VZÁCNE KAMENE A DRAHOKAMY: AMETRÍN #13

Ametrín- dvojfarebná krása

Ametrín je farebný druh makro kryštalického kremeňa, ktorý ľudia občas nazývajú a označujú ako trystín. Vďaka svojej prirodzenej no nevšednej vlastnosti, ktorou v sebe kombinuje ametyst a citrín sa stal tento kameň veľmi známym a žiadaným. Sfarbenie, ktoré mu dodáva ametyst sa môže pohybovať od svetlo ružovej až po hlboké odtiene sýtej fialovej, či od jemnej žltej až po intenzívnu zlatohnedú farbu. Hoci by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že farebný prechod v tomto kameni je jemný, opak je pravdou a rozdiel v dvoch odtieňoch drahokamu udrie do očí veľmi nápadne a viditeľne. Tak ružovkastá ako aj žltá farba ametrínu vznikli vďaka čiastočkám drobným čiastočkám železa, ktoré sa do krištáľu dostali pri jeho vzniku, v čase, keď bol tento klenot vystavený obrovským teplotám a veľkému tlaku. Jediným rozdielom medzi ametystom, citrínom a ametrínom je úroveň okysličenia týchto železitých čiastočiek.

Existuje niekoľko drahokamov, ktorých sfarbenie sa prirodzene pohybuje v žltých odtieňoch a medzi ktoré patrí napríklad aj diamantzafírturmalín či chrizoberil. Avšak väčšina z nich sa na trhu s klenotmi a drahými kameňmi objavuje v zelenej farbe. Beryl a topás sú zasa známe pre svoje zlatisté sfarbenie vďaka čomu sa tento druh topásu nazýva cisársky topás či heliodor.

A hoci sa ametyst v prírode vyskytuje vo veľmi hojnom počte, prírodný citrín je v porovnaní s ním veľmi vzácny. Práve z toho dôvodu sú zásoby ametrínu vo svete veľmi obmedzené. Navyše, najžiadanejší a najhodnotnejší ametrín je ten, ktorého podiel ametystu a citrínu je rozdelený presne na polovicu.

Zlatý náramok z ametrínu 

Najväčšou baňou určenou na získavanie tohto vzácneho krištáľu je baňa Anahi v Bolívii, ktorá sa preslávila najmä v 17. storočí, kedy vtedajší španielsky „conquistador“ dostal ametrínový drahokam ako dar, keď sa oženil s princeznou Anahi z miestneho kmeňa Ayoreos. Stará Európa potom spoznala tento vzácny krištáľ až keď ho „conquistador“ priniesol ukázať španielskej kráľovej.

Po týchto udalostiach bolo miesto na ktorom sa baňa nachádza stratilo z máp na viac než tristo rokov. Opäť bola objavená až v 70. rokoch. Keďže je však táto baňa veľmi vzdialená od civilizácie, presun k nej a naspäť sa obmedzuje len na lietadlá, helikoptéry či lode, ktoré k nej baníkov i odborníkov na vzácne kamene privezú. Dnes tieto bane patria zväčša spoločnosti Minerales y Metales del Oriente. Napriek tomu, že túto baňu domorodí Bolívijčania poznali už stovky rokov, v komerčnej a obchodnej sfére sa objavila až na konci 20. storočia.

Dvojfarebné ametríny sú vhodnými doplnkami pre akékoľvek šperky s drahokamami - dokonca aj pre šperky na každý deň. Ide totiž o výnimočne tvrdý a trvácny kameň, ktorý nie je náchylný na zničenie či poškriabanie. Najlepšie vyniknú ak skrášľujú zlaté prstenestrieborné prstene či náhrdelníky, ktoré dajú vyniknúť ich transparentnosti a lesku. Zatvorené či tesnejšie osadenie zabráni aby cez ne prenikali slnečné lúče a kameň tak bude tmavý a bez väčšieho či výraznejšieho lesku. Ametrín je vynikajúcim klenotom pre krásne príveskynáhrdelníkybrošne či prstene. Vďaka rôznorodosti veľkostí i intenzity farieb je ametrín medzi klenotníkmi veľmi populárny a obľúbený. Práve tento dvojfarebný drahokam je tým najobľúbenejším krištáľom aký sa dnes na trhu s drahými kameňmi ponúka. V tesnom závese za ním je dvojfarebný turmalín.

Starostlivosť o šperky s ametrínom

Ametrín je výnimočne pevný a trvácny kameň, ktorý nie je nijako zvlášť náročný na údržbu a čistenie. V prípade bežnej starostlivosti si tento kameň vystačí s teplou mydlovou vodou. Na zmytie nečistôt a odstránenie prachu zasa dokonale poslúži mäkká utierka alebo kefka s extrémne mäkkými štetinkami. Hoci ametrín patrí k tým najtvrdším kameňom a drahokamom, stále existujú iné, tvrdšie druhy krištáľov, ktoré ho môžu poškodiť a poškriabať. Pri nosení či uskladňovaní ametrínu preto vždy dávajte pozor, do blízkosti akých kameňov ho kladiete. A tak ako v prípade mnohých ďalších drahých a vzácnych kameňov aj v prípade ametrínu je dôležité vyhnúť sa kontaktu s akýmikoľvek chemikáliami. Tie by mohli totiž narušiť jeho prirodzenú štruktúru, lesk a farebnosť. Zároveň je dobré zabrániť tomu, aby bol kameň vystavený extrémnym teplotám a ich náhlym zmenám.

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní