NIE JE STRIEBRO AKO STRIEBRO

Spoľahnúť sa v tomto smere môžete len na svojho zlatníka či šperkára, ktorý vám pravosť materiálu preukáže. Aby ste však nemuseli utekať so svojou šperkovnicou k prvému zlatníkovi, prezradíme vám čo to málo o striebre a poradíme vám pár milých trikov.

Striebro sa v našej prírode vyskytuje častejšie ako zlato. Preto je viac dostupnejšie. To však ale neznamená, že je bezcenné. Existuje naozaj široký sortiment šperkov, ktoré si môžete vybrať. Od lacnej postriebrenej bižutérie dostupnej najmä v sezónnych výpredajoch až po investičné kúsky, ktoré majú mnoho využití.  Niekedy je však naozaj náročné rozoznať rozdiel medzi nimi. A práve v tomto okamihu sa vám určite natíska otázka: „Ako spoznám rodziel?“

Mincové striebro – strieborný diamant v šperkárstve

Mincové striebro je šperkársky výraz pre striebro, ktoré má 92,5 % rýdzosti. Zvyšných 7,5 percenta je doplnených o iný kov. Neľakajte sa. Kvôli týmto kovom však striebro nie je menej hodnotné či kvalitné. Práve naopak. 99,9 % striebro je príliš mäkké a podajné na to, aby sa z neho mohol stať krásny šperk v podobe náušníc alebo ako prsteň či náramok, príbor, alebo dizajnérsky doplnok do vášho bytu. Práve týchto zanedbateľných 7,5 percenta pridáva striebru pružnosť, menšiu ohybnosť a trvanlivosť. Ide teda o zliatinu z čistého striebra, ktorú nosíme a skrášľuje nás denne.

Medzi výhody mincového striebra patrí jeho pružnosť a spracovanie práve 7,5 percentným podielom iného kovu- medi či ocele. Zliatina umožňuje zachovať jeho integritu a tvar. Okrem jeho pevnej štruktúry jeho výhodou je aj prijateľná a dostupná cena. Aj napriek tomu, že ide o oslabenie čistoty rýdzeho striebra s menej vzácnymi kovmi, jeho kvalita a sila pridáva materiálu hodnotu a vážnosť v šperkárskom priemysle.

Dajte mu šmrnc a glanc

Najviac zaujme z výkladu našu pozornosť, keď sa krásne leskne a trbliece. Aby sa však predišlo nežiadúcim účinkom, ktoré nastávajú chemickými reakciami vody či vzduchu, zlatník či šperkách ich často podrobuje procesu tzv. rhódiovaniu. Tento proces je však veľmi  náročný a dlhotrvajúci, čím sa zvýši nie len kvalita produktu, ale aj jeho cena.
Ak sa rozhodnete kúpiť šperk, ktorý nie je rhódiovaný dávajte si pozor na pár maličkostí, ktoré by vás mohli neskôr sklamať. Vplyvom vody či vzduchu dochádza ku chemickým procesom, čím môže váš obľúbený šperk zčernať.  Dbajte na to, aby váš šperk nedošiel do kontaktu s vodou. Rovnako ho môžete čistiť rôznymi prípravkami určené na čistenie strieborných šperkov alebo ho jednoducho prejdite mikrofázovou handričkou.

Aj napriek tomu, že to možno znie šokujúco, určite sa nemáte čoho obávať. Predajcovia, šperkári či zlatníci ponúkajú okrem lesklých produktov aj milý prístup, ktorým vám poradia pri nákupe strieborného šperku či už ako daru pre niekoho alebo pre sebapotešenie. Širokú škálu strieborných šperkov nájdete aj v našom zlatníctve v Košiciach, alebo na našej webovej stránke klenotyhematit.sk.Pri výbere či veľkosti vám radi pomôžeme.

Nezabúdajte však, že rovnako ako o svoje šaty, topánky, či svoj vzhľad je potrebné sa starať aj o akékoľvek šperky. Oni rozmaznávajú nás a my, by sme im za to mali dať potrebnú starostivosť.

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní