VZÁCNE KAMENE A DRAHOKAMY: SPINEL #10

Spinel – farebná kráľovská krása

Až donedávna bol spinel považovaný za nedocenený klenot, ktorému sa nedostalo toľko pozornosti a uznania, koľko by si pre svoju krásu a jedinečnosť zaslúžil.

No vďaka podobnému výzoru aký má drahokam Rubína a obrovskému záujmu oň sa z nechceného Spinelu stal jeden z obľúbených drahokamov so sýtočervenou farbou.. Postupom času však ľuďom neučarovala len jeho nezvyčajná krása, ale aj pôvod a história. V Starovekom období sa na juhovýchode Ázie objavili bane, vďaka ktorým svet získal neuveriteľne veľké a nádherné spinelové krištáli, ktoré boli uložené do klenotníc najznámejších kráľov a vladárov. Mnohokrát ich vojny a nepokoje niesli z jedného miesta na druhé.

Tak ako granát či diamant, aj spinel je kameň, ktorý dokáže úžasným spôsobom odrážať lúče svetla a hrať sa s jeho lomom. Tie spinely, ktoré sú obľúbené a žiadané pri výrobe šperkov či klenotov sú zvyčajne súčasťou tých minerálov, ktoré majú rovnakú kryštalickú štruktúru. Nie všetky z nich však dokážu formovať priehľadné kryštál vhodné do šperkov.  Tieto drahokamy dokážu hrať neuveriteľným spektrom farieb- od intenzívnej oranžovej cez žiarivo ružovú a takmer všetky odtiene fialovej až po modrú a zelenú.

Intenzívna a sýta červená či purpurová farba tohto klenotu je spôsobená stopami chrómu. Práve vysoký obsah tohto prvku spôsobuje rubínovo červené sfarbenie drahokamu, ktoré bolo kedysi tak veľmi žiadané a cenené. Oranžové či ružové odtiene zasa vznikajú kombináciou chrómu a železa. Zdá sa teda, že za tvorbou dokonalého krištáľu ako stvoreného pre nádherný snubný prsteň, zlatý či strieborný náhrdelník, alebo náramok stojí celá alchýmia.

Zásnubný prsteň vyrobený na mieru z bieleho zlata spinelom a zirkónom KlenotyHematit.sk

Vďaka svojej histórii je spinel naozaj tým pravým kandidátom na cenu „Najnedocenenejší klenot histórie“. Niektoré staroveké bane v ktorých sa získavali drahokamy pre kráľovské dvory od Ríma až po Čínu produkovali spinel, ktorý si zvyčajne klenotníci zamieňali s rubínom či zafírom.

Jednou z najznámejších baní v tomto období bola baňa známa pod názvom Balasové rubíny na juhovýchode Ázie.  Najvýznamnejším klenotom z tejto bane je zaiste „Rubín Čierneho princa“, historický purpurovo červený drahokam vsadený do Anglických korunovačných klenotov, vystavených v Londýnskom Toweri. Tento jemne brúsený drahokam bol pravdepodobne získaný v baniach Afganistanu a po prvýkrát sa v historických záznamoch objavuje približne v štrnástom storočí v Španielsku. V tom čase patril maurskému vladárovi a k španielskemu kráľovi- Čiernemu princovi sa kameň dostal v roku 1367 ako odplata za víťazstvo vo vojne.

Odvtedy si tento vzácny drahokam vážili mnohí ďalší králi, medzi inými aj Henrich VIII. Zdá sa, akoby tento klenot prekonal všetky možné nástrahy- prežil požiare a ohne, chystanú lúpež i bombardovania počas druhej svetovej vojny a spolu s diamantom Koh-i-Noor sa stal jedným z najuznávanejších kúskov kráľovskej klenotnice Anglicka.

Iným vzácnym spinelom v kráľovských klenotoch je takzvaný Timusrký rubín, vážiaci približne 350 karátov. Aj ten má veľmi dynamickú a pohnutú históriu. Niekoľko perzských nápisov vytesaných do tohto klenotu svedčí o jeho veku.

Spinel je neuveriteľne všestranný, drahokamom a to najmä vďaka mnohým variáciám svojich veľkostí a farieb. Tento vzácny kameň je ideálnym klenotom takmer do každého typu šperkov ako sú prstene, náhrdelníky, prívesky, náramky, sponky do vlasov, zásnubné prstene  a podobne. Tí, ktorí sa chystajú nosiť spinel vo svojich šperkoch by si mali v prvom rade dobre rozmyslieť a zvážiť jeho farbu. Výber farieb je v prípade spinelu neuveriteľne široký a pohybuje sa od žltej, oranžovej, modrej, červenej, fialkastej, hnedej, čiernej či ružovej. Rovnako ohurujúco vyzerajú klenoty zo spinelom ak sú vsadené do bieleho či žltého zlata. Štýl Art Deco a vysoko vážení klenotníci ako sú Dior, Luis Vuitton, Harry Winston či Chanel veľmi radi vo svojich modeloch používajú spinel v kombinácii s inými, ďalšími drahokamami. Trochu jednoduchší, ale veľmi dramatický klenot môže byť vypracovaný aj s použitím čierneho spinelu a iných, bielych drahokamov ako sú napríklad zafíry.

Jedným z najvýznamnejších spinelových drahokamov všetkých čias je zaiste Rubín Čierneho princa. Tento 170 karátový krištáľ môže tromfnúť azda už len Samarijský spinel, ktorý sa považuje za najväčší drahokam tohto druhu na svete. Je to červený 500 karátový drahokam, ktorý je súčasťou kráľovských korunovačných klenotov Iránu.

Strieborné náušnice s čiernym spinelom 

Náhrdelník mogulských mien sa zasa skladá z jedenástich červených spinelov, ktoré dokopy vážia až neuveriteľných 1131,59 karátov a v roku 2011 bol vydražený a predaný za takmer 5 a pol milióna dolárov. Ruská kráľovská koruna je tiež zdobená nádhernými spinelmi rovnako ako mnoho zbierok známych osobností, celebrít, či vplyvných ľudí. Spinel totiž nie je kameň, ktorý by sa mal nachádzať výlučne v rukách mocnárov, ale jeho krása a lesk, očarí takmer každého. Je preto vhodný pre všetky dámy, ktoré obľubujú lesk a nádheru prírodných minerálov.

Starostlivosť o šperky zo spinelu

Vďaka svojej tvrdosti je spinel jedným z najodolnejších kameňov na zemi. Vďaka tejto vlastnosti nie sú spinely náchylné na poškodenia alebo odery. Na čistenie tohto drahé kameňa napríklad celkom postačí čistá mydlová voda a mäkká utierka. Uistite sa však, že po čistení klenot dokonale vysušíte a odstránite akékoľvek zvyšky mydla. Tak ako prípade iných drahokamov, ani spinelu ultrazvuk či para veľmi neprospieva. Ak je to preto možné, snažte sa takémuto čisteniu vyhnúť. Pred cvičením, či inou telesnou aktivitou, alebo akoukoľvek manuálnou prácou si svoje šperky so spinelom odložte na  na to určené miesto. Tak zabránite, aby sa tieto drahé krištáli poškodili mechanicky. Pri ich skladovaní však dbajte na to, aby sa rôzne druhy kameňov nedotýkali. Tým totiž riskujete ich poškriabanie alebo porušenie.

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní