VZÁCNE KAMENE A DRAHOKAMY: TANZANIT #9

Tanzanit -exotická jedinočnosť

Drahokam, známy pod prezývkou tanzanit, je klenotom mnohých tvárí. Jeho nevšedné sfarbenie môže prechádzať od výraznej fialovo-modrej, cez tmavé odtiene rozbúreného mora a nočnej oblohy, až po to jemnejšie, pripomínajúce ranné brieždenie. Tento nezvyčajný kameň je obdivuhodný najmä pre svoju krásu v surovom stave, ktorá sa dostala na oči verejnosti až v druhej polovici minulého storočia. Práve vtedy ho totiž klenotníci a šperkárov New Yorského módneho a dizajnérskeho domu Tiffany & Co. predstavili svetu.

Tanzanit je veľmi neobyčajným klenotom, ktorý sa vyskytuje len na jedinom mieste na zemeguli- V Tanzánii, na východnom pobreží Afriky. Okrem toho, že je výnimočný svojim pôvodom, už na prvý pohľad zaujme jeho zvláštne a jedinečné sfarbenie, ktorého základom je sýta modrá farba, ktoré je obklopená odleskami fialovej. Vďaka svojmu prirodzenému charakteru, exotickému pôvodu a pomoci amerických klenotníkov, sa tanzanit veľmi rýchlo dokázal vyšvihnúť na popredné priečky tých najzadanejších a najvyhľadávanejších klenotov na svete.

Je zjavné, že tanzanit dostal meno podľa Afrického štátu Tanzánia, ktoré je jeho jediným aktuálnym náleziskom. Afrika? Uvažujete vôbec niekto nad drahokamami keď začuje názov tohto kontinentu? Nuž, rozhodne by ste mali. Afrika je totiž územím, ktoré je na drahé kamene, klenoty a krásne kryštály akými sú napríklad tanzanit, či diamant veľmi bohaté. Po tom, čo bol tanzanit v roku 1967 objavení, klenotníci ho entuziasticky nazvali príznačným menom „drahokam 20. storočia.“ Všetci tajili dych od vzrušenia, keď  verejnosti predvádzali tento tmavomodrý kryštál objavený hlboko v Merelanských vrchoch blízku Arushe na severe Tanzánie Pred miliónmi a miliónmi rokov sformovali na pláňach na úpätí Kilimandžára podliehali metamorfické bridlice, kremence a ďalšie horniny neuveriteľne vysokému tlaku a teplote, vďaka ktorým sa v útrobách tejto veľhory pomaly tvorili dokonalé a obdivuhodné kryštály toho, čo dnes môžeme nazývať tanzanit. Tieto drahokamy boli pred zrakmi ľudí ukryté po veľmi dlhú dobu až do chvíle, keď masaiskí pastieri nezazreli na pustatine žiarivé kryštály odrážajúce slnečné lúče a nevzali ich so sebou.

Zásnubný prsteň z bieleho zlata s tanzanitom

Legendy hovoria, že blesky, ktoré počas búrok udierali do hory Kilimandžáro boli hlavným dôvodom, pre ktorý sa tento drahokam vytvoril. Blesky totiž zapálili dlhé stepi blízko hory a keď  tieto ohne vyhasli, Macajčania našli pri hore drahé krištáli.

Portugalský geológ Manuel De Souza prechádzal cez Tanzániu a objavil tam kamene, ktoré sa skladali zo ziositu. Najprv si myslel, že ide o vzácny druh smaragdu, no po čase si uvedomil, že sa jedná o celkom novoobjavený drahokam. Ostal ním ohúrený a chýr o tanzanite sa neuveriteľnou rýchlosťou rozšíril do celej Európy.

V dnešnej dobe sa na tomto území stavajú veľké i menšie bane, v ktorých sa tento obľúbený drahokam získava ručným spôsobom. Je takmer pravidlom, že baníci nájdi väčšinou len malé kryštáliky, do v ostatnom období sa i čoraz častejšie darí objaviť aj väčšie a skvostnejšie kusy.

Obchod s tanzanitom je v rukách mnohých licencovaných klenotníkov, šperkárov a obchodníkov z Indie, Nemecka, Izraela a USA, ktorí počas desaťročí budovali stabilné a vážené podniky a klenotnícke spoločnosti. Predpokladá sa, že až 90 percent všetkých obchodníkov s týmto drahokamom patrí pod záštitu Medzinárodnej asociácie farebných drahokamov (ICA ) a preto ich viažu vysoké etické štandardy a morálna bezúhonnosť. Vďaka tomuto sa tanzanit nepredáva prostredníctvom pochybných obchodných kanálov, ale len overenými a zaručenými spôsobmi.

Tanzanit patrí do skupiny drahokamov, ktoré majú trichroickú podstatu, čo znamená, že po rôznym uhlom sú schopné odrážať odlišný farebný odtieň. Za denného svetla tanzanit napríklad žiari normálnym modrým sfarbením ale skoro ráno, alebo neskoro večer je jednoduché spozorovať odlesky červenej, žltej či fialovej. Keď je kameň vystavený svetlu sviečky alebo umelému svetlu, objavia sa na ňom odlesky vínovo červenej, alebo hnedastej farby.

Kvôli svojej modrej farbe si ho ľudia veľmi často zamieňajú za Kašmírsky Smaragd, avšak oproti smaragdu je tanzanit výrazne lacnejším klenotom.

Za najcennejší a neuveriteľne drahý sa považuje čisto modrý kryštál tanzanitu.

Zlatý prívesok s tanzanitom 

Starostlivosť o šperky z tanzanitu

Tanzanit je relatívne mäkký kameň, preto sa pri sme mali byť pri zaobchádzaní s ním, pri bežnej manipulácii, ale aj pri každodennom nosení či skladovaní veľmi opatrní. Kvôli svojej mäkkosti je totiž veľmi náchylný na škrabance a poškodenia. Je veľmi dôležité zabrániť tomu, aby bol drahokam vystavený priamemu slnečnému svetlo, extrémne vysokým či nízky teplotám, ale ich náhlym zmenám. Tanzanit je tiež veľmi citlivý na tlak a má veľmi nízku odolnosť voči ultrazvuku, takže v prípade čistenia sa radšej takémuto spôsobu vyhnime. Na bežnú údržbu tohto klenotu vynikajúco postačí teplá mydlová voda a mäkká utierka, ktorou kameň následne po umytí dôkladne vysušíme. Šperky z tanzanitu si vždy pred prácou, športom či akoukoľvek manuálnou činnosťou zložme a starostlivo odložme na bezpečné miesto, avšak tak, aby sa priamo nedotýkal iných drahokamov. Tie by sa totiž svojim kontaktom mohli navzájom poškriabať. Šperky takéhoto druhu skladujme preto výhradne oddelene, alebo na miestach na to určených.

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní