AKO SI VYBRAŤ SVADOBNÉ OBRÚČKY

Niektoré páry sa výberu svadobných obrúčok desia. Stránia sa všetkým klenotníctvam a reklám, ktoré prezentujú tie najkrajšie svadobné obrúčky. Možno je to práve zo strachu pred hádkou z rozličných vkusov. Iné páry sa vyžívajú v preberaní a vyberaní veľkého množstva obrúčok. Široký sortiment predčil ich očakávania a z nekonečného výberu si nevedia vybrať. Potom sú tu páry, ktoré si svoje obrúčky dajú vyrobiť na mieru. Majú svoju predstavu, nechajú si poradiť, a zvyšok je už vec šikovného zlatníka.  Je úplne jedno, v ktorom type páru ste sa našli. Dôležité je poznať kritéria výberu, ktoré vám pomôžu nájsť dokonalý pár svadobných obrúčok.

Materiál a farba

Dôležitým krokom pi výbere obrúčok je zvoliť si tip materiálu. V súčasnosti si môžete vybrať z rôznych druhov, prvotriednych či menej kvalitných, drahších alebo lacnejších. Najčastejšie sa využíva zliatina zlata. Možete mať na výber z 18 krátového zlata  aalebo zo 14 karátového zlata. Ich cena je primeraná ich hmotnosti, rýdzosti a vykonanej práce zlatníka. Obrúčky zo zlata žltého, ružového, či bieleho sú elegantné, štýlové a nestarnúce. O pravosti, rýdzosti zlata a jeho využitiu sa dočítate viac v článku Čo je to puncovanie?

Veľmi vhodným a čoraz populárnejším materiálom sa stáva platinaSvadobné obrúčky z platiny obsahujú viac rýdzeho kovu, konkrétne má 95 % rýdzosť. Ak ste alergický na nikel, ktorý sa do zlata často primiešava, platina je ideány antialergénny kov. Jej Ďalšou výhodou je mäkkosť, vďaka ktorej sa do prsteňa veľmi dobre osádzajú diamanty či iné drahokamy.

Čo sa týka farebného prevedenia, zlato má viacero rôznych farebných alternatív z ktorých si môžete vybrať. Svadobné obrúčky si tak môžete vyberať v ružovej, bielej, žltej farbe alebo v ich farebnej kombinácií. V porovnaní s platinou tak ponúka širšie možnosti výberu. Platina je na nerozoznanie od bieleho zlata. Náš zlatník odporúča svadobné obrúčky, snubné prstene alebo šperky vyrábať zo zlata.

Rozmery, veľkosti, šírky a hrúbky

Pri svadobných obrúčkach netreba podceniť nič. Najmä čo sa týka rozmerov. Hrúbku, obvod či šírku svadobných prsteňov si poriadne premyslite. Ak je možnosť vyskúšania, skúste na svojom prste viacero druhov obrúčok s rôznymi rozmermi šírky a hrúbky. Aj jeden milimeter vám môže pokaziť radosť z obrúčky.

Niektoré dámy však často podmieňujú šírku svadobnej obrúčky so šírkou snubného prsteňa. V konečnom dôsledku je to individuálne rozhodnutie každej budúcej nevesty. Ak šírka snubného prsteňa nekorešponduje so šírkou svadobnej obrúčky nie je to žiadna chyba či trapas. Osobné preferencie jednoducho nepustia ani pri výbere takýchto šperkov.

S rozmermi ide ruka v ruke aj ich tvar. Svadobné obrúčky by sme mohli rozdeliť do dvoch skupín.

1.Tradičný typ prsteňa – rovný vnútorných povrch, jednoducho klenutá vonkajšia časť.

2.  Komfortné svadobné obrúčky majú mierne zaoblené hrany. Sú vhodné pre pohodlnejšie a dlhodobé nosenie bez toho, aby vás obrúčka začala časom omínať.

V súčasnosti sa však často objavujú svadobné obrúčky, ktoré môžeme pokladať za dizajnérske kúsky. Ide často o dizajnérov návrh, ktorý podlieha módny trendom súčasnej doby. Treba však myslieť aj do budúcnosti a keďže svadobná obrúčka by mala byť za život len jedna, myslite na jej možné opravy. Obrúčky v dizajnérskych prevedeniach sa vďaka ich povrchu, ornamentom, členitosti nemusia dať napríklad zväčšiť alebo naopak zmenšiť. V porovnaní s tradičným prevedením je to oveľa náročnejšie, drahšie a často sa to podariť ani nemusí.

Výsledný vzhľad obrúčok

Samozrejme, že výber obrúčok sa musí budúcim novomanželom aj páčiť. Preto netreba podceňovať ani estetickú stránku prsteňov.

V súčasnosti sa medzi svadobné obrúčky rozšírila zlatnícka technika pieskovania. Povrch obrúčok tak nie je tradične lesklý. Takýto prsteň vyvoláva dojem matného vzhľadu. Prsteň tak možno stratí jagavý lesk, no získa eleganciu a nadčasovosť.

V minulosti sa svadobné obrúčky nijako špeciálne nedozdobovali. Ich význam bol jasný a presný. V súčasnosti pri toľkých možnostiach a zlatníckych technikách môžete mať na svojej obrúčke čokoľvek. Chcete osadiť diamanty? Žiaden problém. Chcete mať na nej vygravírovaný partnerov odtlačok prstenníka? S radosťou a bez akýchkoľvek problémov či odvrávaní. Nepáčia sa vám diamanty? Dosadíme zafíry. A takto by sme mohli pokračovať ešte veľmi dlho.

Rozpočet

V neposlednom rade je najdôležitejším faktorom rozpočet. Od neho sa odvíjajú všetky atribúty, ktoré sme spomenuli vyššie. Výber materiálu, osadené kamienky, povrch a rozmery. Skôr, než si začnete prezerať rôzne obrúčky, zhodnite sa na množstve finančných prostriedkov, ktoré chcete do vašich svadobných obrúčok investovať.

V konečnom dôsledku je výber svadobných obrúčok na vás a vašich preferenciách. Ak preferujete šperky z bieleho zlata je vysoko pravdepodobné, že si nezvolíte obrúčky zo zlata žltého. Dôležité je aby ste sa vy ako pár zhodli na jednom páre, ktorý bude pre vás dokonalý. Osádzanie kamienkov či gravírovanie sú na posledných priečkach, ktoré vaše obrúčky zdokonalia a spravia ich jedinečnými.

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní