PRAVOSŤ A VÝKUP ŠPERKOV

Áno, jeho hodnota je ovplyvňovaná rôznymi faktormi, ktoré len bežný smrteľník zmeniť nemôže. Pohyby na burze, svetová finančná recesia, vojny či nepokoje vo svete sú najčastejšími dôvodmi prepadnutia alebo zvyšovania ceny za jeden gram zlata.

Kupovanie zlata či zlatých šperkov nesie so seba mnoho nástrah o ktorých by ste mali vedieť pred tým, než si šperk zakúpite a nebudete s ním spokojný.

Nie je zlato ako zlato

V prvom rade si musíte uvedomiť, že šperky z číreho zlata nenájdete. Minimálne na Slovensku je to veľmi neobvyklý jav. Zlato je vo svojej čírej podstate totiž veľmi mäkké, čím sa stáva pre cech šperkárov nezaujímavý. Atraktívnym sa stáva, ak sa použijú rôzne prímesi či zliatiny na jeho ďalšie možné spracovanie. V zlatníctvach a klenotníctvach tak nájdete množstvo šperkov s rôznym podielom zlata.

Čo znamená číslo na mojom šperku?

Na svojich všetkých šperkoch, či už sú zo zlata alebo striebra nájdete trojčíslie, ktoré je smerodajné pre pravosť vášho šperku. Môžete tak nájsť všetky možné číselné variácie, ktoré sú však celosvetovo dané a uznávané. Ak napríklad v Turecku poviete, že chcete zlatý prsteň 750, znamená to, že v prsteni má zlato 75 % zastúpenie. Zvyšok sú prímesi aby zlato malo lepšiu konzistenciu pri vypracovávaní na výsledný produkt. V tomto prípade, ak si kupujete šperky z Turecka, alebo od iného pofidérneho šmelinára presvedčte sa či nekupujete mačku vo vreci. Často sa stáva, že sa dámy vrátia z exotickej dovolenky, v ktorej si nakúpili zlaté šperky ako retiazky a náušnice za veľmi výhodnú cenu. Avšak pri ich čistení či ohodnotení môžu byť nemilo prekvapené, ak je zlatý len povrch a vnútro je vyplnené gumou.

Takže poučenie znie, trojciferné číslo ešte neznamená pravosť daného materiálu. Najčastejšie sa môžete stretnúť s 585 /1000 čo je 14 karátové zlato, 3755/1000 – 9 karátové zlato a 925/1000 – 92,5 % podiel striebra v šperku.

18 karátové zlato s puncom 750 

Ak máš štátny punc, si pravý

Pravosť šperku sa zisťuje na základe štátneho puncu, ktorý by mal mať vtlačený každý zlatý šperk od 0,5 g a strieborný šperk od 2 gramov. Ide o určitý piktogram, na základe ktorého šperkári a zlatníci vedia zistiť pravosť a rýdzosť použitého materiálu. Punc súvisí s trojciferným číslom, s ktorým sa tak často stretávame. Každá značka totiž vyjadruje druh materiálu, teda zlato, striebro alebo platinu a rovnako aj rýdzosť materiálu. K takémuto zisteniu veľa nepotrebujete. Postačí vám lupa, dobré svetlo a samozrejme kopa šperkov na ich ohodnotenie. 

Pri kúpe šperkov tak dbajte nie len na cifru, ale taktiež aj na štátny punc, ktorý vám garantuje, že kupujete pravosť a kvalitu. Ak sa chystáte kupovať šperky z kamenného obchodu, teda klasického zlatníctva , máte takmer 100 % istotu, že za vaše ťažko zarobené peniaze dostanete prislúchajúcu kvalitu. Treba si však dávať pozor pri šperkoch objednávaných prostredníctvom internetových obchodov, či cez katalógy. Eshopy by mali mať na svojej stránke podporu z puncového úradu. Ak ju nemajú – nekupujte zbytočne to, čo nechcete.

Odborník to vie najlepšie

Ak máte stále pochybnosti o pravosti, môžete zaniesť svoje šperky odborníkovi do zlatníctva, ktorý vám so stopercentnou istotou odhalí, či nosíte pravé šperky alebo nie a zároveň vám ich ohodnotí.  Ako na to?

K dopracovaniu sa k informácií o pravosti  je potrebné určité náradie, ktoré u vás doma len tak nenájdete. Zlatník k tomu potrebuje skúšobný kameň tak zvaný buližník – ide o odrodu čierneho kremeňa. Ide o najstaršiu a najistejšiu metódu zisťovania pravosti zlata a iných drahých materiálov. Test sa teda nevykonáva priamo na šperku, ale na jeho stere. Teda testovaný šperk, ako prsteň či retiazka, mince alebo zlaté zuby po prababičke niekoľkokrát zlatník prešúcha po buližníku tak, ako keby čmáral žltou kriedou po asfalte. Tento ster sa potrie kyselinou dusičnou, ktorá je rôzne koncentrovaná pre rôzne druhy zlata. Ak ster na buližníku vyšumí, ide o klasický bižutérny kov. Ak čiara po pretretí kyselinou nezmizne alebo sa nezmení jej farba ide o pravé zlato s rýdzosťou 9,14, alebo 18 karátov.

zisťovanie pravosti zlata KlenotyHematit.sk

Rovnaký spôsob sa overovania pravosti a hodnoty materiálov sa využíva aj pri výkupe zlata a striebra. Ak sa rozhodnete, že máte veľa zlata a nepotrebujete ho, alebo potrebujete hotovosť dajme tomu na založenie vlastného biznisu, naše zlatníctvo ako novinku ponúka aj výkup zlata a  výkup striebra v Košiciach. Našim profesionálnym prístupom a zaužívanými technikami vám okrem výkupu šperkov ponúkame aj ohodnocovanie šperkov alebo ich čistenie a údržbu.

Výmena nechcených šperkov za nové

Výkup zlata či striebra je v súčasnosti veľmi obľúbenou činnosťou. V konečnom dôsledku sú spokojné obe strany. Zlatníctvo Klenoty Hematit v Košiciach vám prináša novinku. Okrem výkupu zlatých a strieborných šperkov, na ktoré sa nemôžete už ani pozrieť vám prinášame ako prvé zlatníctvo v Košiciach výmenu nechcených šperkov za nové v rovnakej cenovej hodnote. Výkup zlata sa môže stať veľmi príjemnou záležitosťou, pri ktorej získate nový šperk podľa vášho výberu. Navštívte naše Zlatníctvo v Košiciach, alebo v prípade záujmu nás kontaktujte na našej webovej stránke klenotyhemtait.sk

Zisťovanie pravosti zlata pomocou buližníka a kyseliny KlenotyHematit.sk

Vidím, cítim, ochutnám

Možno si spomeniete na mnohé rozprávky o pirátoch či zbojníkoch, ktorí testovali pravosť zlata zahryznutím sa doň. Je to jedna z možností, akou môžete zistiť pravosť vašich šperkov. Ako sme už spomínali zlato je vo svojej rýdzej podstate veľmi mäkké, no ak doma vlastníte 9 karátové, alebo 14 karátové zlato, vyhnite sa zubnému testu a následnej návšteve u zubára.

Rovnako môžete použiť aj tak zvaný očný test. Pravé zlato sa trošku leskne, nie však priveľmi. Ak dostanete napríklad príliš sa lesknúce hodinky, ktoré sú pritom svojou hmotnosťou ľahké, viete, že ste dostali šmejd. Pri zrakovom teste pre istotu použite ďalší z vašich zmyslov, konkrétne hmat. Zlato je samo o sebe ťažké, ak je šperk príliš ľahučký, nejde o šperk z kvalitného materiálu.

 

Kupovanie šperkov teda naozaj nie je len zábava, ale aj určitá zodpovednosť. Ak chcete, aby váš jedinečný šperk bol symbolom vás, či vašej rodiny po celé stáročia, mali by ste dbať na kvalitu zvoleného materiálu. Lacná bižutéria je fajn, ale len na určitý čas, kým sa nezmenia módne trendy. Avšak šperk z kvalitného materiálu vám vydrží po celý váš život, ba dokonca aj dlhšie. Ak sa rozhodnete pre výkup zlata a striebra, mali by ste svoje šperky priniesť čisté a odmastené, aby ohodnotenie šperkov bolo správne. 

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní