PREČO NOSÍME ŠPERKY PODĽA PSYCHOLÓGA?

Určite si už mnoho z nás položilo otázku, prečo vlastne nosíme šperky? Prečo si ich kupujeme? Pri nákupe bižutérie či šperkov, tak ako pri výbere partnera, oblečenia, jedla či dovolenky, vstupuje do hry naša osobnosť (teda okrem aktuálneho množstva dostupných financií pripravených na okamžité míňanie). Do výberu konkrétneho šperku sa premietajú naše očakávania, túžby, potreby, kritéria, ktoré sú vytvárané a formované práve tým, aký sme alebo ako pôsobiť chceme. Práve druhá spomínaná možnosť však býva motivátorom silnejším.

Sme stvorenia, ktoré radi na druhých pôsobia, ideálne dojmom dobrým. A práve vytváranie kladného prvého dojmu a nepriame upozornenie na svoj sociálny status môžu byť jedným z dôvodov, prečo šperky nosíme. Už v minulosti bolo ich nosenie privilégiom ľudí z vyšších vrstiev. Odlišovali sa tak od prostého ľudu a otrokov. Prostredníctvom ich kvantity a kvality, čiže materiálov, z akých boli vyrobené (drahé kamene, zlato či striebro) poukazovali na vysoký sociálny status, ktorý v spoločnosti zastávali.

Bežní ľudia z nižších vrstiev nosili zvyčajne ozdoby z prírodných materiálov (napr. kameň, koža), ktoré boli lacné a nenáročné na výrobu. Podobne je to i v súčasnosti. Drahými značkovými šperkami sa môžu chváliť ľudia s dobrým finančným zázemím. Ich lacnejšie napodobneniny, teda falzifikáty si kupujú ľudia, ktorých pravdepodobne ženie túžba pôsobiť solventnejšie. Bohatstvo totiž v mnohých kultúrach znamená prestíž. Ak muž daruje žene šperk, ktorý ma vysokú hodnotu, dáva tým v podstate najavo, že je zabezpečený, a teda má prostriedky pre naplnenie jej potrieb. Samozrejme, vyjadruje tak i afilitu a lásku k nej.

Jednoduchý outfit doplnený extravagantným náhrdelníkom

Podľa teórie známeho psychológa Abrahama Maslowova je jednou zo základných potrieb človeka potreba sociálna. Spomínaný Maslow vytvoril pyramídu potrieb, ktoré sú hierarchicky (vzostupne) zoradené od potrieb najzákladnejších napr. hlad, smäd, až po potreby najvyššie napr. bezpečie, sebarealizácia. Uspokojovanie vyššej potreby je pritom podmienené uspokojením potreby nižšej. Niekde v strede tejto pyramídy sa nachádza potreba priateľstva a prijatia, už spomínaná sociálna potreba. A práve tá je dôvodom, prečo svoj život prežívame vo väčších či menších skupinách. Sociálny status neodráža len dosiahnuté miesto, ktoré sme zaujali v spoločnosti, mieru nášho úspechu, naše schopnosti. Nepriamo nás i zaraďuje do určitých sociálnych skupín. A práve príslušnosť k istému spoločenstvu môžeme manifestovať vlastníctvom istých šperkov či bižutérie. Typickým príkladom môže byť nosenie kresťanských symbolov napr. krížika na krku, ako prejav členstva k náboženskej skupine.

Nie je náhoda, že šperky nosíme na určitých častiach tela, napr. náhrdelníky priťahuje pozornosť k prsiam, náušnice zas nasmerujú pohľad k ušným lalôčikom a krku, ktoré patria k erotogénnym zónam ľudského tela. Dá sa teda predpokladať, že ženy, ktoré sú nositeľkami týchto ozdôb, pritiahnu logicky viac pozornosti opačného pohlavia ako ženy, ktoré sa ich noseniu vyhýbajú. Jednou z ich hlavných funkcií je teda zatraktívnenie nežnejšieho pohlavia, čo môže pomôcť k získaniu potenciálneho partnera. Podobnú funkciu má i oblečenie či make-up, pomocou ktorých môžeme svoju krásu vyzdvihnúť, ale naopak i pochovať.

Náušnice s doladenou ozdobou do vlasov- vlásenkou zvýrazňujú erotogénne zóny

Šperky či bižutéria, podobne ako oblečenie ponúkajú priestor na sebavyjadrenie. Keďže ich výber je (i bez ohľadu na financie) ovplyvnený našim vkusom, postojom a preferenciami. Nie je náhoda, že niektoré dámy siahajú po veľmi extravagantných či multifarebných kúskoch, a iné preferujú nenápadné jemné vyhotovenie týchto doplnkov. Nevedome (a možno aj vedome) sa tu odráža túžba resp. nechuť po pozornosti. Nositeľky nápadných šperkov si pozornosť okolia vyslovene pýtajú. Ak navyše obsahujú rôzne symboly, vzory či nápisy, je to jedinečná možnosť ako zdieľať s okolím pohľad na svet, svoj postoj. Ich farba či špecifické vyhotovenie môže odrážať aktuálnu náladu, prežívanie ich nositeľa. Príkladom môžu byť oddelené jemné strieborné prstene, polovice srdca, pričom jednu z nich vlastní každý z partnerov či identické obrúčky, ktoré symbolizujú spojenie dvoch ľudí.

Samozrejme, bolo by naivné domnievať sa, že na základe oblečenia či doplnkov odhadneme osobnosť ich majiteľa, isté indície nám však ponúknuť môžu.

Prsteň priťahuje pozornosť opačného pohlavia k rukám

Jednou z ďalších funkcií šperkov, resp. dôvodov, prečo ich nosíme, je ich ochranná funkcia. Ľudia od dávnych čias verili sile amuletov či talizmanov, ktoré im mali priniesť šťastie, lásku, zdravie, či ich naopak uchrániť pred chorobami. Jedným zo spôsobov, ako mať takýto predmet neustále pri sebe, bolo ich jednoduché zavesenie na krk či uviazanie na ruku. Odtiaľ bol len krôčik k tomu, aby sa tieto symboly magickej sily stali súčasťou šperkov. Stávali sa nimi napríklad obrázky svätcov, rôzne symboly či isté typy kameňov (avanturín, hematit), ktorým boli a stále sú prisudzované rôzne „schopnosti“.

Prívesok z polodrahokamov alebo drahokamov ako amulet šťastia

Niektoré dokážu jeho nositeľa ochrániť pred rôznymi chorobami či nešťastiami, iné majú priniesť do jeho života pokoj či lásku. Ľuďom sa dokonca odporúča nosiť konkrétny typ liečivých polodrahokamov v závislosti od toho, v ktorom mesiaci (resp. znamení) sa narodili. Viera v ochrannú funkciu šperkov či rôznych doplnkov neoslabla do dnes. Rovnako ako dopyt po nich.

Autor: Psychológia

Viac o šperkoch z polodrahokamoch a ich liečivých vlastnostiach sa dočítate v predchádzajúcich článkoch:

  • Polodrahokamy a znamenia zverokruhu Baran
  • Polodrahokamy a znamenia zverokruhu Ryby
  • Polodrahokamy a znamenia zverokruhu Vodnár
  • Polodrahokamy a znamenia zverokruhu Kozorožec
  • Polodrahokamy a znamenia zverokruhu Strelec
  • Polodrahokamy a znamenia zverokruhu Škorpión
  • Polodrahokamy nová kolekcia

Zdroj: pixabay.com

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní