VÝZNAM POLODRAHOKAMOV: ČAROIT

Čaroit je vzácny, relatívne novoobjavený minerál. Na trh s krištáľmi a drahými kameňmi sa nedosal skôr ako v roku 1978 a to aj napriek tomu, že po prvýkrát bol objavený už v 40. rokoch 20. storočia.

Vďaka svojmu vzhľadu je tento vzácny krištáľ jedným z najnevšednejších polodrahokamov aké by sme na dnešnom trhu s drahými kameňmi mohli nájsť. V skutočnosti sa o ňom šepká, že je až neprirodzene krásny a to najmä vďaka jeho výnimočným vlastnostiam. Farba tohto polodrahokamu je doslova nezameniteľná. Od fialovej po levanduľovú a od jemne ružovej až po temné odtiene purpurovej.

Rôzne odtiene fialovej sa potom v polodrahokame miešajú do nezvyčajných a netradičných vzorov pripomínajúcich rozbúrené oblaky pri letnej búrke či rozbúrenú vodnú hladinu. Po tom, čo bol predstavený svetovému trhu s klenotmi, ho práve táto jeho vlastnosť okamžite vyniesla do výšin obľúbenosti a z čaroitu sa stal jeden z najpopulárnejších polodrahokamov. Žiaľ, niektorí experti sa domnievajú, že kvôli obmedzeným zdrojom sa onedlho zásoby čaroitu na Sibíri v Rusku minú podobne ako tanzanit.

Čaroit dostal svoje nezvyčajné pomenovanie podľa rieky Yakutia Chary v ktorej bol tento polodrahokam v roku 1940 po prvýkrát objavený. Až do tohto dňa bolo a je toto územie mrazivej Sibíri jediným známym náleziskom čaroitu. No hoci je čaroit na komerčných trhoch s klenotmi relatívne novým polodrahokamom, už v staroveku sa tento vzácny kameň používal pri rôznych obradoch a rituáloch. Bolo známe, že napríklad Mongoli využívali čaroit ako materiál na výrobu a vyrezávanie rôznych ozdobných predmetov. Iné kultúry ho zasa varil v čaji a následne konzumovali vo viere, že vďaka tomu budú posilnené ich rodinné putá a vzájomná spolupatričnosť komunity.

Iní zasa verili, že tento vzácny kameň dokáže premeniť negatívne emócie a myšlienky a vniesť do mysle človeka pozitivitu. Preto ho nazývali kameňom premeny či kameň moci. Podobne ako v prípade iných drahých kameňov, aj  čaroit má za sebou dlhú históriu a mytológiu, počas ktorej ľudia verili v rôzne jeho účinky a moc. Sfarbenie a zvláštne textúry čaroitu mu dodávajú zmyselnosť a tajomnosť, ktoré ľudí od nepamäti veľmi lákali a vzrušovali. Preto si ženy mnohokrát nechávali vyrábať čaroitové náhrdelníky či prívesky s čaroitom v nádeji, že tým zapôsobia a zvedú muža svojich snov.

Strieborný náramok zo sekaného čaaroitu KlenotyHematit.sk

Čaroit je pre väčšinu dizajnových šperkov a klenotov relatívne mäkkým kameňom, no zároveň je tvrdší ako mnoho krištáľov, ktoré sa dnes v klenotníctve používajú. Rozhodne to však nie je typ kameňa na každodenné nosenie. Vhodný je napríklad ako kameň pre slávnostné šperky, či pre prstene s ochranným osadením. Veľmi atraktívne pôsobia napríklad aj brúsené prstene s čaroitom či brúsené náramky. Práve toto sú šperky do ktorých sa tento polodrahokam hodí najväčšmi. Je vhodným doplnkom a oživením pre náušnicenáhrdelníkybrošne či odznaky, ktorým dodáva jemnosť a decentnosť.

Prírodný čaroit sa v prírode najčastejšie vyskytuje v odtieňoch fialovej vďaka čomu si ho obľúbili najmä dámy. Ak však vezmeme do úvahy kráľovský odtieň jeho sfarbenia, čaroit môže byť zaujímavý doplnok a vynikajúca voľba aj pre odvážneho muža. Niektorí módni dizajnéri dokonca využívajú čaroit ako kameň pre manžetové gombíkykravatové spony či prívesky pre pánov. Počas ostatných rokov sa stal čaroit veľmi populárnym tak u mužov ako aj u žien.

Liečivé účinky čaroitu

Lásky plný čaroit zaleje vaše telo od hlavy po päty sladkou láskou a nežnosťou. Vaša trpezlivosť bude posilnená tak ako inšpirácia a kreativita. Fialový polodrahokam čaroit pripomínajúci ametyst sa stane vašim obľúbeným a veľmi príjemným spoločníkom počas celého dňa. Polodrahokam čaroit podporuje imunitný systém, centrálny nervový systém, urýchľuje liečenie, reguluje krvný tlak a čistí pečeň. Jeho pozitívne účinky majú vplyv na činnosť srdca, nadobličiek, krvného obehu, pamäť, oči, nervový systém či žlčník. Polodrahokam čaroit pomáha pri tráviacom procese. Podporuje činnosť podžalúdkovej žľazy, pečene, sleziny, ale aj obličiek. Spolu s polodrahokamom kunzit vplýva pri autizme dieťa aj matka nosia tieto dva polodrahokamy neustále pri sebe. Prispieva k prevencii a liečbe zhubných nádorov, tíši bolesť a kŕče. Položený pod vankúšom prináša ozdravujúci spánok a sladké sny.

Umiestnenie a dobíjanie

Umiestnite tento príjemný a liečivý polodrahokam kamkoľvek, pocítite jeho silu a energiu. Čaroit je však výborným drahokamom pre vznik šperkov. Šperky z čaroitu však dokážu pomôcť vášmu telu, duši či mysli. Okrem toho, výborne osviežia váš odev pri akejkoľvek príležitosti. Strieborné náušnice výborne spolupracujú s fialovým polodrahokamom čaroit. Okrem toho sa stanú neuveriteľným štítom, od ktorého sa budú odrážať negatívne útoky namierené proti vám. Naopak strieborný náramok či prsteň z čaroitu vám cez pravé zápästie pritiahne novú pozitívnu vlnu energie, ktorá je vo vašom živote viac než potrebná. Strieborný náhrdelník bude efektívne účinkovať na vaše srdce a na vnútorné orgány.

Strieborný náhrdelník zo sekaného čaroitu KlenotyHematit.sk

Aj pri tomto polodrahokame je očista veľmi dôležitá. Je našťastie rovnaká, ako aj pri väčšine kameňov. Vložte šperky z čaroitu alebo samotný polodrahokam čaroit do plastového sita a nechajte ich pod tečúcou vodou približne 5 až 7 minút. Voda by však nemala byť príliš studená a ani príliš horúca. Polodrahokamy následne nabite a to tak, že ich položíte vonku na tienisté mieste, kde nemajú slnečné lúče dosah. Kamienky nechajte vonku približne 6 až 12 hodín. Za tento čas sa polodrahokam stihne dosýta nabiť tak, aby jeho energia vás prevádzala a ochraňovala na každom kroku.

Starostlivosť o šperky z čaroitu

Čaroit je veľmi mäkký kameň náchylný na poškodenie a poškriabanie inými, tvrdšími materiálmi. Napriek tomu ho však klenotníci pokladajú za relatívne trvácny a pevný krištáľ. Tento polodrahokam si však na rozdiel od iných klenotom vyžaduje špeciálnu starostlivosť. Z času na čas je nevyhnutné ho prelakovať alebo špeciálnymi technikami vyleštiť jeho povrch, aby sa odstránili škrabance a poškodení nadobudnúť bežným nosením. Na prinavrátenie lesku a žiarivosti postačí majiteľovi takéhoto klenotu obyčajná mydlová voda a mäkká utierka či extrémne mäkká kefka. Dôležité je uistiť sa, že po čistení boli odstránené akékoľvek zvyšky mydla a čistidla.

Čaroit je však veľmi citlivý na teplo a tlak. Vyhnite sa preto parným i ultrazvukovým čistiacim systémom, ktoré by váš nádherný šperk mohli poškodiť. Rovnako je dôležité dbať na to, aby nebol klenot vystavený extrémnym teplotám ani ich náhlym a prudkým zmenám. No i počas skladovania mu treba venovať zvýšenú pozornosť. Uskladňujte preto šperky s čaroitom oddelene a mimo iných, tvrdších kameňov, ktoré by ho mohli poškodiť. Aj je to možné, zabaľte ho do mäkkej utierky alebo ho vložte do mäkkej, na to určenej škatuľky. Presne tak, ako v prípade iných polodrahokamov, aj čaroit si skladajte vždy pred každým cvičením, športom či prácou akou je napríklad umývanie riadov či práca v záhrade.

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní