VZÁCNE KAMENE A DRAHOKAMY: IOLIT #15

Iolit patrí medzi veľmi kvalitné drahokamy a hoci má tento vzácny kameň už vyše sto ročnú históriu, skutočný a pravý krištáľ tohto druhu je relatívne nový. Iolit- alebo kordierit, ako sa kedysi nazýval, bol pôvodne pomenovaný po francúzskom geológovi Pierrovi Louisovi Antoineovi Cordierovi žijúcom na prelome 18. a 19. storočia.

No originál tohto názvu pochádza z ešte oveľa dávnejších dôb. V gréčtine, z ktorej názov tohto krištáľu pochádza, znamená slovo ios, fialovú farbu. Vďaka silnému pleochroizmu (vlastnosti kameňov, ktorá spôsobuje, že v sebe dokážu zladiť dva či viac absolútne odlišné farebné odtiene) si iolit vyslúžil zavádzajúce pomenovanie vodný zafír, ktorý sa dnes používa len sporadicky. Pri pohľade z jedného uhla sa môže zdať, že má iolit výrazné, modré sfarbenie pripomínajúce smaragdy. Inokedy a z iného uhla sa vás zasa bude snažiť presviedčať o svojej priezračnosti a čírej čistote. Ak sa na Iolit pozriete z výšky,  môže jeho sfarbenie veľmi silno pripomínať čerstvý zlatý med lejúci sa z plástov.

Strieborný prsteň s drahokamom Iolit 

Iným pomenovaním pre iolit, ktoré opisuje jeho viacfarebnosť, je dichroit čo znamená dvojfarebný kameň. Tento klenot je však medzi ľuďmi a milovníkmi drahých kameňov známy aj ako kameň Vikingov. Podľa starej nórskej legendy totiž používali iolit Vikingovia ako polarizačný filter, ktorý im dopomáhal počas plavieb nájsť na oblohe slnko aj keď bolo ukryté za oblakmi. A traduje sa, že práve Vikingovia boli tými, ktorí objavili slávne iolitové žily na území nórska a Grónska.

Keď Leif Eriksson a iní legendárni vikingskí cestovatelia vyplával na Atlantický oceán a dostali sa na otvorené more ďaleko od akéhokoľvek pobrežia, ktoré by im mohlo prezradiť, kde sa vlastne naozaj nachádzajú, mali svoju tajnú zbraň. Títo moreplavci a dobyvatelia sveta používali kúsky iolitu ako prvý polarizačný filter na svete. Vďaka nemu mohli presne určiť svoju polohu, aj keď bolo slnko ukryté hlboko za mrakmi.

Tvrdosť tohto drahokamu sa pohybuje niekde na rozmedzí hodnôt stupnice tvrdosti 7 a 7,5. Táto vlastnosť z neho robí ideálny klenot, ktorý ozdobuje náhrdelníkynáramky, či prstene. Je dosť tvrdý a trvácny na to aby zniesol aj také zaobchádzanie aké sa nevyhnutne dostane prsteňu na každý deň. Iolit sa dá veľmi často objaviť v relatívne veľkých veľkostiach, z ktorých mnohé vážia aj viac ako 5 karátov. Vzhľadom na štedré zastúpenie takýchto veľkých kameňov sú iolity tým „pravým orechovým“ pre módne šperky či pre odvážne dizajny. Jeho krásny lesk a výnimočnú farebnosť môžu navyše zdôrazniť krásne prepracované prstenenáramkyprívesky či náhrdelníky.

Iolity sú však veľmi obľúbenými krištáľmi aj pre pánske šperky, medzi ktorými svojou popularitou a žiadanosťou dominujú najmä manžetové gombíkykravatové spony či pečatné prstene.

Okrem iných výhod je iolit tak žiadaný aj pre svoju cenu. Na trhu s drahými kameňmi sa stal totiž cenovo dostupnejšou alternatívou pre drahšie a vzácnejšie drahokamy, akými sú napríklad modrý zafír, fialovo-belasý tanzanit, či smaragd

Prvý dôležitý a hodnotný objav, ktorým sa svetu predstavil veľký a priehľadný krištáľ sa udial až o mnoho rokov neskôr, v roku 1996 v Palmer Creek v USA.

Prívesok z bieleho zlata s Iolitom a diamantami

Starostlivosť o šperky z iolitu

Iolit je ako drahokam známy aj pre svoju špecifickú tvrdosť a trvácnosť. Avšak, na rozdiel od iných, podobne tvrdých drahokamov vykazuje určitú štiepateľnosť a krehkosť, ktorá so spomínanými vlastnosťami výrazne kontrastuje. Práve toto sú dôvody pre ktoré by sa mala šperkom vytvoreným z iolitu venovať výnimočná starostlivosť a ochrana. Iolit je len o trochu tvrdší ako kremeň, ale je zároveň oveľa mäkší ako mnohé iné drahokamy, ako napríklad diamant, rubín, zafír, smaragd, či turmalín. Lepšie je preto nenosiť spolu s iolitom aj iné drahokamy, ktoré by ho mohli svojou tvrdosťou poškodiť. Podobne ako v prípade iných drahých kameňov, ani iolit by nemal byť čistený ultrazvukovými systémami či parou. Kvôli prasklinám či drobným poškodeniam, ktoré môže iolit obsahovať, by ho totiž tieto spôsoby starostlivosť mohli narušiť ešte väčšmi.

Na pravidelné čistenie iolitu a šperkov s iolitom vo väčšine prípadov úplne postačí teplá mydlová voda a mäkká utierka, ktorá by mala odstrániť aj tie najmenšie zvyšky mydla. Dôležitým aspektom v starostlivosti nielen o iolit, ale aj o iné šperky a drahé kamene je vyvarovať sa tomu, aby boli vystavené extrémnym teplotám, ich náhlym a prudkým zmenám a priamemu slnečnému svetlu.

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní