VZÁCNE KAMENE A DRAHOKAMY: MORGANIT #11

Morganit- kráľ nebeskej lásky

Aj napriek tomu, aké slávne sú drahokamy akým je smaragd či aquamarín, bez akýchkoľvek pochýb k nim patrí aj drahokam morganit.  Je najznámejším berylovým farebným krištáľom. Ženy z celého sveta milujú tento drahokam pre jeho jemné staroružové odtiene, ktoré odrážajú ženskú jemnosť a krásu.

Vďaka svojej ružovej farbe nevinnosti zachytáva morganit prvé lúče ranného slnka, ktoré nezohrievajú len pôdu, ale aj srdce a dušu. Niektorí milovníci morganitu sa domnievajú, že ružový kameň pripomína človeku jeho malosť uprostred celého vesmíru.

Morganit a jeho pôvod

Hoci drahokam Morganit vznikol už pred miliónmi rokov, podľa mena ho dokážeme rozoznať až v poslednom storočí. Presnejšie od roku 191O. Predtým sa morganit vnímal ako zhluk iných, ružovkastých kameňov a nie ako drahokam sám o sebe. Avšak nie sú to len ľudia, kto si mení mená. Drahokamy a vzácne kamene to občas robia tiež. Stalo sa to takto. Po tom, ako boli v roku 1910 na Madagaskare objavené obrovské náleziská prekrásneho ružového berylu požiadal 5. decembra 1910 doktor George Kunz, známy odborník na drahokamy newyorskú vedeckú obec o stanovenie názvu pre tento klenot. Na počesť jeho drahého priateľa a zákazníka, Johna Pierponta Morgana a ako vďaku za jeho finančnú podporu a vernosť umeniu a vede bol drahokam nazvaný morganit. Morgan však nebol len milovníkom klenotov, ale aktívne ich aj zbieral a uchovával vo svojich zbierkach. Jeho zbierku drahých kameňov zo začiatku 20. storočia neskôr získal známy  klenotnícky dom Tiffany and Co. a doktor Kunz, ktorý v tom čase dal na čele oddelenia drahokamov.

Doktor Kunz si však na vzácnom kryštáli všimol jednu nezvyčajnú zaujímavosť. Keď kameň vystavil röntgenovému žiareniu, kameň fosforeskoval krásnou sýtou červenou farbou. Avšak, keď bol röntgen vypnutý, morganit bol zase len obyčajným zhlukom ružových odleskov. Tento úchvatný objav ho fascinoval natoľko, že bol ochotný morganitu a jeho skúmaniu venovať zvyšok svojho života.

Siedmeho októbra 1989 bol odhalený a predstavený svetu jeden z najväčších morganitov aké sa doteraz našli. Objavili ho v meste Buckfield v štáte Maine v USA. Svojich nálezcov na prvý pohľad neupútal len svojím nezvyčajným ružovým sfarbením, ale aj veľkosťou. Ich úlovok na dĺžku meral viac ako 23 centimetrov a jeho priemer bol takmer 30 centimetrov. Tento dokonale vytvarovaný drahokam vážil viac ako 50 pencí  čo je približne 22,68 kg a dali mu meno hodné takéhoto skvostu „ruža z Maine“ („The Rose of Maine“).

Zásnubný prsteň z bieleho zlata s morganitom a zirkónmi KlenotyHematit.sk 

 

Na základe epizód s doktorom Kunzom a J.P. Morganom sa stal morganit oficiálnym kameňom Madagaskaru, kde ho miestni domorodci niekedy nazývali aj „vorobeva“ a tento názov sa presunul aj na starý kontinent či do Ameriky.

Tak ako je tomu v prípade väčšiny ostatných drahokamov a krištáľov, aj v prípade morganitu hrá pri stanovovaní jeho hodnoty a ceny veľmi dôležitú úlohu sýtosť a odtieň jeho sfarbenia. Veľmi zriedkavo sa na trhu s drahými kameňmi objavia aj dvojfarebné kamene tohto druhu, alebo kamene, ktoré sú napríklad z časti morganitom a z časti aquamarínom. Takéto kusy takmer vždy putujú do múzeí.

Morganit síce zďaleka nepatrí medzi bežné drahokamy, ktoré by bolo jednoduché nájsť v akýchkoľvek veľkostiach, avšak napriek tomu sa nikdy a nikde nevyrába synteticky. Dôvodom sú jeho výnimočné vlastnosti, ktoré by sa umelými podmienkami takmer isto nedali vytvoriť či napodobniť. Preto je tento beryl tak neuveriteľne drahý a hodnotný. Zaujímavé však je, že vo svojej podstate je tento kameň vlastne bezfarebný, a farbu mu dodávajú až nečistoty a čiastočky magnézia. Tie dodávajú krištáľu jedinečné ružovkasté sfarbenie. Čiastočky železa ukryté hlboko k drahokame ho zasa zafarbia nažlto či naoranžovo.

Morganit je zvyčajne jemne ružovým kameňom bez akýchkoľvek vonkajších poškodení, prasklín či viditeľných pórov. Jeho farba sa môže posúvať od žltkastej, lososovoružovej až po jemnú sviežu ružovú či fialovú, pre jeho známe ružové sfarbenie si ho ľudia veľmi často mýlia s turmalínmi, topasmi či smaragdami.

Prívesok z bieleho zlata s morganitom 

 

Morganit sa zväčša vyskytuje ako súčasť minerálneho granitu no nie je nič nezvyčajné ho nájsť aj v jeho póroch a prasklinách. Vďaka svojej tvrdosti a trvácnosti sa môže občas vyskytovať aj v naplaveninách či náplavových horninách.

Starostlivosť o šperky z morganitu

A hoci sa môže zdať, že je tento neuveriteľne výnimočný, fosforeskujúci kameň na údržbu veľmi náročný, opak je pravdou. K jeho pravidelnému čisteniu dokonale poslúži teplá mydlová voda a mäkká textilná utierka. Pri takomto čistení sa vždy uistime, že sme kameň zbavili akýchkoľvek zvyškov mydla či vlhkosti, ktoré by ho časom mohli narušiť. Netreba sa starať len o kameň, ktorý skrášľuje váš prsteň či náušnice. Je potrebné sa starať a očisťovať všetky šperky ale najmä tie s kameňom.

Čistenie ultrazvukom či parou je v tomto prípade zvyčajne bezpečné a šperky s kameňom by takáto kúra nemala nijakým spôsobom ublížiť. To však len v prípade, že sa na jeho povrchu nenachádzajú nijaké poškodenia a praskliny. Tie by sa takýmto čistením mohli ešte zväčšiť. Občas klenotníci takéto praskliny vypĺňajú špeciálnymi zmesami a živicami. Vtedy kameň radšej ultrazvuku či pare nevystavujme.

V prípade akejkoľvek fyzickej aktivity či športu si klenot vždy odložte na bezpečné miesto tak, aby neprišiel do kontaktu s inými drahými

Strieborné náušnice s poldorahokamom Morganit 

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní