AKO SI VYBRAŤ NÁHRDELNÍK

Náhrdelníky môžeme rozdeliť do dvoch skupín v závislosti od ich použitia. Pre každodenné použitie voľte náhrdelníky, ktoré sú malé a pokojne aj lacnejšie. Môžete ich nosiť prakticky ku každému druhu oblečenia a tiež ich rôzne kombinovať. Pri zvláštnych príležitostiach je vhodné nosiť náhrdelníky drahšie, väčšie a jedinečné. Takéto by mali k outfitu dokonale ladiť.

Ak si zvolíte strieborné či zlaté retiazky, s príveskom alebo bez neho, musíte si vybrať správnu dĺžku. Štíhlejším ženám sa odporúča dĺžka 42-45 cm. Silnejším 50-55 cm. Tiež je potrebné brať ohľad na veľkosť prívesku, ktorý chcete na retiazke nosiť. Ak je menší, radšej ho noste na kratšej retiazke, aby nepadol príliš hlboko do výstrihu. Ak máte rady veľké masívne zlaté prívesky, tie sa dobre vynímajú na dlhých retiazkach cca 60-70 cm. Ak kupujete zlaté retiazky pre malú 10 ročnú slečnu, dĺžka retiazky by mala byť 30-40 cm.

Ďalším kritériom je výstrih na tričku alebo blúzke. Do výstrihu v tvare V sú vhodné náhrdelníky, ktoré kopírujú jeho tvar. Naopak guľatému náhrdelníku sa vtedy vyhnite. Guľatý výstrih môžete doplniť aj masívnejším náhrdelníkom, retiazkou s príveskom, ale aj bez neho, šperkom na koži, korálkami alebo perlami. Ak máte blúzku so stojačikom alebo rolák, vtedy môžete použiť dlhšie retiazky s príveskom alebo medailónom, ktorý bude siahať až pod prsia.


Ak kupujete náhrdelník k spoločenským šatám, môže to byť collar, ktorý tesne obopína krk. Vhodný je k výstrihom do V alebo k oblečeniu bez ramienok. Väčšinou má dĺžku 33 cm, prípadne sa doplní o predlžovacie nadstavenie, aby sa dal regulovať a neškrtil.

Ak chcete náhrdelníky hodiacie sa k bežnému dennému oblečeniu aj k spoločenským šatám, mali by spočívať na kľúčnych kostiach – cca 41 cm. Vtedy zvoľte choker.

Náhrdelníky siahajúce pod kľúčne kosti sa nazýva "princess" a jeho dĺžka je 45 cm. Takýto náhrdelník je vhodný k rolákom, vysoko položeným a stredne hlbokým výstrihom.

Matinée – náhrdelník s dĺžkou 60 cm je vhodný k blúzkam a ku kostýmom. Ide už skôr o zlaté retiazky alebo strieborné retiazky, ktoré nájdete aj v našom e-shope Klenoty Hematit. 

Opera je náhrdelník siahajúci k pásu cca 76-92 cm, ktorý vytvára kontrast k vysoko položeným výstrihom. Je taký dlhý, že ho môžeme preložiť a nosiť aj ako choker.

Opera

Long Opera

Rope je náhrdelník dlhší viac ako 100 cm. Je veľmi variabilný. Dá sa nosiť obtočený okolo krku, alebo tiež obrátene k šatám s odhaleným chrbtom. Retiazky takéhoto typu vyzerajú výberone s príveskom, ktorý môže byť vyrobený práve zo žiarivého Swarovski kryštálu. 

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní