obidva typy retiazok

Ako ju nosiť a kombinovať?

Tento typ retiazky je vhodný na všetky príležitosti, či už na bežný  deň ( do kina, práce, na vychádzku) alebo na výnimočnú príležitosť.  Predovšetkým sa odporúča kombinácia týchto retiazok s príveskami. Sú priam stvorené na kombináciu s príveskom, pretože výberom toho správneho prívesku , rozhodnete aký outfit dnes Vaša retiazka bude dopĺňať.  Prívesok je samozrejme ideálne zladiť s celým setom ( náušnicami, prsteňom a náramkom) a zažiariť tak s nádhernou kolekciou, ktorá vyzdvihne vašu ženskosť.

 V kombinácii s jemnejším príveskom, pôsobí jemne a nežne, s výraznejším, väčším príveskom pôsobí nápaditejšie. Strieborná retiazka Hadík je typ retiazky, vhodný pre všetky vekové kategórie, či už pre dievčatká, slečny aj dámy v každom veku, a to vďaka svojej univerzálnosti, a nekonečnej kombinovateľnosti. . Strieborná retiazka Hadík patrí k môjmu obľúbenému typu retiazok, pretože ho môžem skombinovať fakt s akýmkoľvek typom prívesku. Preferujem veľké a výrazné prívesky, a preto je pre mňa  typ okrúhlej retiazky oveľa  štýlovejší.

Pre a proti

Okrúhla retiazka je vďaka svojmu tvaru praktickejšia, pružnejšia  a ohybnejšia. Je tu tiež menšia pravdepodobnosť, že dôjde prelomeniu retiazky, ku ktorému môže dôjsť pri nesprávnej manipulácii s retiazkou, či pri spánku! Pri spánku najčastejšie dochádza k prelomeniu retiazky. Samozrejme strieborné šperky by mali mať v noci svoje vlastné miesto v šperkovnici, ktorá by nemala chýbať u žiadnej ženy, veď nakoniec, my sme tie bytosti, so zmyslom pre poriadok. Teda zásadne by sa so šperkami nemalo spávať.

Na základe tohto by som ja osobne odporúčala okrúhly typ retiazky, oblé tvary retiazky sú tiež kĺzavé ,nezachytáva sa do vlasov, neotáča sa a prívesok sa na nej vynikajúco  vyníma. Myslím, že v tomto je hranatý typ retiazky krok za okrúhlym.

Strieborná retiazka Hadík, je pevná, no napriek tomu vďaka jej hrúbke s ňou treba zaobchádzať  jemne aby nedošlo k poškodeniu. Vyznačuje sa tiež svojou ľahkosťou a  jemnosťou.  Hranatý typ pôsobí viac krehko, oblý zasa menej.

Zapínanie

Samozrejmosťou u obidvoch retiazok je dokonalé praktické a jednoduché zapínanie, ktoré zvládne ľahko každá žena.  Tieto dva typy retiazok sa od seba nijak zapínaním nelíšia. Klasická strieborná karabínka, zapasuje do strieborného očka, vďaka jeho ideálnej veľkosti ihneď , a tak to hravo zvládnete,  či už doma pri zrkadle alebo behom dolu schodmi k čakajúcemu taxíku, z ktorého už vystúpite ako hviezda.

Ako zvoliť dĺžku?

Dôležité je tiež správne zvoliť dĺžku retiazky. Štíhlejším a útlejším dámam sa odporúča dĺžka 42cm-  45 cm. Pre silnejšie dievčatá a ženy je to dĺžka 50cm -55 cm. Zlatou strednou cestou je dĺžka 45 cm, avšak výber závisí už od spomínanej postavy dámy, a tiež typu, tvaru a veľkosti prívesku. Hitom tohto roku sú tiež retiazky s dĺžkou 60 cm a viac. Ja osobne som zástanca dlhších  retiazok, avšak napriek tomu mám aj tú najkratšiu, pretože šperky mením pri každej príležitosti. Však som žena nie?  Aj výber dĺžky retiazky súvisí s tvarom retiazky, čí je retiazka dlhšia tým, tým by mala pôsobiť trošku hrubšie, nie veľmi tento a preto aj z tohto dôvodu odporúčam okrúhly typ Hadíka.

Prečo striebro?

A prečo práve  striebornú retiazku? Striebro je kov, ktorý je cenovo dostupnejší, a vďaka tomu si môžete dopriať omnoho viac takýchto kúskov, nejednej dĺžky a tvaru. Striebro a strieborné šperky sú momentálne veľmi trendy a „in“. Aj keď ide o kov, ktorý môže vplyvom vzduchu zoxidovať a sčernať ošetruje sa proti sčernaniu ródiovaním, v závislosti od čoho dostáva aj svoj žiarivý lesk a pôsobí tak oveľa luxusnejšie.

Teda ródium je prvok, ktorým sa povrchovo upravujú najmä luxusné šperky. Retiazka strieborný Hadík , je takisto povrchovo ošetrená ródiom, čo jej dodáva na kvalite. Hranatý typ tejto retiazky, na pohľad dosahuje vyšší lesk než okrúhly typ, a to vďaka výbrusu jej hrán. Veď čo môže byť krajšie než žena, ktorú rozžiari jej úsmev a nádherný žiarivý  šperk. Zatiaľ som nikdy nemala problém s  černaním retiazky, a keď by sa aj stalo ,dnes už existuje množstvo spôsobov čistenia .

Záver

Ak hľadáte retiazku, ktorá zaujme svojím výzorom, bude oslňujúca a každý si hneď všimne že ju máte, volila by som hranatého hadíka. Ak však mávate problém so zamotávaním vlasov alebo oblečenia do retiazky určite odporúčam okrúhleho.

Verím, že som Vám pomohla a prajem Vám šťastnú ruku pri výbere. :) 

 

PS: citát na záver

Ten pocit keď odoláte pokušeniu je krásny, ale pocit keď pokušeniu podľahnete je stokrát krajší.

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní