DIAMANTOVÁ DYNASTIA RODINY TOLKOWSKY

Väčšina z nás sa narodila pod tou svojou hviezdou. Niekto sa narodil pod šťastnou hviezdou, inému zas bolo dopriate bohatstvo, druhému zas láska. Rodina Tolkowsky sa však zrodila za trblietania sa diamantového prachu.

Ak sa vysloví priezvisko Tolkowsky, ide o nie jedno synonymum, ktoré súvisí so súčasnou krásou a výbrusom diamantov. Bez nich, by bol tento náš svet chudobnejší o tieto trblietavé krásky, ktoré robia niekoľko žien po celom svete o niečo milovanejšie, šťastnejšie a bohatšie.

Rodina Tolkowsky je v diamantovom svete niečo ako The Rolling stones pre rock ´n´ roll. Ich história sa začala písať už od roku 1810 v poľskom mestečku Byalistok, kde započal túto diamantovú dynastiu svojim narodením Abrahám Tolkowsky. Stal sa už v mladom veku uznávaným zlatníkom, rytcom do zlata a pracovníkom s drahocennými kameňmi. V tomto mestečku vzniká rodinná tradícia, ktorá sa taktiež stala revolučným umením v brúsení diamantov, ktorá je tu do dnes.

V roku 1840 sa rodina Tolkowsky presťahovala do slávnych Antwerp. Toto mesto bolo pre uznávaného brúsiča a zlatníka plné príležitostí, manufaktúr a nových technológií.

Prvorodený syn Abrahama, Maurice Tolkowsky nasledoval kroky svojho otca. Veľmi rýchlo upútal na seba pozornosť exkluzívnou vznešenosťou drahokamov. Jeho reputácia mu priviedla titul platného a uznávaného umelca.

S nálezom diamantov v Južnej Afrike v roku 1886 a masívnym prívalom surových no žiarivých kameňov sa z mesta Antwerpy stali skutočnou diamantovou veľmocou, ktorá ponúkla rodine Tolkowskym absolútny rozmach v tomto diamantovom svete. Vtedajší neobmedzený talent a kreativita Tolkowských sa stala vychýrenou po celom svete. Ide o začiatok diamantovej éry pre túto skromnú poľskú rodinu.

Bratia Maurica Isadore a Sam pracovali v jeho úzadí. Brúsičskému remeslu sa vyučili, no ich kreativita a motivácia nebola dostatočne mocná na to, aby sa vyrovnali svojmu najstaršiemu bratovi Mauricovi. Môžeme tvrdiť, že vznikla medzi nimi nevraživosť a žiarlivosť. Najmä po tom, ako najstarší Maurice vynašiel prvý brúsny prístroj, ktorý vytváral perfektný výbrus diamantu. Stále však diamanty neboli dokonalým zhmotnením krásy.

V roku 1898 Isadore oslávil narodenie svojho prvorodeného syna Marcela. Láska k diamantom a ich kráse mu pretekala žilami už od malička. Marcel Tolkowsky nasledoval teda kroky svojej rodiny. Nikto však netušil, že Marcel rodinu Tolkowských preslávi najviac. Marcel Tolkowski ako prvý prišiel  s ideálnymi proporciami pre ideálny výbrus diamantu, ktorý sa stal svetovým štandardom. Tolkowski sa tak opäť stalo synonymom pre slovné spojenia  brilantný a moderný výbrus diamantov.

Ideálny briliantový výbrus podľa rodiny Tolkowsky zdroj:jewelerywise.com

Marcel Tolkowski bol však brilantným matematikom a fyzikom. Tieto vedomosti podmienili vznik týchto ideálnych proporcií a výbrusu. Tu sa však jeho sláva len začala a zďaleka tak skoro nekončí. Obdivuhodná kombinácia matematických a fyzikálnych zručností ho priviedla na Univerzitu, kde prezentoval matematické a optické analýzy pre získanie ideálneho výbrusu diamantov. Jeho štúdie ho priviedli na Londýnsku Univerzitu, kde získal inžiniersky a doktorandský titul. V roku 1919 vydal knihu, ktorá sa zameriavala na vynájdenie disperzií a správanie sa svetla v diamante.

V týchto rokoch už priezvisko Tolkowski bolo viac než slávne, vytvorili svoj vlastný biznis s brúsením diamantov, ktorý pretrváva dodnes. Ten však v roku 1956 vytvoril až synovec Maurica. Gabi Tolkowski – slávny brúsič diamantov, ktorého vášeň pre vytváranie exkluzívnych diamantov nikdy neutíchla. Svetom rešpektovaný expert na brúsenie diamantov v roku 1988 dostal zákazku od Harryho Oppenheimera aby mu ocenil a vybrúsil 599 karátový surový diamant. Gabi so svojim synom Jeanom Paulom vytvorili tím, ktorý strávil nasledujúce tri roky vytváraním drahokamu. Proces brúsenia prebiehal v absolútnej tajnosti v Johannesburgu v Južnej Afrike. Táto tajná diamantová misia sa skončila v roku 1991 a zo surového „škaredého“ diamantu vytvorili umelecké dielo o váhe 273,85 karátov. Ide tak o najväčší vybrúsený diamant na svete s briliantovým výbrusom a D čistotou.  , ktorý dostal pomenovanie aj Storočný diamant. Tento skvost bol Gabi Tolkowski osobne predstaviť aj na súkromnej audienci u Jej veličenstva kráľovnej Alžbety II.

Gabi Tolkowsky so storočným diamantom o váhe 273,85 karátov

V tom istom čase získal Gabi Tolkowsky ďalšiu pracovnú ponuku, ktorá sa neodmieta. Aj vďaka nej sa ich priezvisko zapíše navždy do memoárov diamantovej histórie. Gabi bol zodpovedný za výbrus a vyleštenie najväčšieho diamantu, ktorého farba tkvela v zmiešaní zlatej a odtieňov šampanskej farby. Golden Jubille – názov tohto diamantu bol vyrobený pre Thajského kráľa na oslávenie jeho 50. jubilea na tróne. Diamant mal 755,50 karátov v surovom stave. Ide o jediný najznámejší diamant, pretože mal 148 fazetovaní a váhu 545,65 karátov so štvorcovým výbrusom. Otec a syn tak boli zodpovední za vytvorenie skutočne výnimočných a unikátnych diamantov.

V súčasnosti je Jean Paul Tolkowsky žijúcim pokračovateľom  diamantovej dynastie rodiny Tolkowsky, ktorý zhmotňuje ideál krásy do ideálnej podoby.

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní