VZÁCNE KAMENE A DRAHOKAMY: OPÁL #1

Opál - drahokam zemských živlov

Dávny historik a filozof z rímskych čias, Pliny Starší tvrdil, že opál podľa neho v sebe uchováva mocný plameň granátu, nebeskú oblohu ametystu a a morskú hladinu smaragdu. A tak, akoby tento drahokam spojil všetky živly zeme do jedného neuveriteľného celku. Pliny zároveň podotkol, že jeho názov môže mať pôvod v mene Saturnovej manželky Ops, ktorá bola bohyňou plodnosti.

Už v čase staroveku sa opál tešil veľkému úspechu a obľube. Mladé panny túžili po strieborných či zlatých náhrdelníkoch a šperkoch do ktorých boli vsadené opály. Verili totiž, že práve tento kameň ich ochráni pred stratou krásy a mladosti. Ľudia dokonca verili, že práve šperkynáramkyprstene či náušnice s týmto  drahokamom im dajú neviditeľnosť. Práve z tohto dôvodu bol tento drahokam nazývaný „patrónom zlodejov“. A hoci sa tieto jeho účinky a schopnosti nikdy nepotvrdili, opál bol stále veľmi populárny.

Grécka mytológia zasa považovala tieto drahokamy za slzy, ktoré vyronil Zeus po porážke s titanmi.    Indovia veria , že drahé kamene sú časti bohyne dúhy, ktorá sa premenila na kameň po tom, čo sa mala stať manželkou ďalších bohov. Arabi sú zasa presvedčení, že opál spadol na zem v nebeských bleskoch.

Stredovek so sebou priniesol rozmach klenotníkov, umeleckých kováčov, šperkárov a s tým aj lepšie a kvalitnejšie šperky. Kým niektoré urodzené dámy, cisárovné či kráľovné odmietali nosiť akékoľvek drahé kamene, napríklad Kráľovná Viktória sa nad ich upätosťou len smiala a ako svadobný dar dala svojej dcére opálové kráľovské šperky .

Na začiatku 19. storočia si však opál nechcene vyslúžil nie až tak dobrú reputáciu. Vinu na tom niesla jedna z kníh známeho autora bestsellerov Sira Waltera Scotta. Široká verejnosť si román o utrápenej Lady Hermione vysvetlila nesprávne a ľudia usúdili, že Scott v nej naráža práve na drahokam.

O polstoročie neskôr, v roku 1877 bol však na juhu Austrálie našiel  nádherný čierny opál a tento nález znova oživil svetový trh s drahokamami a doslova rozpútal hon za čiernymi opálmi. Zatiaľ čo sa európsky trh na chvíľu odmlčal, Austrália sa stala jednou z opálových mocností.

Zásnubný prsteň na mieru z bieleho zlata s opálom 

Žiarivé farby tohto kameňa pripomínajú jeseň a preto je pochopiteľné, že opál v zastúpení drahokamov reprezentuje mesiac október. Práve drobné odlesky pripomínajúce záblesky jesenného slnka či padajúceho lístia si starí Rimania na šperkoch vysoko cenili. 

Farebné divadlo, ktoré nám opál ponúka je spôsobené zachytením odrazu rozptylu svetla v momente jeho tvorby, do pevného no transparentného obalu tvoreného oxidom kremičitým. Rozloženie a naukladanie vrstiev oxidu, je zodpovedné za farebné variácie opálov. Čím je farba výraznejšia a jasnejšia, tým je klenot cennejší.

Zaujímavé druhy opálov

Najhlbšie zakorenené druhy, sú medzi ľuďmi biele či priesvitné opály. Niektoré sa vyznačujú svojou prenikavou no priesvitnou farbou so stále žiarivým a ohnivým nádychom, iné opály sú výrazne červené, žlté či zelené. Čierne opály zvyčajne zachytávajú všetky z týchto farieb a odrážajú dokonalú škálu dúhy v jej rôznych intenzitách a odtieňoch.

Najvzácnejšími a zároveň i najdrahšími drahokamami tohto druhu sú výrazne červené opály. Kým sýto modré či tyrkysové klenoty sú už menej ojedinelé a teda menej vzácne, jedným z najžiadanejších a najhodnotnejších opálov je Harlequin Opal (harlekýnsky opál), ktorého farebnosť pripomína šachovnicu.

Andský alebo peruánsky opál je špecifický najmä kvôli svojmu pôvodu- vyskytuje sa v Andách v Peru. Jeho transparentnosť prechádza od celkom priesvitnej až k mliečnej a nepriehľadnej. Jeho povrch nápadne ozdobuje jemná pastelová či modro-zelená perleť a výnimkou nie sú ani čierne či béžové elegantné vzory uväznené hlboko vo vnútri kameňa.

Najznámejší a najpopulárnejší austrálsky Opál 

Vzácny čierny opál má výrazné tmavé až čierne sfarbenie. Vďaka temnejším farbám sa dúhový odlesk a hra farieb na drahokame výrazne odlišuje od svetlejších kameňov, čo z neho robí dokonalý klenot. Strieborné šperkyzlaté šperkyprstenenáramky náhrdelníky, všetky túžia byť okrášlené o čierny opál. Tak ako v druhej polovici 19. storočia, keď objav čierneho opálu spôsobil na trhu s klenotmi doslova šialenstvo, aj dnes sa tento drahokam v najhojnejšom počte vyskytuje Novom južnom Walese, v Austrálii.

Etiópsky opál je jeden z hydratovaných opálov, ktoré sa formujú do tvaru malých uzlíkov a klbiek. Medzi jednotlivými vrstvami je jednoduché objaviť čiastočky sopečného popola z prostredia, v ktorom opál vznikal. Aj keď že spätosť so sopečným prostredným spôsobí ich tmavú farbu, opak je pravdou. Etiópske opály sú zvyčajne veľmi jasné a žiarivé, s vynikajúcou schopnosťou odrážať prichádzajúce svetlo.

Ohnivý opál  je známay taktiež pod názvom mexickýIde o priesvitný, transparentný drahokam, ktorý je pomenovaný najmä na základe svojej jasnej, krvavo-červenej, žltej, či výraznej oranžovej farbe. Tento druh opálu nemá zvyčajne nijaké vzory, alebo farebné častice, napriek tomu však žiari jasne ako plameň. Najvýznamnejší a najslávnejší opál tohto druhu bol objavený- ako už názov prezrádza, v Mexiku.

Kryštálový opál je priesvitný alebo polopriesvitný vzácny drahokam s výnimočnou schopnosťou odrážať svetlo. Nevyskytuje sa však len vo svetlých farbách, ale mnohokrát prekvapí tmavým koloritom.

Rodina týchto výnimočných drahokamov a vzácnych kameňov však ani z ďaleka nekončí tu. Snubné prstene s opálom sú obľúbené šperky, ktorým žiadna žena nevie odolať. Šperky si najviac užívajú prítomnosť vodných opálov, austrálskeho opálu či oregonských opálov. 

 Ich špecifické sfarbenie a jedinečné schopnosti odrazu farieb im dodávajú výnimočnosť. Zlaté šperky, strieborné prstenenáhrdelníky s opálom či strieborné náušnice s opálom vzbudzujú pocit luxusu a nenapodobiteľnej prirodzenej krásy. 

Zlaté prstene s opálom zdroj: etsy.com

Starostlivosť o klenoty a šperky z opálu

Tak ako všetko, aj opál vydrží dlhšie ak sa k nemu budeme správať s adekvátnou starostlivosťou, pozornosťou a jemnosťou. Okrem zjavných rýh a škrabancov tak zabránime, aby si náš drahokam poškodil aj iným spôsobom.

Opál by sme nemali nechávať v mastnom prostredí, alebo v blízkosti rôznych chemikálií. Keďže až jednu pätinu tohto drahého kameňa tvorí voda, mali by sme dbať na to, aby sme ho zbytočne nevystavovali extrémnemu suchu. V takom prípade sa totiž kameň dehydratuje a začne praskať. Aby sme zabránili takémuto poškodeniu kameňa, stačí, ak mu z času na čas doprajeme dlhý vodný kúpeľ.

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní