VÝZNAM POLODRAHOKAMOV TYRKYS

Tyrkys je kameň šťastia a úspechu

Istá legenda hovorí, že ak človek pôjde na kraj dúhy a bude kopať v zemi, nájde tam tyrkys.... Tyrkys je považovaný za jeden zo šamanských kameňov. Od nepamäti bol využívaný na amulety. Pokladaný bol za ochrancu cnosti a verilo sa, že dokáže do seba pohlcovať zlé, negatívne sily, ktoré by mohli uškodiť.

Názov Tyrkys má svoje korene pravdepodobne vo francúzskom slove “pierre turquoise“, znamenajúceho turecký kameň. Tyrkys sa však v Turecku nenachádza, jeho názov vznikol pravdepodobne tak, že Turci s ním obchodovali a boli jeho hlavným dovozcom na západ.

Polodrahokam Tyrkys a jeho využitie

Niekedy, keď pracuje môžeme vidieť ako zbledne, či zmení farbu do zelena, čo znamená, že kameň práve pracuje. Človeku, ktorý ho nosí sa sám prispôsobí a prináša mu úspech a šťastie. Tyrkys by sa nemal dediť, nemali by ste ho nosiť po niekom, kto ho už predtým nosil, pretože potom stráca svoj účinok. Najlepšie je kúpiť si nový kameň.

Tyrkys vraj dokáže, zmeniť farbu aj preto, aby svojho majiteľa varoval pred nebezpečenstvom nevery. Duchovne naladí a zlepší komunikáciu medzi hmotným a duchovným svetom. Tyrkys skúma Vaše minulé životy a ukazuje, ako sa stále ďalej a ďalej odvíja vytváranie vášho „osudu“. Je očistným polodrahokamom.

Negatívnu energiu na vôkol rozptyľuje a odstraňuje elektromagnetický smog. Zaisťuje tiež ochranu pred znečistením životného prostredia. Tyrkys je citlivým a vnímavým kameňom, ktorý udržuje rovnováhu, prispieva k sebarealizácii a snaží sa nájsť riešenia problémov.

Tyrkysové náušnice, ktoré sa môžu nosiť každý deň.

Ak patríte k ľudom, ktorí nie sú rodenými rečníkmi na verejnosti, tyrkys je vhodným kameňom práve pre Vás. Upokojí nervy svojho majiteľa, keď musí predstúpiť pred viac ľudí. V živote duševnom dodáva tyrkys silu. Dokáže zahnať sklony k mučeníckemu konaniu a zabrániť poškodzovaniu samého seba. Pri práci duševnej napomáha dbať na pokojnú myseľ s pozornosťou, ktorá nepoľaví.

Takisto rozvíja kreativitu a tvorivé schopnosti. V citovom živote stabilizuje inak premenlivé nálady a snaží sa privodiť vnútorný kľud. Je to kameň, ktorý popudzuje k romantickej láske. V rovine telesnej je tyrkys veľmi nápomocným pri stavoch bezvládia, vyčerpanosti, depresie a pri návaloch panického strachu. Potláčanie vonkajších vplyvov a odstraňovanie znečisťujúcich látok z atmosféry, patria k jeho ochranným funkciám.

Tyrkys pozitívne vplýva na komunikáciu, schopnosť argumentovať, pomáha nám nájsť lepšie riešenie a najvhodnejšie slová, ochraňuje pred kritikou.

Tyrkys podporuje vynikajúco rozhodnosť v zamestnaní. Chráni pred psychickými útokmi a prílišnou citlivosťou, podporuje dlhovekosť. Vnútorný jas a svetlo dodáva tomu, kto ho nosí.

Liečebné účinky Tyrkysu

K liečebným účinkom tyrkysu patrí aj pozitívny vplyv na zápaly hrdla, mandlí, problémy s pľúcami. Pozitívny vplyv na reumatizmus, bronchitíd, zápaly ľadvín a pomáha tiež odstrániť pálenie “záhy“. Jemné energetické polia a meridiány v tele, tyrkys posilňuje. Telesný, ale i duševný imunitný systém viditeľne zlepšuje.

Tyrkys má veľký vplyv na regeneráciu tkanív v tele, podporuje vstrebávanie živín, pomáha taktiež proti znečisťujúcim látkam a vírovým infekciám. Uzdravuje telo ako jeden veľký celkom, no najväčší vplyv má na oči, hlavne šedý zákal. Tyrkys znižuje kyslosť organizmu, priaznivo pôsobí na reumatizmus, dnu a žalúdok Potláča bolesti a kŕče. Jeho účinky sú protizápalové a detoxikačné.

Náramok z tyrkysu

Najpraktickejšie využitie tyrkysu pre jeho krásne farby je v šperkárstve. Ako ozdobný kameň sa vyskytuje už v starom Egypte, Indii, Mezopotámii, Číne, Perzskej ríši, kde bol celé stáročia národným kameňom a predkolumbovskej Amerike. Do Európy, kde bol až do14. storočia neznámy, sa dostal po hodvábnej ceste. Používa sa hlavne ako ozdobný kameň do brošní, spôn, prsteňov, konských ohlávok, ako aj obkladový kameň stavieb. Naši predkovia si často do tyrkysu (hlavne v starej Perzii) vyrývali slová, ktoré boli potom vykladané zlatom.

Ako nosiť tyrkys?

Kde ho nosiť aby boli jeho účinky najlepšie?.. Je možné ho umiestniť kamkoľvek, najlepšie však na krk, tretie oko alebo solar plexus. Šperky z tyrkysu krásne rozžiaria osobnosť, a to vďaka jeho spomínanej nádhernej farbe. Náhrdelník z tyrkysu doplníte do kolekcie náramkom a náušnicami. Priraďuje sa znameniam v zverokruhu ako Vodnár a Ryby. 

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní