PRAVDA O RÓDIOVANÍ ALEBO ČO JE TO RÓDIOVANÝ ŠPERK?

Ručne robený strieboný prsteň so Swarovski kryštálom KlenotyHematit.sk

Teoretických popisov na túto tému je niekoľko, ale z môjho pohľadu naslovovzatého odborníka na ródiovanie, Vám priblížim, o čo naozaj ide.

Čo je ródiovanie?

Ródiovanie je povrchová úprava šperkov, ktorá zabezpečuje ich zlepšenú odolnosť, kvalitu a životnosť. Zvyšuje lesk a strieborné šperky sú potom na nerozoznanie od šperkov z bieleho zlata. Ako na pohľad, tak aj vlastnosťami. Spočíva v nanesení jemnej vrstvy ródia na povrch šperku. Treba však spomenúť, že to nie je žiaden prevratný vynález a v dnešnej dobe je ródiovanie samozrejmosťou a nutnosťou kvalitných šperkov.

Čo je ródium?

Je ušľachtilý kov zo skupiny platinových prvkov, ktorý je veľmi stály, tvrdý a odolný voči vonkajším vplyvom ako je svetlo, ľudský pot (dokonca viac ako zlato). Preto aj jeho cena je vyššia ako cena zlata.

Prečo sa vykonáva?

Striebro je materiál, ktorý oxiduje na vzduchu, tzn. černá.Prirodzene stráca svoj lesk, znižuje sa jeho kvalita a životnosť. Ródiovanie týmto veciam zabraňuje a zaručí Vám, že vždy, keď si chcete zobrať svoj šperk, je Vám plne k dispozícii. Ródiované šperky veľmi ocenia aj predajcovia, ktorí šperky nemusia vždy čistiť a prelešťovať.

Príklad ródiovaného šperku:

Strieborné náušnice so Swarovski kryštálom KlenotyHematit.sk

Strieborné náušnice so Swarovski kryštálom KlenotyHematit.sk

Ručne vyrábaný strieborný prsteň s riečnymi perlami KlenotyHematit.sk

Ródium nedokáže zázraky

Priznajme si, že ani Macgver nedokázal dokonalé zázraky. Ródiovaná vrstva je veľmi tenká, to znamená, že keď sa ku šperku budete správať ako barbar, môže sa po nejakom čase odrieť a zošúchať. Ródiovanej vrstve určite nerobia dobre ostré predmety (asi ani Vám nie). Koniec koncov... keď si kúpite novú Fábiu, tiež s ňou nejazdíte offroad v lese. Určite sa potom nebudete čudovať, keď vám zodretá metalíza začne po čase hrdzavieť.

Ródiovanie hrúbka vrstvy

Na hrúbku ródiovanej vrstvy vplýva mnoho faktorov, ale môžeme povedať, že pri šperkoch sa pohybuje v rozmedzí 0,5 – 1,5 mikrometra. To znamená, že vrstva je skutočne veľmi tenká.

Pri špeciálnych priemyselných aplikáciach až do hrúbky 5,0 mikróna, avšak rhódiované vrstvy hrubšie ako 2 mikróny sú krehké a vyžadujú špeciálne postupy dodatočnej úpravy.

Ako sa nanáša?

Na povrch šperku sa ródium nanáša elektrolytickou technológiu. Postupne šperk prejde cez niekoľko odmasťovacích kúpeľov, pretože jeho povrch musí byť dokonale čistý a hladký. Aj tu platí, že čím krajšie je vyleštený šperk, tým krajší je po úprave. Ale pozor! Ak si zlatník nedá záležať pri príprave, akúkoľvek nedokonalosť ródium zvýrazní!

Starostlivosť o šperky

Nie je potrebná žiadna špeciálna starostlivosť. Ródiovaný šperk sa môže dať do čističa kovov, utierať handričkou na striebro, umyť pod vodou. Jediné, na čo si treba dať pozor, je už vyššie spomenuté mechanické opotrebenie.

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní