4C DIAMANTY

Neviete o čo ide? Tieto 4 atribúty, ktoré musí spĺňať každý diamant bude odzrkadľovať váš charakter a osobnosť. Nie je jednoduché pre laika nájsť voľným okom rozdiel medzi obyčajným vybrúseným sklíčkom kryštálu a pravým diamantom. Možno sa trošku podobajú svojimi vlastnosťami, no ich mechanické vlastnosti sú dokonalé, jedinečné a nenapodobiteľné.

Na začiatku 20. storočia, keď sa biznis s drahými lesklými kameňmi vyšplhal do nebeských výšin sa v americkom gemologickom inštitúte prijali platné podmienky hodnotenia diamantov, drahokamov, polodrahokamov a perál. Tieto pravidlá platia až do dnes. Takže ak sa ulakomíte na investičný diamant alebo na diamantové šperky, poriadne si preštudujte priložený certifikát, v ktorom nájdete údaje o výbruse diamantu (cut), farbe diamantu( color), čistote diamantu (clarity) a váhe diamantu( carat).

Každý tento atribút má svoje pravidlá a zákonitosti, ktoré sa pri diamantoch určujú a na ich základe neskôr rastie cena diamantu. Bolo by fajn, kúpiť si len tak diamant z trhu a vo vedľajšom stánku si kúpiť nakladačky. No našťastie to tak nefunguje. Pretože ak chcete diamant, chcete kvalitu, chcete krásu a jedinečnosť, ktorú vám tento výnimočný drahokam dokáže poskytnúť.

Ak si vezmeme napríklad farbu teda Color. Diamant je jediný drahokam na svete, ktorý nájdete v rôznych farebných spektrách. Ide tak o ďalší jedinečný bod, ktorým diamant vyniká. Vráťme sa však ku atribútu Color. Diamanty vyskytujúce sa v prírode sú po vybrúsení vo farbách čírej až žltej. Na základe týchto farieb je vytvorená stupnica, podľa ktorej a určuje čírosť diamantu, teda „znečistenie“ diamantu touto žltou farbou. Zapamätajte si, ak nejde vyslovene po farebných drahokamoch, čím je priesvitnejší, tým je lepší.

Určovanie týchto 4C je nesmierne náročné a dôležité. Ak by sme dali laikovi diamant, ktorému by mal určiť čistotu, výbrus, farbu a váhu, mohlo by mu to trvať aj hodinu. A že je to naozaj pracné, o tom vás presvedčia gemológovia v laboratóriách. V priebehu jedného dňa dokážu takto vyhodnotiť približne 20 diamantov, to znamená, že na každý diamant majú cca 20 minút.

Viete, ak sa chystáte kupovať zásnubný prsteň, niekedy je lepšie a výhodnejšie investovať do poriadneho diamantu, ako do zirkónu. Diamantový zásnubný prsteň má prestíž a je to viac než jednoznačné, že vaša vyvolená vás bude viac milovať ( určite vás miluje aj teraz). Diamantové šperky dostanete s certifikátom pravosti, ktorom sa budú spomínať najmä 4C.

 Prestaňte sa pozerať na diamant ako na niečo elitárske, nemusíte hneď vlastniť polodrahokam o váhe desiatich karátov.  Diamanty sú večné, sú krásne a dokážu vám často pomôcť z nepriaznivej finančnej situácie.

Mohlo by vás zaujímať:

Vznik, výskyt a ťažba diamantov

Vzácne kamene a drahokamy: Opál #1

Vyberte si svoj polodrahokam na každý mesiac

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní