VÝZNAM POLODRAHOKAMOV: LABRADORIT

Význam polodrahokamov: Labradorit

Labradorit je kameň, ktorý už dlho bojuje za svoju vlastnú identitu. No napriek tomu, že je medzi milovníkmi šperkov veľmi obľúbený a vážia si ho aj klenotníci,  informácie o jeho pôvode či vlastnostiach sa zbierajú a hľadajú len veľmi ťažko.

Zdá sa, že táto kríza identity môže tkvieť v tom, že labradorit nie je len jeden minerál. V skutočnosti ide o zhluk viacerých minerálov, ktorý sa často nazýva čierny labradorit, alebo Čierny mesačný kameň. Sám labradorit sa občas nazýva Čiernym mesačným kameňom. No oba, labradorit i Mesačný kameň v sebe ukrývajú vrstvy albitu, ktoré im dodávajú jemný no výrazný perlový nádych a robia z nich to, čím sú.

Starí mágovia a čarodejníci kedysi nazývali labradorit aj spektolit  a boli hlboko presvedčený o jeho čarovných schopnostiach. Preto si z neho nechávali u vážených klenotníkov vyrábať rôzne šperkytalizmany či veštecké gule a všade navôkol vyhlasovali moc svojho kameňa.

Staroveké legendy zasa považujú labradorit za talizman zimy a ľudia pochádzajúci z orientálnych kultúr Ázie verili, že ide o výnimočný kameň, ktorý má zdobiť nedeľné šperkyvýnimočné zlaté prstenenáhrdelníky a slávnostné šperky. Výnimočná úcta, ktorú si tento polodrahokam vyslúžil pochádza najmä z nezvyčajnej zmeny farieb, ktorými dokáže labradorit pod vplyvom rôznych svetiel hrať. Ľudia v dávnych časoch nerozumeli že ide o fyzikálny a celkom prirodzený jav a pripisovali tieto vlastnosti nadprirodzeným až božským silám. Vďaka tomu sa stal z labradoritu posvätný kameň, ktorý sa používal pri rôznych obradoch a rituáloch.

Ručne vyrábané strieborné náušnice z labraadoritu KlenotyHematit.sk

 

Pôvodní Indiáni a Inuiti v Severnej Amerike boli presvedčený, že prvý labradorit spadol na zem z z polárnej žiary, keď predkovia zosielali na zem prvý oheň. Iné legendy zasa hovoria o odvážnom inuitskom bojovníkovi, ktorý napichol vzácny labradorit na svoju kópiu a vytvoril tak severskú žiaru.

Klenotníci i milovníci drahých kameňov si labradorit zamilovali najmä kvôli jeho jedinečnému sfarbeniu. Vďaka tejto unikátnosti sa dokáže labradorit zahrať s našim zrakom a v tej istej chvíli vyvolať dojem rôznofarebnosti. Jemný perleťový film na jeho povrchu spôsobuje, že pod rôznymi uhlami a pri rôznych svetlách odráža tento polodrahokam rôzne farby. Kvalita, odtieň i tvrdosť tohto kameňa, môže byť rozdielna pri každom kuse polodrahokamu. Polodrahokamy s výnimočným sfarbením sa často nazývajú pojmom používaným starými mágmi, spektolit.

V masovej výrobe šperkov môžeme labradorit uvidieť len málokedy. Práve naopak, veľmi často sa používa ako kameň pre dizajnérske šperky unikátne ručnou robotou a prepracovaným materiálom.

Napriek tomu, že labradorit je známy najmä svojou unikátnou farebnosťou, nie všetky druhy tohto kameňa ňou oplývajú. A hoci takéto kamene nemajú takú hodnotu ako labradority najvyššej triedy, stále dokáž byť dokonalým a krásnym šperkom pre zlaté či strieborné prsteneručne robené náramkyvýnimočné prívesky, či dokonalé brošne.

Napriek tomu, že na prvé počutie labradorit pripomína skôr chovateľstvo, svoj názov v skutočnosti získal vďaka miestu na ktorom bol objavený. V roku 1770 ho na Labradorskom polostrove v Kanade objavil jeden z moravských misionárov, ktorý tam v tom čase pôsobili.

Labradorit v tom najkvalitnejšom sfarbení sa ťaží a získava v baniach vo Fínsku. Zvlášť veľké množstvo šedého či čierneho labradoritu s výnimočným perleťovým leskom sa zasa získava na Madagaskare i v Rusku. Iné náleziská by sme mohli objaviť v Indii či v americkom Oregone.

Ručne vyrábaný strieborný náhrdelník zo sekaného labradoritu KlenotyHematit.sk

 

Labradorit patrí medzi veľmi všestranné polodrahokamy, ktorý môže byť brúsený do rôznych tvarov. Jeho zaujímavej farbe pridávajú aj šperky.  Strieborné či zlaté prsteneprívesky alebo náušnice, ktoré získavajú vďaka labradoritu dojem luxusu a dokonalosti. Rovnako je vhodným kameňom ako doplnok pre náhrdelníky či iné dizajnérske šperky a módne klenoty. V závislosti od jeho brúsenia a tvaru sa tento polodrahokam používa pre šperky pre mužov aj pre klenoty pre ženy. A hoci je mäkší ako kremeň, je veľmi trvácny a neštiepi sa. V skutočnosti ostávajú klenoty s labradoritom z Viktoriánskej éry až dodnes žiarivými a prekrásnymi, čo je dôkaz jeho trvácnosti.

 

Liečivé účinky labradoritu

Rôznofarebné odlesky polodrahokamu Labradorit vás zanesú v čase do detských čias. Pomôže vám tak lepšie spracovať a objaviť nové citové a psychické bloky z minulosti a detstva. Nielen že zníži váš stres, strach a obavy, ale prehĺbi tie pozitívne pocity, ktoré sú vďaka stresu potlačené do úzadia. Farebný polodrahokam rozšíri vašu fantáziu a kreativitu, rozhodnosť a vôľu. Nevidomým zlepšuje senzitivitu. Labradorit je ochranca pred negatívnou energiou, a zároveň učiteľ vnímania, intuície a meditácie. Labradorit však nie je len liečiteľ vnútorného života. Vaše telo je pre labradorit rovnako dôležité. Práve preto je vhodný pri liečení chorôb mozgu, mentálneho vnímania. Dokáže uvoľňovať stuhnuté svaly, krk, ramená a znižuje citlivosť na chlad. Polodrahokam labradorit a šperky vyrobené z neho zlepšuje spánok a odháňa nočné mory.

 

Umiestnenie a nabíjanie polodrahokamu labradorit

Polodrahokam môžete umiestniť kamkoľvek. Najlepšie je však také miesto, aby dochádzalo do kontaktu s kožou. Šperky z polodrahokamu labradorit teda môžete nosiť kedykoľvek a kamkoľvek, jeho pozitívnu energiu budete cítiť vo vašich žilách. Stačí si len vybrať tie správne šperky. Strieborné náušnice sa budú správať ako ochranný štít pred negatívnou energiou, ktorá vás ohrozuje. Náramky a náhrdelníky sa zase budú správať ako prijímatelia pozitívnej energie z externého prostredia a liečitelia.

Rovnako ako aj pri iných druhoch polodrahokamov je očista a dobíjanie nevyhnutnou súčasťou ich života. Je našťastie rovnaká, ako aj pri väčšine kameňov. Vložte šperky z labradoritu alebo samotný polodrahokam labradorit do plastového sita a nechajte ich pod tečúcou vodou približne 5 až 7 minút. Voda by však nemala byť príliš studená a ani príliš horúca. Polodrahokamy následne nabite a to tak, že ich položíte vonku na tienisté mieste, kde nemajú slnečné lúče dosah. Kamienky nechajte vonku približne 6 až 12 hodín. Za tento čas sa polodrahokam stihne dosýta nabiť tak, aby jeho energia vás prevádzala a ochraňovala na každom kroku.

Ručne vyrábaný strieborný náramok z labradoritu KlenotyHematit.sk

 

Starostlivosť o šperky z labradoritu

Napriek tomu, že tvrdosť tohto polodrahokamu sa pohybuje niekde medzi stupňom 6-6,5, čo znamená, že je relatívne mäkký, je neuveriteľne trvácny a pevný. Dôvodom je najmä fakt, že labradorit sa nedrobí. Na jeho čistenie preto úplne stačí obyčajná mydlová voda a mäkká utierka, ktorou dôkladne odstránime zvyšky čistidla. Tak ako v prípade iných vzácnych kameňov, aj v prípade labradoritu je lepšie vyhnúť sa ultrazvukovému či parnému spôsobu čistenia, ktoré by ho mohli poškodiť a znehodnotiť.

Pred cvičením a pred akoukoľvek fyzickou aktivitou je lepšie odložiť šperky s labradoritom na bezpečné miesto. Kvôli svojej relatívnej mäkkosti je veľmi náchylný na poškriabania spôsobené inými, tvrdšími druhmi vzácnych kameňov, preto je lepšie uskladňovať ho mimo iných krištáľov. Najbezpečnejšie je zabaliť ho do mäkkej utierky a odložiť na určené miesto.

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní