VYBERTE SI SVOJ POLODRAHOKAM NA KAŽDÝ MESIAC

Nadšenci šperkov sú k týmto ligotavým vecičkám, priťahovaní nie len vďaka kráse či exkluzivite. Často vás ohúria krásne šperky, ktoré však majú aj pridanú hodnotu, význam a zmysel. Takéto šperky sú vyrobené z polodrahokamov a drahokamov.

Niektorí tvrdia, že prisúdenie polodrahokamov ku konkrétnemu mesiacu pochádza už od dávnych čias. V knihe Exodus mal Áron brnenie, v ktorom bolo vložených 12 rôznych polodrahokamov. Tento symbol znázorňuje 12 kameňov, teda 12 mesiacov v roku.

Súčasné vysvetlenie pre význam polodrahokamov je zameraný najmä na ich liečivé účinky, ktorými ich obdarila matka príroda. Okrem toho, je tu ešte jedno a ľahšie vysvetlenie. Ak ste sa narodili v Septembri, noste polodrahokam, ktorý je septembru prisúdený. Táto interpretácia pochádza už zo 16. Storočia keď sa v Poľsku stalo populárnym a moderným trendom nosenie rozdielnych polodrahokamov v rozdielne mesiace. Môžete tento nápad však jednoducho použiť a vyberať tak k narodeninám vhodnejšie šperky z polodrahokamov pre svoju blízku osobu.

Bez ohľadu na celkový pôvod či význam polodrahokamov, vznikla myšlienka, aby každý z nás mal svoj vlastný kameň a bol tak spojený s mesiacom, v ktorom sa narodil. Dali sme dohromady zoznam polodrahokamov, z ktorých každý je spojený  daným mesiacom v roku. Ponorte sa s nami do fantastických legiend a príbehov, ak už nie pre zvedavosť tak aspoň si spríjemnite deň úsmevnými pranostikami.

Dámy a páni, začíname!

Krvavý Január – Granát

Ten, kto v mesiaci Január sa zrodí,

Žiaden polodrahokam, okrem Granátu ho nezachráni.

Ochraňovať bude jeho vytrvalosti,

Ustáli práve priateľstvá a vernosti.

Ručne vyrábané strieborné náušnice z granátu KlenotyHematit.sk 

V stredovekých časoch sa žiarivé granáty so záhadnou bordovou farbou spájali s krvou. Nešlo o nič nelegálne. Práve naopak. Polodrahokam Granát, ktorý sa osádzal do šperkov či pohárov mal urýchľovať hojenie rán, či zastavenie krvácania z rán. Stačilo sa len napiť z pohára, ktorý bol vykladaný granátom, alebo nosiť šperky z granátu neustále pri sebe.

Magický február

Vo februári narodený

Musí nájsť úprimnosť a pokoj v mysli.

Oslobodiť sa od vášní a nerestí

Pokiaľ nepodľahne ametystu, a jeho starostlivosti

Oceľový príveso z ametystu KlenotyHematit.sk 

Určite ho poznáte, jeho levanduľovo fialovú farbu máte neustále pred očami. Tento najznámejší polodrahokam Ametyst a jeho vznik sa však viaže na zaujímavú legendu. V minulosti, každému známy a obľúbený boh vína Bakchus ( v súčasnosti párty boh) sa vďaka svojmu podguráženému správaniu nezavďačil veľmi milo jednej dievčine. Jej meno bolo Amethysta. Samoľúbeho Bakchusa však ovládol hnev a tak vrazil času s červeným vínom na sochu koňa z priehľadného kryštálu. Vďaka vínu sa kúsky roztrieštenej sochy okamžite zafarbil na fialovo. Od toho momentu, sa ametyst vkladá do pohárov, alebo sa vyrábali čaše z ametystu. Polodrahokam ametyst slúži nie len ako krásny šperk, ale najmä ako prevencia proti alkoholizmu či intoxikácie.

Elegantný marec

Strieborný náhrdelník zo sekaného akvamarínu Klenotyhematit.sk

Tretiemu mesiacu  roku sa prisudzuje polodrahokam Akvamarín. Tento výnimočný polodrahokam bol dlho spájaný so zameraním na pozornosť a jasnosť. Vďaka jeho sile bol aj stále je využívaný pri mnohých psychických aktivitách.

Akvamarín je výrazný polodrahokam vďaka svojej modrej až zelenomodrej farbe s priehľadným alebo mliečnym vzhľadom. Jeho názov pochádza z latinského aqua marina, čo znamená morská voda.

V 16 storočí slávny astrológ, astronóm, fyzik, okultista a kráľovský radca Dr. John Dee používal akvamarínovú kryštálovú guľu na predvídanie budúcnosti. Pomocou tohto polodrahokamu vyveštil kráľovskej rodine aj vhodný dátum pre korunováciu Alžbety I.

Diamantový ako apríl

Tá, ktorej od apríla vek sa datuje,

Diamantmi zasypaná je,

Bez nich horkých sĺz potok ľútosti potečie,

Tento kameň znakom nevinnosti je. 

Zásnubný prsteň z bieleho zlata s diamantom KlenotyHematit.sk  

Slovo diamant je odvodené z gréckeho „ nerozbitný“. Ide o jeden j najviac odolných drahokamov, aké sa na svete nachádzajú. Diamanty sa sprvu používali ako nástroje. Až neskôr sa ich dokonalej kráse dostalo za dosť a začali sa z nich vyrábať šperky. Určite by sme i plieskali hlavu o stenu, keby sme držali v rukách čosi drahé a vzácne a používali to na vykostenie kuraťa na nedeľný obed. To bolo len krátke zamyslenie, vráťme sa teda k diamantom. Vybrúsené diamanty- brilianty sa používajú a osádzajú do šperkov. Veľmi obľúbené sú zásnubné prstene s briliantom, po ktorých túži nejedna žena.

Májová zeleň

Kto ako prvý, uzrie svetlo sveta

V sladký kvetinový mesiac máj,

Nosí smaragdy počas celého života,

Jeho osudom bude šťastný raj.

Ručne vyrábaný zánubný prsteň z bieleho zlata so smaragdom KlenotyHematit.sk

Historicky, bol smaragd jedným z najcennejších drahokamov. Bol dokonca vzácnejší ako diamant. Tvrdilo sa, že smaragdy majú upokojujúcu energiu. Rímsky cisár Nero preto raz sledoval napäté gladiátorské zápasy cez obrovský transparentný smaragd.

Jún plný perál

 Ručne vyrábaný zlatý prívesok s perlou KlenotyHematit.sk 

Zrniečka perál, sú pomenované kvôli ich roztomilej veľkosti a tvaru. Vďaka tomu sa stali mimoriadne populárne v 19 storočí, keď sa začlenili do dámskeho oblečenia a vznikali nadčasové perlové šperky, ktorých elegancia je večná. Drobné lesklé perly sú symbolom čistoty, nevinnosti, elegancie. Šperky z perál tak predstavujú neodmysliteľný nadčasový štýl. No bývali však používané ako smútočné šperky. Práve preto reprezentujú slzy smútku.

O perlách a ich vzniku sa však traduje veľmi pekná legenda. Arabské krajiny veria, že perly pochádzajú z neba. Ide totiž o jediný žijúci dôkaz, že raj skutočne existoval.

Rubínový júl

Smie sa žiariacim rubínom ozdobiť tá,

ktorá v júli svoje oči prvý krát otvorila.

Potom budú oslobodené a voľné od pochybností,

Nerestí  a lásky úzkostí.

Rubín je kameňom oddanosti, lásky a romantiky. Červeno- bordové rubíny sú už dlho uctievané ázijskými kultúrami. Hodnota rubínu je odvodená od jeho tmavočervenej farby, ktorá sa v zlatníckom žargóne nazýva „krv holuba“. Takáto „čistá“ krv je pri rubínoch považovaná za najcennejšiu.

Olivový August

Ručne vyrábaný náramok z poldoraahokamu Olivín KlenotyHematit.sk

Olivín je jedným z mála polodrahokamov, ktoré sa objavujú len v jednej farbe. Šperky z polodrahokamov olivín sa v minulosti vo veľkej miere vyrábali pre panovníčku Kleopatru. Jeho zelená olivová farba vyzerá neodolateľne v žltom zlate, do ktorého polodrahokam olivín osádzali, čím sa zvýraznila krása a sila samotného polodrahokamu. Kameň Olivín sa používal na rozptýlenie negatívnych energií a negatívnych kúziel na nositeľa.

Kráľovský September

Panna zrodená, keď septembrové lístie

Šuští v chladnom vánku septembrovom

Zafír, položený na jej tele

Bude sršať liečivým dobrom.

Zásnubný prteň zo žltého zlata so zirkónmi a zafírom KlenotyHematit.sk

Názov drahokamu zafír vznikol z gréckeho názvu „ modrý kameň“. Tento vzácny polodrahokam s kráľovsky modrým odtieňom je jedným z mála polodrahokamov, ktoré sa môžu objaviť v širokej škále farieb. Ak sa vám nepodáva modrý, vyberte si zelený. A ak ani ten, ešte je tu ružový. Avšak dokonalá žiariaca modrá farba zafíru natoľko opantala Peržanov, že uverili, že Zem je postavená na veľkom zafíre a obloha je jeho odrazom. Bláznivé, čo poviete?

Dúhový október

Októbrové dieťa, ktoré zrodí sa z biedy,

Životných úderov rany bude poznať,

Ak však opál na jeho prsiach necháte ležať,

ukolíše starosti a premení ich životné medy.

zdroj: etsy.com

Opál hýri všetkými možnými farbami, aké i len dokážete predstaviť. Jeho bielu odrodu ťažili najčastejšie v Austrálií. Jeho dúhy, ukrývajúce sa vo vnútri sú spôsobené lomom svetla a navrstveného oxidu kremičitého vo vnútri kameňa.

V minulosti sa verilo, že kameň je symbolom nešťastia. Vychádzali tak z románu Anne od Geierstein, v ktorom jedna z hlavných postáv nosila začarovaný opál. Ten spôsoboval smrť.

V stredoveku však polodrahokam opál predstavoval všetky cnosti, aké by mal polodrahokam vlastniť.

Citrónový november

Ručne vyrobený strieborný náramok z citrínu KlenotyHematit.sk

Hoc je meno žltého polodrahokamu odvodené z francúzskeho slova „citron“ a jeho význam je teda každému jasný, sa samotný polodrahokam citrín môže pochváliť krásnym spektrom žltej farby. Od jasného slnečného svitu až do hnedavo vínových tónov. Farba bola osudná pre tento kameň. Jeho farba stojí za legendou, ktorý sa s týmto polodrahokamom spája. Vraj vo svojom kryštály zachytil a uväzni slnečné žiarenie, ktoré pomáha majiteľovi zažehnať smútok, depresie a ochorenia. Žltá farba polodrahokamu  citrín však priťahuje aj zlaté peniažky a bohatstvo.

Tyrkysový december

Ak studený december daruje život ti

Mesiac plný snehu, mrazu, ľadu a veselosti,

Umiestni náramok tyrkysovo modrý,

Úspech v tvojom živote bude požehnaný.

Ručne vyrábaná súprava šperkov s tyrkysom KlenotyHematit.sk

Najviac populárny a často spájaný s tradičnou anglickou kultúrou. Tyrkys ako polodrahokam bol využívaný v klenotoch po celé stáročia. Stal sa z neho prominentným kamienkom, od ktorého nemohla voje oči opustiť ani slávna Kráľovná Viktória. Tá dala vyrobiť svoji gardedámam obraz so svojou podobizňou  oválnom tvare. Nebolo by na tom nič netradičné, no ona sa rozhodla, že všetky obrazy budú orámované tyrkysom.

 

 

Tento príspevok sme našli na bordepanda.com. Ak vás zaujal, inšpiroval alebo potešil pošlite ho ďalej svojim známym aby ste ich mohli potešiť, zaujať či inšpirovať.

Zdroj: etsy.com

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní