VZÁCNE KAMENE A DRAHOKAMY : KREMEŇ #8

Krištáľ alebo kremeň?

Kremeň je jedným z najdôležitejších minerálov na zemi. Vďaka nemu existuje jedna z najobľúbenejších skupín farebných drahokamov. Predpokladá sa, že pomenovanie tohto vzácneho kameňa je odvodené z nemeckého slova „quartz“, ktoré zasa pravdepodobne pochádza práve zo slovanského slova, ktoré znamená „tvrdý“. Zdá sa teda, že meno tohto drahokamu dokonale pomenúva a opisuje jeho podstatu, keďže na škále tvrdosti drahokamov, sa kremeň nachádza až na vysokom 7. mieste. Keď klenotníci potrebujú  identifikovať tvrdosť či trvácnosť drahokamu, veľmi často ho porovnávajú s kremeňom. Iné pomenovanie nazýva kremeň doslova „krištáľom“, a toto slovo pochádza z gréckeho slova „krystallos,“ čo znamená ľad.

Už od nepamäti mal krištáľ či kremeň mnoho využití. Starovekí Japonci verili, že sa tento vzácny drahokam utvoril z dychu bieleho draka a považovali ho za znak a symbol dokonalosti.  Austrálsky aborignovia zasa používali kremeň pri rituáloch, ktoré mali privolať životodarný dážď.

Kryštálové lebky, ktoré mali byť podľa legendy vyrobené v bájnej Atlantíde sa považovali za pozostatky uctievaných a vysoko vážených vladárov tejto krajiny. Priehľadné kryštálovo- číre gule vytvorené z  kremeňa sa zasa používali pri predpovedaní budúcnosti už od stredoveku.

Dokonca aj slávny maliar a vedec Leonardo da Vinci, ostal pred kryštálmi z rodiny kremeňa stáť v úžase. Vo svojom denníku raz dokonca napísal, že ametyst, jeden z najvzácnejších kameňov v rodine kremeňových kryštálov, dokáže rozptýliť zlé myšlienky a zbystriť myseľ.

Tento, zdanlivo obyčajný a predsa tak výnimočný, farebný i priehľadný krištáľ je na zemi veľmi bohato a štedro zastúpený. V Knihe Window of Light (Okno svetla) sa píše: „Od starovekých čias až po súčasnosť bol kremeň vždy pre ľudstvo zdrojom svetla a poznania. Vysoko si ho vážili duchovní vodcovia i vedci a jedinečné vlastnosti kremeňa zohrali kľúčovú úlohu aj v procese evolúcie človeka.“

Náušnice z bieleho zlata  kremeňom

 

V dnešnej dobe už nemusíme po tomto klenote natoľko pátrať. Je totiž možné vytvoriť ho aj umelo. Mnoho dekoratívnych kryštálov ako sú Swarovskeho kryštály, nie sú v skutočnosti kryštálmi vôbec napriek tomu, že sú veľmi krásne a majú svoj vlastný význam.

Kryštály sú veľmi príťažlivé, trvácne a tvrdé kamene. Vo väčšine prípadov nie sú tieto drahokamy príliš drahé a tak si ich môžu milovníci klenotov vzácnych kameňov dopriať aj vo väčších veľkostiach. Niektoré z krištáľov sa v prírode vyskytujú len výnimočne, kým iné sa dajú nájsť veľmi jednoducho. Kryštál je veľmi univerzálnym materiálom, ktorý sa dá opracovať do mnohých tvarov a veľkostí. Už po stáročia ho klenotníci a výrobcovia šperkov používali pri výrobe drahých klenotov a ozdobných predmetov. Dnes sa okrem klenotníctva kremeň a kryštál používa aj v rôznych industriálnych či výrobných odvetviach.

Kryštálové drahokamy sa vyskytujú po celom svete a vo svojej podstate sa skladajú najmä z granitu a vyvretých hornín. Nie sú však žiadnou raritou ani uprostred usadených či premenených hornín. Výborne vytvarované a vyformované kryštály môžu dosiahnuť neuveriteľných rozmerov, ktoré sa mnohokrát počítajú na metre. Vďaka tomu sú výnimočne dostupným a kvalitným materiálom pre mnohých klenotníckych dizajnérov.

Sfarbenie tohto drahého kameňa také pestré ako spektrum samo. A hoci nie je nič výnimočné uvidieť belasý či zelenkastý kryštál, zďaleka najbežnejším je priehľadný číry kremeň, ďalej je to biely alebo hmlovito mliečny kryštál. Za umelého svetla brúsený kryštál neukáže svoju kvalitu a žiarivosť v plnosti. Najlepšie ju vidno za denného svetla a obzvlášť po tesne po východe či pred západom slnka. Práve v takomto svetle sa najkrajšie a najžiarivejšie odrážajú kryštály tmavých odtieňov, ktorú sú zároveň aj tými najvzácnejšími.

Dokonalý kremeňový drahokam je priehľadný a číry ako stojatá voda. Práve takýto drahokam totiž môže umožniť, aby svetlo prešlo priamo cez kameň a v tisícoch lúčov sa lámalo na jeho obrúsených hranách. Toto je dôvod, pre ktorý si klenotníci najviac cenia čisté kryštály bez akéhokoľvek poškodenia. Vzhľadom, na to, že je tento drahokam tak tak hojný a dostupný, niet dôvod utiekať sa ku kameňom so značným a viditeľným poškodením.

Pre šperkárov, výrobcov klenotov a klenotníkov je kremeň dokonalým drahokamom, keďže je neskutočne dostupný nielen materiálne, ale aj finančne. Dokonca aj tie najväčšie z kameňov sa na trhu kúpiť za rozumné ceny. Zároveň je to jeden z mála kameňov, ktoré môžete nájsť takmer v každom kamennom zlatníctve.

 Zlatý prsteň s kremeňom - Záhnedou

Pre svoju trvácnosť, odolnosť a nevšednú tvrdosť je obľúbeným drahokamom v zlatých či strieborných prsteňoch, retiazkach či náhrdelníkoch, ale aj v náramkoch či na brošniach. Vďaka tomu, že je dostupný takmer v každom farebnom odtieni to zďaleka nie je klenot len pre ženy, ale veľmi jednoducho sa dá upraviť do vhodných šperkoch aj pre mužov.

Starostlivosť o šperky z kremeňa

Kremeň tiež známy ako krištáľ zvyčajne oplýva výbornou trvácnosťou a tvrdosťou, no napriek tomu môžu byť náchylné na praskliny či poškodenia. Hoci je kremeň tvrdší, než iné materiály, stále je mäkší než iné obľúbené drahokamy, akými sú napríklad zafírrubínsmaragd, či diamant. Väčšina kryštalických kremeňov je nenáročná. Avšak niektoré typy kryštálov môžu byť pórovité a preto extrémne náchylné na absorpciu nečistôt z okolia. Na čistenie tohto drahokamu výborne postačí mydlová voda a mäkká utierka. Tak ako pri iných klenotoch, aj v prípade kremeňa je lepšie byť opatrný, kde ho položíte. Snažte sa zabrániť tomu, aby bol krištáľ dlhodobo vystavený priamemu slnku či teplote a jej náhlym zmenám.

Šperky s krištáľom si vždy pred cvičením či akoukoľvek fyzickou aktivitou zložte a starostlivo odložte. Vyhnite sa pri tom však priamemu kontaktu s inými klenotmi. Tvrdšie drahokamy môžu totiž veľmi ľahko a viditeľne poškriabať a poškodiť mäkšie kryštály. Skladujte preto vzácne šperky jednotlivo, zabalené v mäkkej textílii, alebo na na to určenom mieste.

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní