VZÁCNE KAMENE A DRAHOKAMY: ALEXANDRIT #14

Tak ako krásne perly, aj drahokam známy ako alexandrit stal oficiálnym kameňom mesiaca jún. No niektorí ľudia ho zároveň považujú aj za kameň posledného dňa pracovného týždňa.

Tento krištáľ sa v prírode vyskytuje naozaj len veľmi zriedkavo a klenotníci ho začali skutočne efektívne využívať len nedávno. Oproti ostatným drahokamom nemá alexandrit pohnutú históriu a nie je dokonca ani opradený množstvom tajuplných legiend a bájí. Po prvýkrát bol totiž objavený až v 19. storočí. Svoje meno získal vďaka tomu, že ho v roku 1830 objavili v starých smaragdových baniach v blízkosti rieky Tokovia na Urale presne v deň, keď mal ruský Princ Alexander II. narodeniny.

Baníci v ten deň usilovne získavali a hľadali v doloch surové smaragdy. Jeden z baníkov vtedy objavil kamene, ktoré sa nápadne podobali práve na smaragdy a tak ich zobral večer so sebou do tábora. Pri svetle ohňa sa však kameň rozžiaril briliantovým odtieňom červenej čo baníkov neuveriteľne prekvapilo.

Ráno baníci zistili, že je vzácny kameň opäť zelený a vtedy si uvedomili hodnotu svojho objavu.

V roku 1939 bol tento kameň oficiálne označený ako alexandrit a to aj preto, že môže hrať zelenou či červenou farbou, čo sú zároveň staré ruské vojenské farby. Preto sa stal tento vzácny kameň symbolom cárskeho Ruska. V tom čase sa alexandrit stal jedným z najdrahších a najcennejších kameňov ruskej aristokracie. Na rozdiel od žiadostivosti a chamtivosti ruských boháčov však mala hojnosť týchto drahokamov svoje dno a už počas 19. storočia sa v Rusku vyťažili všetky alexandrity. No práve vtedy keď sa stalo, že kameň vymizne z povrchu zemského boli na Cejlone (v dnešnej Srí Lanke) objavené ďalšie veľké náleziská tohto klenotu. Neskôr sa aj Brazília stala jedným z najväčších distribútorov alexandritu.

Hoci najväčšie zásluhy za presadenie alexandritu na klenotníckej scéne si pripísali salóny a šperkárstva v St. Peterburgu a v Paríži, niet pochýb, že americký módny a klenotnícky dom Tiffany and Co. spravil pre osvetu a popularizáciu tohto drahokamu najviac. George Kunz, odborník na klenoty, ktorý v tom čase tento klenotnícky dom zastupoval sa do alexandritu doslova zamiloval a vycestoval až do ďalekého Ruska len preto, aby ho našiel. Nik presne nevie, koľko vzácnych kameňov z tejto cesty potom so sebou priniesol, avšak bolo ich dosť na to, aby zaplnili trh s drahokamami na niekoľko desaťročí.

Zlatý prívesok s alexandritom a diamantami

Dlhé roky počas 20. storočia sa neobjavili nijaké nové náleziská alexadritu a tak sa jeho existencia stala vzácnosťou. Až v roku 1987 boli objavené nové žily tohto klenotu v baniach v Brazílii a neskôr aj v Tanzánii a v Mozambiku.

Jednou z hlavných charakteristík alexandritu je jeho schopnosť meniť farbu v prípade, že je vystavený svetlu, ktoré je bohaté na červené lúče. Táto premena sa nazýva pleochroizmus. Vďaka tomuto javu dokáže alexandrit nabrať pod svetlom sviečky či pod umelým svetlom sýtu červenú či ružovkastú farbu. Práve táto jeho schopnosť je jedným z vôdzok, ktoré napomáha určiť cenu a hodnotu drahokamu. Najvzácnejšie kamene majú odlesk a farbu ako briliant i zelený smaragd. Pod umelým svetlom, však farbu zmenia a drasticky očervenejú. Čím intenzívnejšia premena, tým hodnotnejší kameň. Vďaka tejto premene je z kameňa v noci Rubín a cez deň Smaragd.

Podobnými premena farieb však nie je známy len alexandrit, alebo môžeme ich vidieť aj u takých kameňov akými sú slávny modrý  zafír či turmalín.

Alexandrit sa zvyčajne objavuje vo veľkostiach menších ako je 5 karátov. Viac karátové drahokamy tohto druhu sa považujú za veľké a preto sú aj oveľa drahšie. Na Cejlone boli napríklad nájdené pravdepodobne najväčšie alexandrity na svete a každý z nich dosahoval až 60 karátov. Tieto kamene majú výraznú tmavú farbu a aj intenzita s akou menia sfarbenie je oveľa úchvatnejšia.

Alexandrit je veľmi tvrdý kameň, ktorého tvrdosť môže dosahovať až 8,5 stupňa. V tomto aspekte ho prekoná už len diamant a korund. Práve preto je jedným z najtrvácnejších a najvzácnejších kameňov na zemi, ktorý je vhodný napríklad ako klenot pre zlatý prsteňstrieborný prívesoknáhrdelník, či iný šperk.

Výbrus drahokamu Alexandrit 

Starostlivosť o šperky z alexandritu

Klenotníci považujú alexandrit za jeden z najvhodnejších kameňov určených na každodenné nosenie. Avšak tak ako všetky iné klenoty a drahé kamene, aj on si vyžaduje pozornosť a starostlivosť. Jeho majiteľ by mal dbať najmä na to, aby nebol vystavený nárazom alebo oderom, ktoré by ho modli poškrabať či zničiť. Nevyhnutné je aj zabrániť tomu, aby sa kameň dostal do prostredia, v ktorom sa prudko a často mení teplota, alebo na ktorom by bol vystavený priamemu a extrémnemu žiareniu.

Najlepší spôsob ako alexandrit čistiť je s použitím letnej mydlovej vody a zubnej pasty. Keďže tento drahokam je extrémne tvrdý, nehrozí veľké riziko, že by ho poškriabali iné druhy drahokamov. Avšak, aby sa podobnému znehodnoteniu predsa len predišlo, je lepšie si šperky s týmto klenotom vždy pri práci či športe odkladať na to určené miesto.

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní