VZÁCNE KAMENE A DRAHOKAMY: RUBÍN #6

Rubín patrí medzi najvzácnejšie a najluxusnejšie drahokamy. Pravdou je, že veľké rubíny, môžu svojou cenou presiahnuť aj rovnako veľké diamanty. Tento výnimočný drahokam si ľudia cenia už stáročia a to najmä pre jeho neuveriteľnú tvrdosť, ktorá sa na Mohsovej škále pohybuje až niekde okolo čísla 9. Spolu s vášnivou a sýtym červeným sfarbením a neuveriteľným kryštáľovým leskom, sa tieto vlastnosti stali najsilnejšími stránkami tohto vzácneho kameňa.

Svojim zložením patrí rubín medzi korunty. Tie vďaka čiastočkám korundu reagujúceho na vysokú teplotu a tlak vo veľkých hĺbkach pri svojom vzniku, spôsobili nádherné a jedinečné žiarivé sfarbenie a tvrdosť.

Rubín v legendách a mýtoch

V starovekom indickom jazyku Sanskrit sa rubín nazýval pojmom „ratnaraj“, ktorý sa prekladá ako „kráľ drahých kameňov“. Staroveké sanskritské texty, Biblia, ale aj iné historické písomnosti a náboženské knihy spomínajú rubín a označujú ho za výnimočný klenot. Hinduisti v staroveku zasa verili, že ak pri obradoch bohyni Krishne obetujú drahocenné rubíny, v ďalšom živote sa narodia ako cisári, vladári či králi.  Zárveň boli presvedčení, že svetlé rubíny sú vhodné pre ženy a tmavšie majú zdobiť rúcha či šperky mužom. V tom čase sa stali medzi ženami veľmi populárne zložité rubínové náušnice, ktorých popularita v Indii nepoklesla ani po stovkách rokov. Barmskí bojovníci boli presvedčení, že vďaka rubínom sa stanú neporaziteľnými a z tohto dôvodu boli ochoní podstúpiť aj bolestivé procedúry a vkladali si rubíny pod kožu.

Legendy Orientu hovoria, že rubín je v skutočnosti „kvapkou krvi zo srdca Matky Zeme“. Obyvatelia tohto kraja nazývali tento vzácny drahokam „ratnanayaka“, teda pán drahokamov. 

Rubíny, tak ako aj ľudí, triedili a delili do rônych kást. Podľa toho aké boli priezračné, žiarivé a krásne ich triedili do hornej, strednej a spodnej kasty. Nijaký rubín z nižšej kasty sa nesmej stretnúť a dotknú so so vzácnejším drahokamom. Ľudia totiž verili, že rubíny nižších kást by poškvrnili tie vzácnešie, ktoré by potom mohli stratiť svoju magickú moc.

Podľa príbehov z denníku Marca Pola, ponúkol mongolský cár Kublajchán jeden zo svojich najvzácnejších a najväčších rubínov Cejlonskému kráľovi ako protiváhu za celé mesto. Stredovekí Európania verili, že rubíny  a šperky z rubínu majú moc zaistiť im dobré a silné zdravie, bohatstvo, úspech, múdrosť a pevnú lásku.

Prsteň vyrobený nam ieru z bieleho zlata s rubínmi 

Anglické pomenovanie rubínu - ruby, ktoré sa dnes používa na celom svete pochádza z latinského slova „ruber“, ktoré znamená červený. Práve sýta, vášnivá červená  s odleskami modrej známej ako „holubia krv“, je aj dnes nažiadanejšou farbou rubínových kryštáľov. V Thajsku je rubín známy ako „tabtim“, čo v miestnom jazyku Thajska znemná „granátové jablko“. Takéto pomenovanie dostal v tejto krajine  preto, lebo tento žiarivý červený drahokam vyzerá ako chutné a šťavnaté semienka vo vnútri granátového jablka.

Rubínové šperky

Vzácne klenoty, zlaté šperkyzásnubné prstenenáhrdelníkynáramky a náušnice. Všetky tieto šperky majú niečo spoločné – rubín. Bordový až krvavo červený vzácny drahokam sa stal inšpiráciou pre tvorbu šperkov a dizajnérskych kúskov, ktoré skrášľujú telá nejednej ženy.

Rubín patrí do skupiny drahokamov, ktoré majú veľmi pevnú štruktúru. Práe pre jeho vlastnosti je rubín vhodný na ozdobovanie. Zlaté prstenenáušnice sa tak môžu vytešovať z prítomnosti skvostného drahokamu.  V indickom klenotníctve sa rubíny často kombinujú s ďalšími druhmi drahokamov a uprednostňujú sa zlaté šperky, ktoré zdôraznia sýtu farbu drahokamu. Módny trendom však podlieha aj šperkárske odvetvie. Šperky z bieleho zlata, platiny, strieborné šperky či chirurgickú oceľ v súčasnosti ozdobuje niekoľko rubínov.

Malé rubíny bývajú väčšinou usporiadané tesne vedľa seba, čím dizajnéri a klenotníci dokážu zintenzívniť a znásobiť ich lesk. Takéto zložité usporiadanie šperkári nazývajú „pavé a preslávil ho klenotník Joel A. Rosenthal, dnes známi jednoducho ako JAR, ktorý v takomto štýle vytváral z úžasných farebných drahokamov nádherné kvetinové šperky.

Jedným z najznámejších rubínov na svete je zaiste 167 karátový „Edvardovský rubín“, vystavený v Britskom múzeu prírodnej histórie v Londýne. V Smithsonianskom inštitúte vo Washingtone je zasa uložený „Rosser Reeves Star Ruby" vážiaci neueriteľných 139 karátov,  v Americkom múzeu prírodného múza v New Yorku by sme mohli uvidieť aj stokarátový rubín „De Long Star“ či „Rubín mieru“, ktorý bol objavený v roku 1919.

Rubíny sú od nepamäti neoddeliteľnou súčasťou kráľovských šperkov a korunovačných klenotov. Česká Svätováclavská koruna ukrýva napríklad prenádherné 250 karátové rubíny. Niektoré zo slávych veľkých rubínov, ako je napríklad „Čierny princ“, „Timurský rubín“ vsadený do Britských korunovačných klenotov, sú v skutočnosti turmalíny, ktoré sa až do konca 19. storočia vo veľkej miere považovali za rubíny.

Zlatý prívesok s Rubínom

Veľmi vzácny rubínový prsteň dostala od Richarda Francisa Burtona Elizabeth Taylor. Rubín v tmto prsteni vážil neuveriteľných 8. 24 karotov, bol obklopený drobnými diamantami a vsadený do číreho žltého zlata. Na osobnú objednávku Sira Burtona ho vyrobili šperkári v klenotníckom dome Van Cleef & Arpels a v roku 2011 sa tento prekrásny šperk predal na aukcii za 4,2 milióna dolárov. Ukázalo sa však, že Elizabeht Taylor bola skutočnou milovníčkou drahých kameňov a krásnych drahokamov, a tak  je dal jej tretí manžel v módnom a klenotníckom dome Cartier vyhotoviť rubínové šperky a diamantovú súpravu šperkov v hodnote 5 miliónov dolárov.

Na premieru filmu Jupiter Ascending, si napríklad nenápadný no prekrásny rubínový náhrdelník zobrala herečka Mila Kunis. Heidi Klum na módne prehliadky zasa zvolila výrazný, intentívny a komplikovaný rubínový náhrdelník, ktorý dokonale kontrastoval s jej čiernymi šatami. Nepochybne sa teda zdá, že rubíny sú skutočne drahokamami vhodnými pre ženy, ktoré vedia oceniť krásu a luxux.

Starostlivosť o šperky z rubínu

Rubíny sú tvrdé a trvácne drahokamy, ktoré nevyžadujú nijakú špeciálnu starostlivosť. Na ich čistenie doknale postačí obyčajná teplá mydlová voda a mäkká utierka. Tak ako aj v prípade mnohých ďalších vzácnych kameňov, ani rubínom by sa malo ultrazvukové či parné čistenie vyhnúť. Práve takáto starostlivosť by ich totiž mohla poškodiť.

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní