VZÁCNE KAMENE A DRAHOKAMY: AKVAMARÍN #3

Akvamarín dostal meno podľa latinského pomenovania morskej vody a hovorilo sa, že tento vzácny drahokam má moc utíšiť rozbúrené morské vlny, zachrániť námorníkov a udržať ich nažive. Iným zasa svojou čírosťou a priehľadnosťou evokoval úprimnosť a otvorenosť manželského zväzku a tak verili, že nosenie akvamarínových šperkov im napomôže k pevnému a trvácemu partnerskému vzťahu.

Akvamarín- drahokam hlbokých morí

Svojim zjavom pripomína tento drahokam lagúny kryštálovo čistej vody a pokojnej morskej hladiny. Milovníci drahých kameňov hovoria, že akvamarín v sebe ukrýva všetko morské, no zároveň aj to nebeské, čo sa môže odrážať na vodnej hladine. Je ako zrkadlo, ktoré odráža samo seba a zároveň odrýva to čo je pred ľudským zrakom skryté.

Akvamarín a šperky z akvamarínu  je jedným z najžiadanejších, najobľúbenejších a najznámejších drahokamov a vyznačuje sa mnohými nespornými kvalitami. Nádherné zlaté šperky, ktoré majú vsadený akvamarín sa teší takmer takej iste obľube akú si už po stáročiam pevne uchováva rubínzafír či smaragd. Typické modré sfarbenie, ktoré sa svojou intenzitou môže pohybovať od takmer priehľadnej belasej až po silnú modrú rozbúreného mora dodáva akvamarínu železo. Čím intenzívnejšia je farba tohto drahokamu, tým hodnotnejší je tento klenot osadený do šperkov.

Napriek tomu, že niektoré akvamaríny v sebe uchovávajú svetlé zelené odlesky, ktorými akoby v sebe zamkli kúsok skorej jari, sú to práve priezračné a čisté drahokamy, ktoré reprezentujú drahokam akvamarín vo svojej plnosti a kráse. Práve tento odtieň totiž najlepšie a najpríťažlivejšie odráža čistotu a lesk, ktoré sa v drahokame ukrývajú. A hoci spolu s ďalšími krištáľmi berylu, ako sú rubín, zafír či prekrásny zelený smaragd patria medzi tie najvzácnejšie drahokamy na svete, akvamarín medzi nimi vyniká svojou odolnosťou a tvrdosťou. Na rozdiel od týchto drahokamov nie je natoľko náchylný na škrabance či viditeľné vonkajšie poškodenia. Práve preto je tak nesmierne obľúbený v šperkárstve a klenotníctve a veľmi často je prvou a najžiadanejšou voľbou pre nádherné náramky, náhrdelníky, prívesky, náušnice či prstene.

Akvamarín- mýty a legendy

Staré legendy hovoria, že akvamarín pochádza z truhlice s pokladmi, ktorú ukrývali morské panny hlboko pod hladinou mora. Od tých čias ľudia považovali tento drahokam za talizman námorníkov. Aj Rimania a Gréci považovali krištáľ akvamarínu za drahokam moreplavcov a legendy spomínajú, že bol tým najväčším bohatstvom a najvzácnejším pokladom morských panien. Práve preto mal na vratkých vodách ďalekých morí a oceánov ochrániť plaviacich sa pred utopením, vražednými pirátmi, vábivými piesňami sirén a dlhými telami morských oblúd či pred morskou chorobou.

Aj Sumeri, Egypťania či Hebreji si akvamarín nesmierne vážili. Pre tieto národy bol drahokam symbolom šťastia a nekonečnej mladosti. V ére kresťanstva sa začal akvamarín spájať s osobou apoštola Tomáša, pretože reprezentoval more a vzduch, a práve tento svätec strávil na mori, plaviac sa do Indie odhlásiť evanjelium, mnoho času.

Zásnubný prteň z bieleho zlata s akvamarínom, topásom a zirkónmi Klenotyhematit.sk

 

Spájať drahokam s niektorým z dvanástich apoštolov sa v tom čase stalo bežnou praxou. William Langlandvo vo svojej knihe o plavbách a námorníctve s názvom “The Vision Concerning Piers and the Plowman,“ z roku 1377 opisuje akvamarín ako protilátku voči najrôznejším jedom. A keďže v tom čase bolo v kráľovských rodoch mnoho otráv a usmrtení, drahokam sa stával čoraz populárnejším a populárnejším. Navyše nebolo nevyhnutné drahokam prehltnúť. Stačilo ho nosiť na tele, čo privítali najmä dámy. Čochvíľa si totiž uvedomili, že prstene či náhrdelníky s aquamarínom nie sú len „užitočné“, ale aj veľmi krásne.

antike a v stredoveku zasa ľudia verili, že celý vesmír, jeho pohyb a časti sa odráža v drahokamoch. Nie je preto nijakým prekvapením, že akvamarín pripísali planéte Neptún, čím sa tak  zároveň stal drahokamom pre mesiac marec. Spisovatelia tohto obdobia považovali akvamarín za najvzácnejší z vešteckých kameňov.

  

V modernom klenotníckom dizajne by sme našli len veľmi málo takých drahokamov, ktoré sa využívajú na toľko spôsobov ako práve akvamarín. Či je to čistý, priezračný kameň s jednoduchým brúsením v modernom dizajne alebo  ide o kameň so zložitejším brúsením vsadený do komplikovaných šperkov, zdá sa, že akvamarín fascinuje dizajnérov a zlatníkov za každých okolností.

Mnoho dizajnérov ho považuje za svoj najobľúbenejší drahokam a každý deň svet prekvapujú novými a novými dizajnérskymi návrhmi. Vznikajú tak luxusné šperky, bohato zdobené náhrdelníky, nápadité prstene, v ktorých sa snúbi precíznosť práce človeka a dokonalosť prírodného kameňa.

   

Navyše sa zdá, akoby tento unikátny drahokam lahodil takmer každej farne pleti a očí. Práve preto je už stáročia medzi váženými ženami tým najžiadanejším a najoslavovnejším šperkom. Niet sa teda čomu čudovať ak zazriete Jej Veličenstvo  Kráľovnú Alžbetu s krásnou aquamarínou korunou na hlave doplnenou o luxusný akvamarínový náhrdelníkAkvamarínové klenoty mala vo svojej zbierke aj Kráľovnina nevesta, Princezná Diana. Jej najobľúbenejším bol zaiste dokonale prepracovaný prsteň, ktorý s hrdosťou nosila takmer na každý formálny banket. Zoey DechannellKaty PerryKate Hudson či Penelope Cruz sa tiež párkrát ukázali s krásnym šperkom na prste.

Kráľovské klenoty s akvamarínom, náhrdelník, náramok, náušnice a koruna

 

Starostlivosť o šperky z akvamarínu

Akvamarín je jedným z najtrvácnejších drahokamov, no napriek tomu, si vyžaduje starostlivé zaobchádzanie. Šperky z akvamarínu nenoste napríklad pri manuálnej práci alebo ak ste v blízkosti chemikálii či čistidiel. Aby ste zabránili vzniku nových alebo rozšíreniu starých škrabancov a puklín, snažte sa vždy ukladať šperky z akvamarínu oddelene od ostatných drahokamov a šperkov.

Na čistenie môžete použiť horúcu midlovú vodu, následne drahokam vysušiť mäkkou utierkou. Je dôležité uistiť sa, že na kameni neostali nijaké zvyšky mydla alebo čistiaceho prípravku.

Ak drahokam odkladáte na dlší čas, uistite sa, že je dôkladne zabalený v mäkkej utierke, ktorá by mala zabrániť jeho poškrabaniu či poškodeniu.

Mohlo by sa vám páčiť:

Vzácne kamene a drahokamy: Opál #1

Vzácne kamene a drahokamy: Smaragd #2

Vyberte si svoj polodrahokam na každý mesiac

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní