VÝZNAM POLODRAHOKAMOV: APATIT

Napriek tomu, že ide o veľmi hojne dostupný polodrahokam, absolútne číry polodrahokam apatit, ktorý patrí medzi tie najvzácnejšie a najhodnotnejšej svojho druhu sa vyskytuje len veľmi zriedka. A hoci mu je stanovená tvrdosť stupňa 5, stále ostáva pre väčšinu  milovníkov polodrahokamov a magických kameňov záhadou.  V obchodoch so šperkmi ho nájdeme len zriedka kedy. Avšak vďaka tomu, že tento nezvyčajný polodrahokam môžeme objaviť v rôznych farbách či tvaroch, stal sa vzácnym kúskom v bohatých zbierkach drahých kameňov rôznych mecenášov. Znalci polodrahokamov mnohokrát vyhľadávajú nezvyčajné a netradičné farby polodrahokamu ako napríklad modro-zelený odtieň brazílskeho pobrežia, zelenkasté sfarbenie pripomínajúce jarnú cibuľku. Takto sfarbený apatit sa nazýva špargľový kameň. Tmavo fialová, purpurová či vínovo červená farba tohto polodrahokamu, je na trhu s klenotmi tiež veľmi obľúbená a žiadaná. Existujú však aj iné odtiene modrej. Apatit tohto sfarbenia dostal pomenovanie moroxit, no zvyčajne nie je úplne prírodný a na zvýraznenie jeho farby je potrebná tepelná úprava.

Pomenovanie apatit pochádza z gréckeho slova, ktoré znamená podviesť, alebo oklamať. Apatit dostal toto meno práve pre svoju podobnosť s iným vzácnymi polodrahokamami a drahokamami. Zdá sa teda, akoby od prírody chcel polodrahokam svojim vzhľadom klamať telom. Dokonca aj ostrieľaný klenotníci a šperkári môžu občas zameniť také drahokamy ako andaluzit, drahý beryl, topaz či turmalín za apatit. Niektorí ho práve preto občas nazvú zradný kameň.

Náušnice z bieleho zlata s polodrahokamom apatit 

 

Apatit je menej známy polodrahokam, ktorý neoplýva toľkou slávou, nie je opradený  toľkými mýtmi a legendami ako iné, známejšie drahokamy a polodrahokamy. Avšak, odkedy sa používa v klenotníctve a začali sa z neho vyrábať šperky, ľudia začali veriť, že má liečivé schopnosti. Mnohí milovníci drahých kameňov sú fascinovaní príbehmi spojenými s týmto kameňom, no najmä silou, ktorú podľa nich polodrahokam oplýva.

Krištáľ tohto druhu v najvyššej kvalite sa môžeme objaviť na viacerých miestach sveta, medzi ktoré patrí napríklad aj Barma, Brazília či Mexiko. Zdá sa, akoby bol teda apatit výnimočný nielen svojim zjavom a krásou lesku, ale aj svojim exotickým pôvodom. Neónovo modrá, či žiarivá modro-zelená farba apatitu skrášľuje kamene nájdené na Madagaskare. Tak ako v prípade iných, vzácnych a krásnych drahokamov, aj v prípade takého krištáľu akým je apatit, je farba jedným z rozhodujúcich faktorov. Vďaka sfarbeniu, jej lesku a transparentnosti sa totiž určuje kvalita a hodnota jednotlivých apatitu. Čím intenzívnejšia a žiarivejšia farba zdobí tento polodrahokam, tým vzácnejší a hodnotnejší je. Kamene ktoré majú viac ako jeden karát, sú síce veľmi zriedkavé no ich sporadickosť vyženie ich cenu na trhu s kameňmi neuveriteľne vysoko. Preto klenotníci či šperkári vyrábajúci rôzne zlaté, strieborné prsteneručne robené príveskynáhrdelníky či dizajnové náramky používajú zväčša tieto, jedno karátové lacnejšie apatity. Rovnako by sme len málokedy uvideli úplne číry a priezračný apatit bez poškodenia. Jeho drobivé vlastnosti mu prirodzene takého

Apatit považujú za kameň inšpirácie a vedomostí, no tiež je kameňom reprezentujúcim element ohňa, ktorí sa považuje za priaznivý pri prekonávaní strachov a pri premieňaní snov na skutočnosť. Napriek tomu, že nijaké z týchto schopností sa vedecky nikdy nedokázali, ľudia stále s láskou a vášňou nosia nádherné apatitové náhrdelníkynáramky zo zlata, či ručne robené prstene s apatitom, aby získali stratenú odvahu. Šperky z apatitu svojej nositeľke dodajú nezameniteľný pocit luxusu, krásy a neobyčajnej kvality pochádzajúcej z dávnych čias.

Prsteň z polodrahokamu apatit

 

Aj kvôli svojej mäkkosti má tento kameň tendenciu drobiť sa  v porovnaní s inými drahokamami či polodrahokamami, ktorými sa zdobia šperky, klenoty či iné vzácne predmety nie je dostatočne tvrdý. Je teda ideálny ako drahokam do šperkov, ktoré sú menej náchylné na opotrebovanie a poškodenie.  Také výrazné šperky ako náušnice, prívesky, brošne, manžetové gombíky či prstene, v ktorých je osadený tento polodrahokam by sa preto mali nosiť len príležitostne a malo by sa k nim pristupovať s najvyššou možnou opatrnosťou.

Liečivé účinky polodrahokamu

Modrý apatit je minerálom radosti, preto vaše telo zaleje príjemným pocitom radosti, šťastia a bezstarostnosti. To je prvý a základný krok k vyliečeniu nie len vašej boľavej duše, ale aj vášho tela. Na takéto liečivé kroky sú vhodné šperky vyrobené z apatitu. Vynikajúce doplnky% vynikajúci liečiteľ. Apatit vám uľaví od telesného a duševného vypätia. Náušnice z apatitu alebo strieborné náramky vyrobené z polodrahokamu apatit posilnia váš imunitný systém, kosti sa začnú lepšie regenerovať, štítna žľaza bude pracovať tak ako má. Výborne fungujúce sú však náhrdelníky vyrobené z toho polodrahokamu. Ich umiestnenie blízko srdca zefektívňuje fungovanie celého tela.

 

Umiestnenie a nabíjanie

Každý polodrahokam je vhodné umiestniť tak, aby došiel do kontaktu s kožou a telom. Ide tak o priamu výmenu energií, ktoré sú nahromadené v oboch objektoch. Práve preto je vhodné nosievať šperky vyrobené z apatitu. Najefektívnejšie je nosievať apatit blízko pri srdci. Náhrdelník z polodrahokamu je na to ako stvorený. Jeho účinky budete pociťovať počas nosenia tohto šperku.

Aj pri tomto polodrahokame je očista veľmi dôležitá. Je našťastie rovnaká, ako aj pri väčšine kameňov. Vložte šperky z apatitu alebo samotný polodrahokam do plastového sita a nechajte ich pod tečúcou vodou približne 5 až 7 minút. Voda by však nemala byť príliš studená a ani príliš horúca. Doprajte svojim šperkom osviežujúcu letnú sprchu. Polodrahokamy následne nabite a to tak, že ich položíte vonku na tienisté mieste, kde nemajú slnečné lúče dosah. Kamienky nechajte vonku približne 6 až 12 hodín. Za tento čas sa polodrahokam stihne dosýta nabiť tak, aby jeho energia vás prevádzala a ochraňovala na každom kroku.

Strieborný prívesok s polodrahokamom apatit 

 

Starostlivosť o šperky z apatitu

Polodrahokam apatit je v porovnaní s inými drahokamami a polodrahokamami veľmi krehký a mäkký krištáľ. No starostlivosť o tento kameň by mala byť podobná ako starostlivosť o akékoľvek iné klenoty. Najmä by sa však mala podobať na starostlivosť o vzácny opál. Apatit je veľmi citlivý na teplo a na údery, preto by sa mu čistiace systémy na báze ultrazvuku či pary mali vyhýbať. Apatit je tiež veľmi citlivý na kyseliny, takže by sa nemal nosiť keď pracujeme s chemikáliami. Rovnako je lepšie ho zložiť a odložiť na bezpečné miesto aj keď sa chystáme vykonávať nejaké fyzickú aktivitu, prácu či šport.

 

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní