AKO SA VYRÁBAJÚ ŠPERKY

Šperky sú staré ako ľudstvo samo. Najprv sa vyrábali z kostí, neskôr z medi a kamienkov. Technologickými výdobytkami sa výroba šperkov vylepšovala. Zlaté šperky boli symbolom bohatstva, urodzenosti či božstva. Dnes sú však šperky dostupnejšie, odolnejšie a kvalitnejšie. Výroba šperkov však nie je žiadna sranda, napokon vyrobiť zlaté či strieborné šperky dokáže len na slovo vzatý študovaný odborník, ktorý nie len šperky vyrába, ale ich sám miluje.

Šperky sa najčastejšie vyrábajú zo zlata alebo striebra. Čisté zlato je pomerne mäkké a svetlo žlté. Na okamžité spracovanie však nie je vhodné. Do zlata a striebra sa často pridávajú rôzne ďalšie kovy. Najčastejšie je to meď, ktorá dodáva zlatu ružovkastý nádych a mosadz, pomocou ktorej sa zliatina taví rýchlejšie. Podľa množstva pridaných kovov sa určuje rýdzosť zlata v karátoch.

Ručne vyrobený zlatý perlový prsteň KlenotyHematit.sk

Pokiaľ zlatníctva alebo samotný zlatník nemá prístroje, ktoré zo zliatiny vyrobia výsledný produkt a je potrebné im pomáhať len minimálne, musí všetko spraviť ručne. Takýto šperk je hodnotnejší a samozrejme aj unikátny.

Práce na výrobe šperkov je ako na kostole, tak poďme pekne po poriadku, aby sme na nič podstatné nezabudli. Ak sa rozhodnete, že chcete roztaviť zlaté šperky, ktoré už nenosíte, môžete si z nich nechať spraviť nový. Po roztavení šperkov sa získa vyvalcovaný materiál v podobe plechu alebo drôtu, ktorý je dôležitý na výrobu nového, jedinečného šperku.

Často sa stáva, že práve mladí ľudia, ktorí sa rozhodnú zobrať, pozbierajú všetko nepotrebné zlato, z ktorého zlatník vytvorí nový pár svadobných obrúčok. Čo sa však deje s materiálom až po jeho finálnu verziu? Plech, ktorý sme získali roztavením sa poreže na kusy, ktoré potrebujeme na výrobu. Ohne sa do tvaru kruhu a zaletuje sa (pozn. aut. zvarí sa). Následne sa daný zlatý kruh vyklepe do požadovaného tvaru a veľkosti. Takýto surový prsteň sa následne opracúva opilovaním a šmirgľovaním z vnútornej aj vonkajšej strany. Potenciálne svadobné obrúčky prejdú cestou rozmaznávania, keď ich zlatník vyleští. Leštenie prsteňov má viacero fáz, najskôr pomocou ultrazvuku, ktorý odstráni všetky nepotrebné nečistoty z prsteňov.

Svadobné obrúčky z bieleho zlata KlenotyHematit.sk

Svadobné obrúčky respektíve prstene sa následne leštia ručne, pomocou leštiacich kotúčov a pást, ktoré by sme mohli prirovnať k šmirgľovému papieru. Pasty obsahujú mikročiastočky, ktoré šperk vyleštia do plnej krásy. Voilá, prsteň je hotový. Šperk sa zváži a opuncuje štátnym puncom, ktorý vyjadruje pravosť použitého kovu. Stačí si už len vybrať kamene alebo gravír, ktorý chcete na svadobných obrúčkach a hurá do ženenia.

V prípade, ak sa rozhodnete pre retiazku, jej výroba je náročnejšia a precíznejšia. V takomto prípade sa zo roztavenej zliatiny vytvorí drôt. Ten sa následne navinie do tvaru špirály podľa požadovanej šírky očiek. Takáto špirála sa na jednej strane prereže. Následne vzniknú očká, ktoré sa poskladajú a spoje sa zaletujú, aby vzniklo oko retiazky. Tieto pospájané oká prechádzajú cez štvorhranný prievlak, ktorý očká vyrovná. Strieborná alebo zlatá retiazka prejde brúsením zo všetkých štyroch strán a vzniká tak ručne pilovaná retiazka.

Ručne pilovaná zlatá retiazka KlenotyHematit.sk 

Finálna fáza je leštenie, ktorým šperk získava dlhotrvácny lesk. V prípade ak ide o retiazky z bieleho zlata alebo striebra je vhodné šperky nechať ródiovať, pri čom retiazka alebo náušnice či prsteň získa ochrannú vrstvu pred poškodením alebo sčernaním. Lesk šperkov, ktoré prešli procesom ródiovania vydrží dlhšie.

Aj napriek tomu, že tento opis práce je veľmi stručný, mohli by ste si myslieť, že výroba zlatých šperkov je brnkačka. Ide však o veľmi precíznu a trpezlivú prácu, pri ktorej je potrebné mať pevnú ruku a ostrý zrak. Pozrite i našu galériu a presvedčte sa, že práca so zlatom a striebrom nie je vždy ľahká ako pierko. 

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní