TVAR DIAMANTOV VERSUS VÝBRUS DIAMANTOV

S pojmom výbrus alebo brus diamantov ste sa už určite stretli, ak viete, podľa čoho sa určuje hodnota diamantu. Rozhodujúce parametre 4C – farba (color), clarity (čistota), carat (hmotnosť) a napokon cut (výbrus) sú presne tými veličinami, pomocou ktorých obchodníci určia cenu diamantu

So slovom výbrus – CUT sa však stretávame aj v inom popise, ktorý často u diamantov uvádzame. A to v prípade, ak opisujeme jeho tvar.

Výbrus ako jedna z veličín 4C

Výbrus alebo diamantový brus poukazuje v tomto smere na to, akým spôsobom a ako kvalitne bol vybrúsený, a teda opracovaný, surový drahokam. Pod jedným pojmom sa tak definujú jeho proporcie, lesk a taktiež symetria. Výbrus ako samostatná veličina ovplyvňuje hodnotu diamantu a má svoje presne definované stupne. Laicky možno povedať, že za najlepší výbrus považujeme ten, vďaka ktorému sa diamant najviac ligoce. A čím viac sa diamant ligoce, tým je jeho cena vyššia.

Výbrus ako ekvivalent tvaru

Druhým prípadom, kedy sa s pojmom brus alebo výbrus pri popise a hodnotení diamantov stretávame, je pri popisovaní ich tvaru. Z prekladu anglického pojmu “cut” sa tak stáva tento pojem synonymom pre obe veličiny

Poznáme niekoľko tvarov diamantov, do ktorých sú neopracované drahokamy vybrúsené:

Briliant

Najznámejší a najobľúbenejší tvar diamantu, ktorý vládne trendom už dlhšiu dobu. Okrúhle a klasické kontúry totiž najlepšie vyzdvihujú vlastnosti diamantu. Ten ostáva čo najviac čistý a lesklý, čo sú stále atribúty vyzdvihujúce jedinečnosť diamantov. 

Princess

Pre milovníkov čistých a ostrých línií je tvar Princess to najlepšie, čo trend v brúsení diamantov ponúka. Tento tvar je akoby opakom najvyhľadávanejšieho Briliantu a najčastejšie sa používa pri opracovaní diamantov, ktoré sú súčasťou prsteňov. 

Emerald

Tvar diamantu typu Emerald má zo všetkých klasických tvarov najdlhšiu históriu. Obdĺžnikový tvar so zrezanými rohmi dokonale vystihuje dominantné postavenie diamantov na trhu s drahými kameňmi. Skvele vynikne v prípade, ak sa jedná o samostatné kúsky, ale i diamanty osadené v šperkoch ako napríklad náhrdelník.

Ascher

Tento tvar nadväzuje svojou čistotou a dominanciu na emerald (smaragd). Rozdielom je, že sa jedná o štvorcový tvar, ktorý v šikovných rukách dokáže spracovať každý lúč svetla a odraziť ho s cieľom vytvoriť dokonalý lesk. 

Pear

Hruška alebo inak známa ako slza je obľúbeným tvarom pre výbrus diamantov, ktoré sú naplánované ako súčasť šperkov pre dámy. Dokonale zosobňuje milióny zákutí ženskej duše a zároveň celistvosť a pevnosť, ktorou je diamant ako nerast známy.  

Radiant

S týmto tvarom sa už stretávame o niečo zriedkavejšie, aj napriek tomu, že spája to najlepšie, čo predstavuje tvar emerald a princess. Žiarivý štvorcový tvar a tisíce odrazov robia z Radiantu najligotavejší štvorcový tvar.

Ovál

Kompromis pre tých, ktorí sa nevedia rozhodnúť medzi obľúbeným briliantom a pretiahnutým tvarom hrušky, je ovál. Dokonale snúbi to najvyhľadávanejšie z oboch tvarov a vytvára zlatú strednú cestu pre jedinečné šperky, napríklad v prípade rodinných klenotov.

Cushion

Tvar vankúšika, na ktorom by rád zložil hlavu nejeden z nás. Štvorcový alebo obdĺžnikový podklad a jemné línie s obrovským rozptylom svetla pôsobia vo vzájomnom spojení ako skvelá voľba pre niekoho, kto obľubuje menej tuctové a neopozerané kúsky.

Heart

Niet krajšieho vyznania lásky ako to, ktoré vyjadríte diamantom v tvare srdca. Milovanej osobe totiž napovie o hĺbke vašich citov viac, než tisíc slov. Diamant v tvare srdca pôsobí jedinečne aj ako súčasť šperkov aj ako osobitný kúsok do zbierky.

Marquise

Jedinečný diamant získate, ak sa stanete vlastníkom kúsku vybrúseného podľa tvaru markíz. Jeho história siaha dokonca do obdobia Ľudovíta XV., ktorý dal vybrúsiť diamant podľa úsmevu svojej milenky, známej Mademe de Pompadour.

Trillion

Zoznam najpoužívanejších tvarov výbrusu uzatvára trojuholník – trillion. Najčastejšie slúži ako doplňujúci diamant pre zvýraznenie hlavného diamantu alebo drahokamu v šperku. Tento tvar je nadmieru variabilný, preto ho možno upravovať podľa svojho gusta. 

Ak hľadáte šperk na mieru, ktorého súčasťou bude aj unikátny diamant, existuje niekoľko možností, aký tvar môže mať. Určite si nechajte poradiť od skúseného klenotníka, ktorý aj pomocou tvaru dokáže premeniť na prvý pohľad obyčajný šperk na úchvatné dielo. 

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní