ČO JE TO PUNCOVANIE?

ručné puncovanie prsteňa pomocou kladiva a puncovej značky Klenoty Hematit

V súvislosti so šperkmi, zlatom či striebrom vám ako prvé napadne, že sa jedná možno o karáty a šperky sa puncujú pre ich pravosť. Ale ako spoznáte pri nákupe, že váš vysnívaný šperk je vyrobený z kvalitného prvotriedneho materiálu?

Punc a puncovanie je záležitosť, ktorá je takmer rovnako stará, ako ľudstvo samotné. Na trhu so šperkmi je to jeden z najpodstatnejších faktorov udávajúci pôvod šperku a jeho kvalitu. Ak má váš šperk punc, viete, že nejde o lacnú bižutériu, ale o poriadny, drahý a kvalitný materiál, ktorým sa môžete pýšiť.

Puncovníctvo sa na Slovensku objavilo za vlády prvého uhorského kráľa sv. Štefana, ktorý chcel primárne snahu pritiahnuť do krajiny čo najviac remeselníkov, ktorí by priniesli na naše územie nové technológie, zvyklosti či poznatky o danom remesle. Za vlády jeho nasledovníkov Arpádovcov a Anjouovcov prichádzali na naše územie zlatníci najmä z Talianska, Francúzska a Nemecka.

Puncovacie značky- Zodpovednostná a rýdzostná značka spoločnosti Klenoty Hematit

V 15. Storočí sa začínajú objavovať na výrobkoch z drahých kovov vyrazené značky, ktorými výrobca deklaruje svoje meno, čas a miesto výroby šperku. Neskôr sa stalo trendom uvádzať na šperky len čísla, ktoré informovali zákazníka o rýdzosti kovu, z ktorého bol šperk vyrobený. Od 16. Storočia sa označovanie šperkov stalo povinnosťou medzi cechovými majstrami, ktorí začali šperky označovať majstrovskými značkami cechu. V roku 1783 bol vo Viedni prvý krát zriadený puncový úrad, ktorý bol však zrušený. František II. V roku 1806 vydal manifest, ktorým bol tento úrad obnovený a v roku 1866 vydali nové puncové značky. Na Slovensku puncovanie zabezpečovali filiálky v Bratislave, Košiciach, Prešove, Levoči, Banskej Štiavnici a Novej Bani.

Po rozpade Rakúsko-Uhorského kráľovstva sa vzniku ČSR v roku 1918 sme sa stali samostatnou krajinou s vlastnými puncovými značkami, ktoré boli prijaté zákonom v roku 1920. Bratislavská puncovňa bola podriadená puncovému úradu v Prahe.

Strieborný prsteň s opálom a zirkónom

V súčasnosti je to trošku inak. Po rozpade ČSR sa zriadil puncový úrad Slovenskej republiky v Bratislave a jeho činnosť upravuje puncový zákon, ktorý bol posledným federálnym zákonom pred rozpadom ČSR. Keďže v roku 1920 boli prijaté štátne puncovné značky pre ČSR, tie sa používajú dodnes oboma krajinami.

Čo je vlastne ten punc?

Určite si pomyslíte, že punc je práve to trojmiestne číslo, ktoré mám na svojej retiazke, či inom šperku. Bohužiaľ, nie je to tak. 925, 585 alebo 986 je len číslo, ktoré sa môže ale nemusí na šperkoch uvádzať. Dôležitým prvkom je Štátny punc. Áno, ten „ obrázok“, ktorým sa druh kovu, jeho kvalita a rýdzosť. Keďže v týchto obrázkoch sa my smrteľníci nevyznáme, často na našich šperkoch nájdeme aj trojmiestne číslo, podľa ktorého vieme určiť minimálne rýdzosť šperku.

Malá rada na záver: Ak si vyberáte šperky, určite sa môžete riadiť aj trojmiestnym číslom, ktoré uvádza rýdzosť použitého materiálu. Avšak určite si v každom zlatníctve overte, či má daný šperk pečať štátneho puncu. Mohlo by sa vám ľahko stať, že kupujete niečo, čo vlastne ani nechcete.

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní