VZÁCNE KAMENE A DRAHOKAMY: ZAFÍR #5

Dokonalá žiarivá modrá farba drahokamu dokázala natoľko opantať Peržanov, že uverili. Uverili mýtu, že Zem je postavená na veľkom zafíre a obloha je jeho odrazom. Len ťažko by sme mohli nájsť výstižnejší a výpovednejší obraz, ktorý tak dôkladne opisuje krásu a čistotu drahokamu Zafír.  Avšak tento vzácny drahokam nemá len jeden odtieň, ale hrá všetkými odtieňmi nebeskej oblohy a morských hlbočín. Od tmavej modrej pripomínajúcej chladné dná oceánov a rozbúrené vody morí, až po svetlo-modrú nápadne sa podobajúcu na  bezoblačnú oblohu uprostred teplého letného dňa.

Krása zafíru

A napriek tomu, že zafír je známy práve vďaka krásnemu modrému sfarbeniu, nie je raritou zahliadnuť prekrásny žltý zafír zachytávajúci farbu zapadajúceho slnka, svieži oranžový, či intenzívny a vášnivý červený zafír. No modrý zafír, je jednoducho tým skvostom, z ktorého nebudete chcieť odvrátiť zrak.

Modrý odtieň drahokamu je totiž veľmi silno spätý s empatiou, hlbokým priateľstvom, vernosťou a lojalitou. Zafírovo-modrá sa preto stala farbou, ktorá sa hodí ku všetkému trvácemu a dôveryhodnému. Preto si mnohé ženy tajne prajú, aby bol ich zásnubný prsteň zdobený práve modrým zafírom. Práve tento skvost je symbolom vernosti, no len modrým zafírom dokážete, správne vyjadriť vaše úprimné city, lásku, túžby či vášne. Najznámejším príkladom takejto modrej je azda skladba s názvom „Rhapsody in Blue“ od Georga Gershwina.

„Ty ráno vstávaš spomalene,

nijako inak len osamotene,

ty ráno vstávaš,

po dychu lapáš,

hľadáš to, čo chýba ti,

 a ja sľubujem ti, a sľubujem,

 že budem už navždy navždy, už len s tebou.

   

Reálne sa vám môže zdať, že drahokam zafír nemá s textom pesničky nič spoločné. No modrá farba zafíru privádzala často umelcov do hĺbavých a ponurých myšlienok, pri ktorých dokázali tvoriť jemné verše plné lásky, romantiky a smútku či depresie.

Modrý zafír sa najlepšie hodí niekomu s vyváženým životným štýlom. Niekomu, v kom sa snúbi spoľahlivosť, elegancia a temperament, stálosť i ochota skúšať nové veci. Niet teda pochýb o obľube tohto drahokamu. Vzácnosť jeho krásy, dokonalých farieb, priehľadnosti a vyrovnanosti všetkých týchto atribútov dodávajú drahokamu to, čo mnohým chýba. Vnútorná iskra vo vás prebudí vášeň. Vďaka týmto vlastnostiam si šperky zo zafíru nevyžadujú žiadnu špeciálnu starostlivosť.

Drahokamy zo skupiny korundu, do ktorej patrí aj zafír obsahujú čistý oxid hlinitý, ktorý vďaka tlaku, teplote a veľkej hĺbke v ktorej sa nachádzal, skryštalizoval pred mnohými rokmi do nádherných drahokamov. Prítomnosť malého množstva iných prvkov (ako železo či chróm), spôsobujú jeho jedinečné sfarbenie. Práve oni totiž dokážu premeniť biely či priesvitný krištáľ na drahokam hrajúci krásnymi sýtymi farbami.

Zlatý prívesok so zafírom - šperky na mieru KlenotyHematit.sk

 

Skutočnosť, že sa tento vzácny drahokam môže objaviť v rôznych nezvyčajných farbách vedeli jeho milovníci a klenotníci už po stáročia. Na trhu s drahokamami sa dokonca zafíry, ktoré nie sú modré považujú za „luxusnejšie“ a hodnotnejšie. Aby si dizajnéri, klenotníci ale aj milovníci drahých kameňov uľahčili rozlišovanie medzi jednotlivými zafírmi, neoznačujú ich len podľa ich mena, ale aj podľa farby. Inak povedané, za vzácnejšie sa považujú žlté, ružové, zelené či biele zafíry.

Mýty a legendy o zafíre

Už od nepamäti drahokam zafír zdobil zafír rúcha a odevy panovníkov, kráľov, ale aj cirkevných predstavených. Jeho výnimočná modrá farba sa stala štandardom a merítkom, podľa ktorého sa hodnotia ďalšie modré drahokamy, ako napríklad topás a tanzanit.

Starovekí Gréci a Rimania, ale aj králi a kráľovné verili, že modrý zafír ich dokáže ochrániť pred žiarlivými a závistlivými protivníkmi a dlžníkmi. Počas stredoveku nosili drahokam zafír zasa príslušníci cirkevnej hierarchie ako symbol Nebies a blízkosti Boha. Bežní ľud sa v tom čase mylne nazdával, že úlohou tohto klenotu je pritiahnuť nebeské požehnanie a dobrodenia, a tak sa počas niekoľkých desaťročí mnohí z nich vydávali na riskantné výpravy za týmto drahokamom.

Po stáročia bol drahokam zafír spájaný s romantickou a vášnivou láskou milencov. Toto spojenie sa zosilnilo v roku 1981, keď Britský Princ Charles daroval snubný prsteň s nádherným modrým zafírom Lady Diane Spencerovej. Kráľovsky modrá farba zafíru, ktorý bol obklopený žiarivými diamantmi uchovávala a nosila Lady D Až po svoju smrť v roku 1997. A napokon sa ukázalo, že tento prsteň dokázal spojiť moderný svet s rozprávkami a dávnymi príbehmi o kráľoch a kráľovnách. Našťastie však tento zásnubný prsteň mohol spraviť šťastnou ďalšiu zo žien, ktoré sú na kráľovskom dvore. Pribudol na ruke Vojvodkyni Kate. Všimli ste si podobné črty či správanie s Lady Dianou?

Zásnubný prsteň so zafírom a diamantami zdroj:moda.sk

Tradícia, história, umenie a legendy sú popretkávané príbehmi o modrých zafíroch. Jeho meno pochádza z gréckeho slova „sappheiros“, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou označuje lazurit- žiarivo modrý metamorfický kameň, ktorý za vo veľkej miere skladá z lazúry a používa sa pri výrobe šperkov.

Jedinečný oranžovo ružový zafír sa nazýva padparadcha, čo v cejlončine, jazyku ktorým sa hovorí na Srí Lanke, znamená „lotosový kvet“. Prvotne sa týmto názvom označovali len kamene pochádzajúce zo Srí Lanky, neskôr sa začali pripisovať aj iným drahokamom.

Cennejším než známi, modrý zafír je hviezdny zafír, ktorý kedysi ľudia považovali za talizman múdrosti a lásky. Sir Richard Francis Burton cestoval po celom Oriente s hviezdnym zafírom, známym ako astéria na krku. Veril, že mu prináša šťastie a vďaka sláve, ktorá tento vzácny kameň zafír predchádzala sa mu dostalo mnohej starostlivosti a uznania. Navyše vďaka nemu získal od tých, ktorých navštívil mnohé výhody a láskavosti. Niektorí ľudia v tom čase dokonca verili, že len obyčajné zahliadnutie tohto drahokamu malo priniesť šťastie a Sir Burton  preto s radosťou odmeňoval tých, ktorí mu prejavili zdvorilosť a láskavosť tým, že im dovolil obzrieť si svoj talizman zblízka.

Počuli ste už niekedy slovné spojenie „ kameň osudu“ ? Názov symbolizuje už známe asterie, v ktorej  tri prekrížené línie symbolizujú vieru, lásku a nádej.  Jedinečné talizmany mali odvrátiť sily zla, viesť pocestných a chrániť ich pred chorobami a prekliatiami. Ľudia verili, že asterie sú tak mocné, že jeho moc a sila mala vlastníkovi ostať aj potom, ak drahokam  stratil, alebo posunul do iných rúk.

Starostlivosť o šperky zo zafíru

Vďaka svojej pevnosti, tvrdosti a trvácnosti si samotný drahokam zafír a šperky zo zafíru nevyžadujú šperciálnu starostlivosť. Zvyčajne stačí mydlová voda a následné dôkladné vyčistenie a vysušenie mäkkou utierkou. Ultrazvukové a parné čističe sú väčšinou bezpečným prostriedkom pre neupravované kamene, preto by sme sa im mali vyhnúť v prípade ak sú naše klenoty upravované napríklad teplom, alebo tlakom.

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní