10 NAJVÄČŠÍCH DRAHOKAMOV NA SVETE

V tomto článku Vám prinášame prehľad 10 top najväčších drahokamov, ktoré vás svojou veľkosťou, mierami a najmä cenou posadia na zem. Tak ak nechcete utierať prach z podlahy v nohaviciach, sadnite si radšej na najbližšiu stoličku. Začnime pekne po poriadku.

 

10. Strawn Wagner Diamond

Tento Strawm Wagmer Diamond je na svete jediným nájdeným diamantom, ktorý odborníci zaradzujú k perfektným kameňom. Vynikajúca farba a jeho váha 3,09 karátu si zaslúži vašu pozornosť, aj keď sa na tento takmer dokonalý diamant dívate len na obrázku.

9. Olympic Austrálsky opál

Táto obloha posiata lúčmi slnka  patrí medzi najväčší a najvzácnejší opál, ktorého hodnota presahuje 2,5 milióna amerických dolárov. Ide tak nie len o najväčší, ale najmä o hodnotnejší polodrahokam, aký nájdete na tomto svete.

 

8. Americký zlatý topás

172 vbrúsených plôch s váhou 22,892 karátov. Ide takmer o 4 a pol kilogramov ťažký topás, ktorý by ste na snubný prsteň len tak ľahko neumiestnili. Okrem toho, že tento skvostný brúsený topás je na svete najväčší, svoje prvenstvo zastáva aj medzi všetkými vybrúsenými drahokamami.  

 

7. Bahia Smaragd

Určite poznáte ten zväčša zelený, lesklý kameň s názvom smaragd. Tento je však v niečom odlišný, od tých, ktoré vidíte väčšinou v šperkoch. Ide o jeden z najväčších smaragdov, ktorý však v sebe obsahuje najväčší úlomok. Tento drahokam je jediný svojho druhu, ktorý bol kedy nájdený. Kameň s približnou váhou 180 karátov je vytvorený brazílskym štátom Bahia.

 

6. Lesotho Promise Diamond

Tento „kameň“ diamantu s výnimočnou farbou bol nájdený 22. Augusta v roku 2006 v diamantových baniach ukrývajúcich v horách Lesotha. 4. Októbra bol odborníkmi vyhlásený za najväčší diamant, aký bol kedy nájdený. Diamant je hodnotený na stupnici farebnosti písmenom D, čo je najlepšia farba, akú môže diamant mať. Ak si na tento kúsok brúsite však zuby, máte smolu. Tento drahocenný kúsok bol 9. Októbra 2006 predaný na aukcii v Antwerpách. Jeho cena sa pohybovala v závratných sumách, išlo o 12,4 milióna dolárov.

 

5. Ethereal Carolina Divine Paraiba

Krásne šperky si zaslúžia kráľovské mená, presne ako má tento bezchybný 191, 87 karátový Paraiba Turmalín. Je zapísaný do Guinessovej knihy rekordov ako najväčší a odborníkmi umiestnený medzi najvzácnejšie drahokamy na svete. Jeho šírka je 36,44 milimetrov. Podľa zverejnených údajov sa cena tohto drahokamu môže pohybovať medzi 25 až 125 miliónmi dolárov.

 

4. Najväčšia čínska perla

Ako ju zvyknú prezývať odborníci na drahé kamene a polodrahokamy „The great ball of China“ – veľká Čínska guľa. Neuveriteľných 6 ton vážiaca perla je na svete najväčšou perlou, akú ste kedy videli a vlastne, akú kedy našli. Jej cena sa vyšplhala na neuveriteľných 301 miliónov amerických dolárov, pričom jej priemer je až 1,6 metra.

 

3. The Dom Pedro Aquamarine

Ide o najväčší drahokam svojho druhu, ktorého váha je cca 4,5 kilogramov a priemer 0,91 metrov. Jeho zvláštnosť však tkvie v tom, že ide o najväčší akvamarín, ktorý má kryštálový výbrus. Ide doslova o raritu.

 

2. The Millenium Sapphire

Zafír, ktorý je najväčší za posledné storočie drží rekord ako vo svete najväčší ozdobný zafír, ktorého cena sa vyšplhala na neuveriteľných 180 miliónov dolárov. Zafír je najväčším objavom za posledné storočie čím si získal vo svojom názve aj prívlastok „storočný“.    

1. Golden Jubilee Diamond

Dúfame, že ste sa celým článkom hladko prehrýzli a netrpezlivo očakávate, čo bude na prvom mieste. Medzi najdrahšie a najvzácnejšie diamanty  patrí žltý diamant s názvom Golden Jubilee. Jeho názov a teda výbrúsený samotný diamant bol vyrobený pre Thajského kráľa, na oslávenie jeho 50. Jubilea na tróne.  Tento žltý diamant mal 755,50 karátov v surovom stave. Ide o jediný najznámejší diamant, pretože mal 148 fazetovaní a váhu po štvorcovom výbruse 545,65 karátov. Za týmto jedinečným výbrusom stojí nik iný, ako diamantová dynastia. Konkrétne Gabi Tolkowski bol tvorcom tohto skvostu, ktorý je najdrahším a najväčším vybrúseným diamantom na svete.

 

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní