Význam polodrahokamov: Chalcedón

Chalcedón – plný láskavosti a štedrosti

Ani by ste nepovedali, že polodrahokam chalcedón je mikrokryštalickoi odrodou kremeňa, ktorá má vláknitú štruktúru. Chalcedón tak môžu byť v tenkých vrstvách celkom priehľadný, no väčšinou býva priesvitný pričom vás zaujme jeho voskový lesk.

Tento polodrahokam má rôzne sfarbenia. Najznámejšie vám však bude biele až mliečne sfarbenie s príznačnými levanduľovými čiarami. Môžete ho však nájsť v sivom, sivomodrom, ružovom či hnedom odtieni. Málo kto by však povedal, že známy achát, heliotrop či chryzopras patria medzi najznámejšie odrody chalcedónu.

Už v dávnych dobách verili na pozitívne účinky polodrahokamov a chalcedón tomu nebol žiadnou výnimkou. Považovali tento kameň za ochrancu a liečiteľa. Napríklad v staroveku sa z chalcedónu vyrábali striebrom vykladané poháre, o ktorých sa tvrdilo, že svojho majiteľa ochránia pred otravou.

Okrem krásnych a zaujímavých sfarbení tohto polodrahokamu, ktorý sa vyrába väčšinou na výrobu šperkov. Našťastie šperky z chalcedónu neslúžia len na skrášľovanie. Šperky z chalcedónu pôsobia veľmi pozitívne na upokojenie mysle, pocitov, emócií, depresie, stres, podráždenosť, nevyrovnanosť a melanchóliu. Pri pravidelnom nosení, chalcedón uvoľní z tela vaše traumy, citové a emocionálne bloky, pomôže vám pred nespavosťou.

Ručne vyrábaný strieborný prívesok s chalcedónom KlenotyHematit.sk

Samotný polodrahokam chalcedón a šperky z neho vyrobené, napríklad strieborné náušnice z chalcedónu alebo strieborné náramky či prívesky zo žltého zlata vás ochránia pred negatívnymi energiami. Tento negativizmus následne roztriešti na malé kúsky aby sa neroznášala ďalej. Posilnia vás vnútorný pokoj, vieru, nádej, porozumenie, analytické myslenie a pamäť.

Chalcedón je ideálny pre rečníkov, nakoľko podporuje komunikáciu, správne vyjadrovanie. Zaháňa trému, ostych, rečové chyby. Chalcedón pomôže prijať množstvo učebného materiálu, pomáha byť otvorený novým myšlienkam a nápadom. Chalcedón uvádza myseľ, telo, city a ducha do vzájomnej harmónie a rovnováhy. U svojho nositeľa vyvoláva túžbu počínať si štedro a láskavo. Zaženie z duše nepriateľstvo a zmení melanchólie na radosť. V duševnej rovine napomáha svojmu nositeľovi, aby o sebe prestal pochybovať a vedie ho k dosiahnutiu vnútorných schopností. Chalcedón pohlcuje a rozptyľuje negatívne myšlienky a city zaháňa zlé sny.

Liečivé účinky :

Chalcedón a najmä šperky z chalcedónu, majú výborné očistné účinky a pomáha liečiť všetko zlé, vrátane doposiaľ nezahojených rán. Posilňuje materinský pud, zvyšuje tvorbu materského mlieka a ukladanie minerálnych látok v tele. Súčasne však likviduje usadeniny minerálov v cievach. Znižuje príznaky demencie a senility. Zvyšuje telesnú energiu, uvádza do rovnováhy telo, city, myseľ  a ducha. Hojivo pôsobí na oči, žlčník, kosti, slezinu, krv a obehový systém.

Ručne vyrábaný strieborný náramok zo sekanhé chalcedónu KlenotyHematit.sk

Šperky z chalcedónu veľmi pozitívne regulujú funkciu štítnej žľazy a látkovú premenu, stimuluje produkciu inzulínu pri cukrovke, priaznivo ovplyvňuje obličky a močový mechúr, harmonizuje funkciu žliaz. Polodrahokam chalcedón zbavuje telo škodlivých a odpadových látok, zmierňuje bolesti všetkého druhu. Má liečivé účinky pri alergiách, závratoch, edémoch. Jeho pozitívny vplyv ovplyvňuje funkcie močového mechúra, tlmí nadmernú citlivosť na zmeny počasia a zamedzuje zvýšenému poteniu.

Umiestnenie a čistenie

Svoj chalcedón umiestnite kdekoľvek budete chcieť. Najvhodnejšie miesta pre efektívne účinkovanie chalcedónu sú prst a krk. Preto vám odporúčame ručne vyrábané šperkyStrieborné prstene s chalcedónom alebo zlaté prstene sú ručne vyrábané šperky, ktoré účinok chalcedónu pozitívne nabudia. Rovnako to platí aj pri strieborných príveskoch. Veľmi obľúbenými sú však ručne vyrábané strieborné náušnice s chalcedónom, ktoré budú negatívnu energiu odbúravať. V každom prípade ak chcete svoje šperk z chalcedónu nosievať často a chcete aby vaša koža bola v neustálom kontakte s kožou, zaobstarajte si strieborné náramky vyrobené práve z tohto polodrahokamu.

Čistenie a dobýjanie polodrahokamov patrí k štandardom, s ktorými by ste mali rátať, ak sa chystáte kúpiť šperky z polodrahokamov. Svoj chalcedón očistíte tak, že ho vložíte do plastového sitka a necháte ho pár minút pod vlažnou tečúcou vodou. Toto je jeden z najefektívnejších očistných spôsobov. Samozrejme, existujú aj iné spôsoby očisťovania napríklad namočenie chalcedónu v miske s vodou a soľou. Tento spôsob očisťovania odporúčame len v prípade, že máte samotný polodrahokam do ruky bez akýchkoľvek šperkárskych a zlatníckych kovov. Šperky by sa vám totiž v tomto roztoku môžu nepríjemne znehodnotiť.

Ručne vyrábané náušnice zo žltého zlata s chalcedónom KlenotyHematit.sk

Nabíjanie polodrahokamu je spojené s očisťovaním. Polodrahokam chalcedón najrýchlejšie a najlepšie nabijete ak ho položíte na biely papier z vonkajšej strany okna. Miesto však nesmie byť presvetlené slnečnými lúčmi. Chalcedón sa nabíja počas dňa no na tienistom mieste. Slnečné lúče by ho mohli poškodiť.

Ak máte akékoľvek skúsenosti s polodrahokamom Chalcedón, budeme radi, ak sa s nimi podelíte do komentu pod článkom alebo na našej facebook fanpage klenoty Hematit. Ak vás článok zaujal, inšpiroval alebo potešil pošlite ho ďalej svojim známym aby ste ich mohli potešiť, zaujať či inšpirovať.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Význam polodrahokamov: Perleť

Význam polodrahokamov: Ónyx

Význam polodrahokamov: Sokolie oko

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní