VZÁCNE KAMENE A DRAHOKAMY SMARAGD #2

Smarag: Zelený kameň pevnej lásky

Svätá Hildegarda z Bingenu, známa geologička a milovníčka kameňov tvrdila, že všetka zeleň prírody sa ukrýva v drahokame smaragd. A práve vďaka svojej sýtej a lahodnej zelenej farbe sa smaragd považuje za drahokam jarných dní. Klenotníci i milovníci drahých kameňov ho nazývajú májovým kameňom. Niektorí veria, že smaragd je kameňom pevnej lásky. Básnici a poeti verili, že im dokáže včarovať tie najkrajšie verše a rýmy. Mnohí básnici si drahokam smaragd kládli na písací stôl hneď vedľa kalamára s atramentom.

Smaragd: Drahokam kráľov

Vzácny drahokam smaragd je v mnohých kultúrach sveta zdrojom fascinácie a skúmania už viac ako šesť tisíc rokov. Štyritisíc rokov pred našim letopočtom bol žiadaným tovarom na trhoch v Babylone. Starí Inkovia ho uctievali ako vzácny dar od bohov a Chaldejčania verili, že vďaka jeho nádhere je v ňom ukrytá bohyňa. Preto považovali smaragd za jeden z najcennejších rituálnych drahých kameňov používaných pri náboženských obradoch. Smaragd je kameň, ktorý dodá vášmu telu inšpiráciu, kreativitu a nekonečnú trpezlivosť.

Obyvatelia starovekého Egypta zasa verili, že smaragd im zoslal ako dar boh Thoth, ktorý bol patrónom múdrosti. Práve preto sa stal najobľúbenejším drahokamom vsadeným do drahých šperkov kráľovnej Kleopatry.

Výnimočná panovníčka bola a je známa najmä vďaka svojmu vycibrenému vkusu. Šperky, ktoré nosievala boli vyrábané najkvalitnejšími materiálmi, aké v tej dobe poznali. A tak niet sa čo čudovať, že jej zlaté náhrdelníky a zlaté náramky ozdobovali práve tieto zelené smaragdy.

Okrem toho, Kleopatr abola pri ich zdroji. Približne pred sto rokmi našli archeológovia najväčšie ložiská týchto drahokamov v hornom Egypte. Tieto náleziská boli pomenované na jej počesť Kleopatrine bane.

Ručne vyrábaný zásnubný prsteň z bieleho zlata so smaragdom KlenotyHematit.sk

Kráse a šarmu drahokamov nepodľahli však len ženy. Lesk a elegancia učarovala aj gréckemu filozofovi Aristotelovi, dobyvateľovi Alexandrovi Veľkému. Indický mnísi ho zas považovali smaragd za osobný talizman, kvôli ktorému boli ochotní precestovať stovky kilometrov.

      

Obyvatelia starodávnej Mogulskej ríše na Indickom polostrove boli smaragdami doslova posadnutí a dnes zbierku týchto vzácnych kameňov vsadených do najrôznejších šperkov, náhrdelníkov, retiazok, náramkov či prsteňov môžeme zazrieť v Múzeu prírodnej histórie v Spojených štátoch. Práve tu je napríklad uložená vzácna čaša vyrobená z čistého zeleného smaragdu. Tento vzácny klenot kedysi zdobil zbierku cisára Jahangira  a dnes má čestné miesto priamo vedľa Patrície-jedného z najväčších smaragdov aké boli doteraz objavené.

Smaragdy však ani zďaleka netvoria len kolekcie výstavných kúskov v múzeách. Bogotská banka napríklad ukrýva niekoľko drahých smaragdových kryštálov nevyčísliteľnej hodnoty, ktoré sú zároveň súčasťou Národného bohatstva Iránu. Medzi nimi je aj nádherná ručne vyrobená korunka zo smaragdov cisárovnej Farah. Zdá sa, že smaragd je skutočným drahokamom panovníkov a vysoko postavených vladárov. Náhrdelníky, ramenné náramkyprstene či gombíky. Tieto šperky mali jedno spoločné. A to smaragdy. Tureckí sultáni sa po celé generácie pýšili týmito skvostami. 

   

Podľa indickej tradície bol názov tohto drahého kameňa po prvýkrát preložený ako „marakata“, čo doslova znamená „zeleň práve klíčiacich vecí“. Názov smaragd, ktorý sa na celom svete v spojení s týmto drahokamom používa dnes je pravdepodobne odvodený zo starovekého perzského slova, ktoré sa do gréčtiny prekladá ako „smaragdus“ a znamená „zelený kameň“.

Vačšina z tých najvzácnejších a najoslnivejších smaragdov sa dnes ťaží a spracováva v krajinách ako sú Kolumbia či Zambia napriek tomu, že kedysi boli centrá ťažby smaragdov najmä v Egypte a Indii, kde sa tieto drahé kamene dlho spájali s láskou, súcitom a hlbokým priateľstvom.

Drahokam Smaragd

Po mnoho stoviek rokov zdobili smaragdy kráľovské klenotykráľovské koruny mnohých panovníkov a mocnárov nespočetného množstva krajín. No aj dnes sa nejedna známa osobnosť či vplyvný človek rád pochváli krásnym zeleným smaragdom vo svojej zbierke. A tak nie je ničím výnimočným zazrieť na odovzdávaní cien Angelinu Jolie a Taylor Swift s prenádhernými smaragdovými náušnicami v tvare sĺz, Emmu Stone s jemným, ale výrazným smaragdovým prsťeňom na ruke  či všimnúť si na fotkách nezvyčajný kvetinový smaragdový náhrdelník Elizabeth Taylor.

 

Smaragd sa považuje za jeden z najvzácnejších drahokamov na svete. Jedinečná a príznačne zelená farba tohto drahého kameňa vzniká deriváciou minerálneho berylu a chrómu. Mnoho klenotníkov veľmi dobre vie, že dokonalý a bezchybný smaragd sa v prírode vyskytuje len veľmi zriedka a jeho hodnota sa zvyčaje určuje vizuálne- mal by mať typickú zelenkastú farbu s prímesou jasnej žltej či odtieňov modrej. A lahodiť by mal nielen oku, ale príjemný by mal byť aj na dotyk.

Panenskosť a jemnosť zelenej farby smaragdu inšpirovala aj mnoho svetových spoločností, medzi nimi napríklad Pantone Company známu pre svoju spätosť s dizajnom, módou a krásou, aby v roku 2013 vyhlásila smaragdovú za farbu roka. Spoločnosť bola jedinečnosťou odtieňov tohto vzácneho drahokamu natoľko očarená, že smaragdovú nazvala farbou elegancie a krásy, odtieňom, ktorý prináša pohodu, rovnováhu a harmóniu.

Prírodný, priehľadný smaragd sa spolu s diamantom, rubínom a zafírom považuje za jeden z najvzácnejších drahokamov. A kým jasný, zelený smaragd je pravdepodobnejšie tým najpopulárnejším a najznámejším vo svojej rodine, beryl tvorí aj iné farebné kombinácie z ktorých vznikajú drahokamy známe ako modrý akvamarín, žiarovo žltý heliodor a zlatý beryl, ružový a purpurový morganit či mnoho ďalších.

Zlatá brošňa so smaragdom a zirkónmi

Starostlivosť o šperky zo smaragdu

Smaragdy sú známe drobnými nesúmernosťami, či puklinkami, ktoré sa tvorili tlakom pri ich vzniku. Drahokamy, ktoré sa používajú pri výrobe šperkov a v klenotníctve majú mnohokrát tieto puklinky vyplnené prírodnými látkami. Aby sa ale zabránilo poškodeniu, neodporúča sa preto čistiť smaragdy ultrazvukom alebo parou. Ultrazvukové vibrácie môžu totiž drahokam Smaragd oslabiť.

Na tieto drahé kamene ironicky funguje to najlacnejšie možné riešenie- mydlová voda a ľahké čistenie jemnučkou kefkou dodá vašim klenotom žiarivý a jasnejší lesk.

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní